ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Yeni medeni kanun kadın erkek eşitliği getirmiyor”

“Yeni medeni kanun kadın erkek eşitliği getirmiyor”
YAYINLAMA: 23 Aralık 2020 / 13.05
GÜNCELLEME: 23 Aralık 2020 / 13.05

Yeni çıkarılan Medeni Kanun’un bazı kesimler tarafından yanlış taraflara çekildiğini belirten Mustafa Kemal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Gürkanlar, yeni kanımda sadece erkeklerin aile reisliğinin kalktığını belirtti. Gürkanlar, “Halka kadınla erkeğin eşit olduğu bir kanunmuş gibi anlatılıyor” dedi.

Gaziantep Üniversitesi Ömer Asım Aksoy Konferans Salonu’nda, Gaziantep Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından “Medeni Kanun ve evlenmede yasal mal rejimi” konulu bir konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Metin Gürkanlar, Medeni Kanun’un 10 Ocak 2002 yılında tamamen değiştirilerek, yeni Medeni Kanun’un yürürlüğe girdiğini kaydetti. Gürkanlar “Bundan önceki Medeni Kanun 1926 yılında İsviçre’den tercüme yoluyla alınmıştı. Dünyada hiç olamaz denilen bir olay gerçekleştirildi. Her yönüyle tamamen farklı bir toplumdan alınan bir kanun, başka bir topluma çok farklılıklar olmasına, rağmen getirilerek başarıyla uygulandı. Medeni Kanun alındığı dönemlerde, ülke neredeyse şeriatla yönetildiği bir durumda idi. Böyle bir ortamda Medeni Kanun’un uygulanması gerçekten büyük bir başarıdır” şeklinde konuştu.

Yeni kanunun farklı yönlere çekilmeye çalışıldığını söyleyen Gürkanlar, “Bir kişinin doğduğu günden, hatta ana rahmine düştüğü günden öldükten sonraki dönemlerde dahi Medeni Kanun’la ilgilidir. Böyle önemli bir yasa kadın haklarıyla özdeşleştirildi. Yeni Medeni Kanun’un gerçekleşmesi sanki erkeğin reisliğinin kalktı erkekle kadının eşit olduğu bir yasaymış gibi anlatıldı. Türk toplumuna gerektiği gibi yansıtılamadı. Medeni Kanun sadece kadın erkek eşitliğiyle sınırlı değildir. Ailenin sorumluluğu tek başına kocadan alınarak, karı koca arasında paylaştırıldı. Ailenin devamı için yapılan borçlanmalar da sadece koca değil, karı koca arasında paylaştırıldı” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *