ANASAYFA arrow right Güncel

Yeni Hasankeyf’in atık suları arıtılmadan baraj gölüne dökülüyor

Yeni Hasankeyf’in atık suları arıtılmadan baraj gölüne dökülüyor
YAYINLAMA: 13 Haziran 2021 / 18.04
GÜNCELLEME: 13 Haziran 2021 / 19.45
Eski Hasankeyf’in karşısında yapılan yeni Hasankeyf'in atık sularının ise arıtılmadan baraj göletine aktığı ortaya çıktı.

Tarihi Hasankeyf’in sular altında bırakılması sonrası inşa edilen yeni Hasankeyf’in atık suları, DSİ ile AKP’li belediyenin yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle 1 Haziran’dan bu yana arıtılmadan baraj göletine dökülüyor.
 Dicle Nehri üzerinde inşa edilen ve adı Veysel Eroğlu olarak değiştirilen Ilısu Barajı göleti nedeniyle, Batman'ın 12 bin yıllık tarihi ilçesi Hasankeyf ile birlikte 199 yerleşim yeri su altında bırakıldı. Eski Hasankeyf’in karşısında yapılan yeni Hasankeyf'in atık sularının ise arıtılmadan baraj göletine aktığı ortaya çıktı.
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nce, 3 Temmuz 2019 tarihinde 845 bin TL bütçe ile atık su arıtma tesisi hayata geçirildi. Tesisin 2 milyon 500 bin TL’lik iki yıllık işletme maliyeti de devlet tarafından üstlenildi. 1 Haziran itibariyle AKP’li Hasankeyf Belediyesi’ne devredilmesi beklenen tesis, belediyenin “bütçemiz yok” yanıtı ile ortada kaldı. 
 Yaşanan anlaşmazlıktan kaynaklı tesisin çalıştırılamaması dolayısıyla 1 Haziran’dan bu yana ilçenin tüm atık suları Dicle Nehri’ne (Baraj Gölü) akıyor.
 ‘ANLAŞMAZLIK NEHRİ KİRLETİYOR’
 Ekoloji aktivisti Rıdvan Ayhan, ilçenin atık suyunun arıtma tesisinden geçerek nehre aktığını belirterek, ancak 1 Haziran itibarıyla arıtma tesisinin belediyeye bırakıldığını söyledi. Belediyenin ise yeterli bütçe olmaması nedeniyle tesisi almadığını aktaran Ayhan, “Bundan kaynaklı şehrin bütün pisliği nehre akıyor ve inanılmaz derecede bir koku var şu anda. Tesisin yakınında olan evlerde kokudan kaynaklı insanlar pencerelerini açamıyor. Rüzgarın etkisi ile koku bir çok yere de yayılıyor. Canlı yaşamı şu an tehlike altında” diye konuştu.
 MİLYONLUK TESİS ÇÖP OLACAK
 Tesisin devrine ilişkin belediyenin “Eğer alırsak bütçemizin yüzde 60’ı bu tesise gider” endişesi taşıdığını belirten Ayhan, “DSİ’de iki yıldır bizde, artık siz alın diyor. İhalenin bittiğini belirtiyor. Ancak belediye bunu kaldırmayacağını söylüyor. Şu anda tesis durmuş durumda. Çalışanlar da yok. Burada eğer anlaşma sağlanmazsa o kadar para harcanan tesis çöp olacak ve Dicle Nehri pislikten geçilmeyecek hale gelecek. Daha önce su altı turizminden bahsediyorlardı. Şimdi ise su altına pislik bırakılıyor” diye belirtti.
 Yaşanan anlaşmazlığın bir an önce son bulması gerektiğinin altını çizen Ayhan, tarih ve doğada yıkım yaratanların, şimdi de barajı gölünü kirleterek bunu devam ettirdiğini belirterek, doğaya sahip çıkılması çağrısında bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *