ANASAYFA arrow right Yaşam

Yeni bir İş Sağlığı ve Güvenliği  Kanunu çıkarılması şart 

Yeni bir İş Sağlığı ve Güvenliği  Kanunu çıkarılması şart 
YAYINLAMA: 10 Ağustos 2020 / 20.37
GÜNCELLEME: 11 Ağustos 2020 / 21.03
Az tehlikeli İşyerlerinde İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı Çalıştırma Yükümlülüğü Uygulaması 4’üncü kez ertelendi

Az tehlikeli İşyerlerinde İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı Çalıştırma Yükümlülüğü Uygulamasının 4’üncü kez ertelenmesini siyah baret takarak protesto eden İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası Gaziantep Temsilcisi İbrahim Karatok, yeni bir iş sağlığı ve güvenliği kanununun çıkarılmasının şart olduğunu vurguladı.

Karatok, “İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu 2024 yılının başına ötelendi. Türkiye iş kazası cennetidir. SGK verilerine göre her yıl 430 bin iş kazamız olmakta ve en az bin beş yüz can kaybı yaşanıyor” ifadelerini kullandı. 

Kanunun 3,5 sene  ertelenmesi kabul edilemez

“İş kazası sayımız bu kadar yüksek iken ve facia haberleri hemen hemen her ay yaşanıyorken yasanın bir kez daha ertelenmesi ile kazaların azalması istenmiyor düşüncesi akıllara geliyor” diyen Karatok, ertelenmenin kabul edilemeyeceğinin altını çizdi. “2012 yılında çıkarılan 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği yasasının bazı maddeleri yeniden ertelendi. Kamu ve az tehlikeli sınıf işyerlerinin iş sağlığı ve güvenliği hizmet alımı yeniden ertelenmiş oldu. Yani iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu 2024 yılının başına ötelendi. Eğer para insan hayatından daha değerli ise bu mümkün. İşveren lobilerinin neredeyse tamamı yasanın yürürlüğe girmesini istemedi. İş sağlığı ve güvenliği alanında kurulmuş 60 civarında dernek 3 federasyon 2 vakıf 1 sendika var ve bunların tamamı ertelemeye karşı olduklarını açıklamışlardır. Ayrıca TMMOB, TTB ve STK’lar ertelemenin yanlış olduğunu söyledikleri halde Pandemi bahane edilerek kanun 3,5 sene sonrasına ötelenmesi kabul edilemez” değerlendirmesinde bulundu. 

3,5 yıl içerisinde iş kazalarından  5 bin kişi hayatını kaybedecek

İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası Gaziantep Temsilcisi İbrahim Karatok, konuşmasına şu cümlelerle devam etti: “Peki, bu 3,5 sene içinde iş kazalarından dolayı gerçekleşecek mağduriyetler ne olacak? Yasayı erteleyenler suçu kabul edecekler mi? Elbette ki hayır. İstatistiklere göre önümüzdeki 3,5 sene içinde gerçekleşmesi muhtemel iş kazalarından 5 bin kişi hayatını kaybedecek. Bunlardan kaçı kamu kaçı az tehlikeli sınıf işyerlerinde meydana gelecek bilemiyoruz ancak sevindiğimiz nokta şudur ki her iş kazasında bir günah geçişi haline gelen iş güvenliği uzmanı bu işyerlerinde olmayacağı için suçlayacak kimseyi de bulamayacaklar. Mevcut yasanın dördüncü defa ertelenmesi bizlere bu kanunun artık sağlıklı olarak uygulama olanağının kalmadığını göstermekte. Zaten bu kanun iş sağlığı ve güvenliği çalışanlarını memnun etmezken yeni bir iş sağlığı ve güvenliği kanununun çıkarılması artık şart olmuştur. İhtiyaca cevap verecek ve iş kazalarının azalmasını reel olarak sağlayacak bir yasa çıkarılması için İSG-SEN olarak kolları sıvıyoruz. Gelin çağın gereklerine uygun, her kesimin katkı sağladığı, insani ve vicdanı bir yasa çıkaralım ve iş kazaları ile meslek hastalıklarını azaltalım.”

Doğru kararların verilmesi  için bir adım atılabilir

Karatok, iş kazalarının mevcut durumun vehametini kabul edip hep birlikte çalışarak yok edilebileceğini kaydederken, “Şişirilmiş iş kazası istatistikleri ile değil, doğru ve şeffaf veri toplayıp tarafsız bir bakış ile yayınlayarak mücadelede doğru kararların verilmesi için bir adım atılabilir. Elden ele dolaşan resmi olmayan yerlerin yanlış yayınları ile bir başka yanlışlık kapatılamaz. Biz de diyoruz ki İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlarının haklarını her platformda savunmaya devam ederek, kanun yapıcının hatalarını haykırırken ‘Eylem güzeldir, emekçinin hakkını savunma erdemdir, ülkeyi yönetenlere hata ve eksiklerini söylemek bilgeliktir’ düsturu ile hareket edeceğiz” diye konuştu. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *