ANASAYFA arrow right Sağlık

Yeni araştırma: COVID-19'u hafif atlatanlarda bir yıl sonra antikor bulundu

Yeni araştırma: COVID-19'u hafif atlatanlarda bir yıl sonra antikor bulundu
YAYINLAMA: 26 Mayıs 2021 / 18.25
GÜNCELLEME: 26 Mayıs 2021 / 18.25
COVID-19'a yakalandığınızı öğrenmek hiçbir zaman iyi bir haber değil, ancak yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre hastalığı hafif atlatanlarda bir yıl sonra bile antikor olduğu tespit edildi.

St.Louis'deki Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki bir ekip, COVID'den bu korumanın muhtemelen hayatlarının geri kalanında süreceğine inanıyor.

Nature dergisinde yayınlanan araştırma bulguları, hasta sağlıklı olduğunda antikor üreten bağışıklık hücrelerinin sayısının düşmesine rağmen, asla tamamen ortadan kalkmadığını ortaya koyuyor.

"İlk veriler yanlış yorumlandı"

Çalışmayı yürüten ekipten Doçent Doktor Ali Ellebedy, "Geçtiğimiz sonbaharda, COVID-19'a neden olan virüs enfeksiyonundan sonra antikorların hızla azaldığına dair bulgular vardı ve ana akım medya bunu bağışıklığın uzun ömürlü olmadığı anlamına geldiği şeklinde yorumladı" derken ekliyor:

"Ama bu veriler yanlış yorumlandı. Antikor düzeylerinin akut enfeksiyondan sonra düşmesi normaldir, ancak sıfıra inmezle. Bu çalışmada, insanlarda ilk semptomlardan 11 ay sonra antikor üreten hücreler bulduk.

"Uzun süre dokunulmazlık kanıtı"

"Bu hücreler yaşayacak ve insanların hayatlarının geri kalanı için antikor üretecek. Bu, uzun süreli dokunulmazlık için güçlü bir kanıt. "

Ellebedy, insanlar virüsle uğraşırken COVID antikor üretiminin doğal olarak çok yüksek olduğunu ekliyor:

"Enfeksiyon ortadan kalktıktan sonra, bu özelleşmiş bağışıklık hücreleri (uzun ömürlü plazma hücreleri) kemik iliğine taşınıyor.

Oraya yerleştikten sonra, yeniden enfeksiyona karşı korunmaya yardımcı olmak için düşük seviyelerde COVID antikorları üretmeye başlıyorlar."

Araştırma nasıl yürütüldü?

Koronavirüs bağışıklığının gerçekte ne kadar sürdüğünü öğrenmek için yola çıkan Ellebedy ve ekip arkadaşları, studyfinds.org'da yer alan bilgiye göre hafif COVID-19 vakalarından iyileşen insanlardan hem kan hem de kemik iliği örnekleri toplamaya başladı.

Araştırmacılar, enfeksiyonu kapmalarından bir ay sonra başlayarak her üç ayda bir kan vermeye gönüllü olan 77 katılımcıyı bir araya getirdi. Bu hastalardan sadece altısının hastalıkları sırasında hastaneye kaldırılması gerekiyordu.

On sekiz katılımcı ayrıca virüse yakalanmalarından yedi ila sekiz ay sonra kemik iliği örnekleri verdi. Beşi dört ay sonra ikinci bir kemik iliği örneği sağlamak için geri döndü - yani COVID-19'a yakalandıktan yaklaşık bir yıl sonra.

Ekip ayrıca karşılaştırma için hiç koronavirüs geçirmemiş 11 kişiden kemik iliği topladı.

Sonuçlar, kandaki COVID antikorlarının, virüsün temizlenmesinden sonraki birkaç ay içinde hızla düştüğünü ortaya koyuyor. Bununla birlikte, bu antikorlar tamamen ortadan kalkmadığı, dengelendiği ve 11 ay sonra hala bu kişilerde olduğu tespit edildi.

Ayrıca, sonuçlara göre koronavirüs hastalarından alınan kemik iliği örneklerinin 15'i COVID-19'u hedefleyen antikor üreten hücreler içeriyordu. İkinci bir örnek vermek için geri gelen beş hastanın kemik iliğinde bu hücreler dört ay sonra hala mevcuttu.

Öte yandan, COVID-19 olmayan 11 kişinin hepsinin kemik iliğinde bu antikor üreten hücrelerin hiçbiri yoktu.

"Antikorların gitmesi için sebep yok"

Araştırmacılar, COVID hastaları için bu hücrelerin insan vücudunu terk edeceğini düşünmek için hiçbir neden olmadığını söylüyor.

Ellebedy,bunu  "Hafif COVID-19 vakaları olan kişiler, enfeksiyondan iki ila üç hafta sonra virüsü vücutlarından temizler, bu nedenle enfeksiyondan yedi veya 11 ay sonra aktif bir bağışıklık tepkisi sağlayan virüs olmaz" diye açıklıyor ve ekliyor:

"Bu hücreler bölünmüyor. Hareketsizdirler, sadece kemik iliğinde otururlar ve antikor salgılarlar. Enfeksiyon çözüldüğünden beri bunu yapıyorlar ve bunu sonsuza kadar yapmaya devam edecekler. "

Aşı olanlar için de geçerli mi?

Hafif vakalar bu çalışmanın sonuçlarına göre ömür boyu bağışık olsalar da, çalışma yazarları, daha şiddetli semptomlarla uğraşan kişilerin daha az korumaya sahip olabileceğine dikkat çekiyor.

Patoloji ve immünoloji eğitmeni olan Jackson Turner, şöyle konuşuyor:

"Enflamasyon, şiddetli COVID-19'da önemli bir rol oynar ve çok fazla iltihaplanma, kusurlu bağışıklık tepkilerine yol açabilir. Ancak öte yandan, insanların gerçekten hastalanmalarının nedeni genellikle vücutlarında çok fazla virüs bulunması ve etrafta çok fazla virüs bulunması, iyi bir bağışıklık tepkisine yol açabilmesidir. Yani net değil.

"Yeniden enfeksiyondan korunup korunamayacaklarını anlamak için çalışmayı orta ila şiddetli enfeksiyonları olan kişierle tekrarlamamız gerekiyor. "

Ekip şimdi COVID-19 aşısı alan kişilerin aynı uzun süreli bağışıklığa sahip olup olmayacağını inceliyor.

Şu anda CDC, Moderna veya Pfizer aşılarının her iki dozunu alan herkesin ikinci aşıdan iki hafta sonra tam korumaya sahip olacağını söylüyor.

Aynı şey, araştırmalara göre tek seferlik Johnson & Johnson aşısını olan insanlar için de iki hafta sonrasından başlayarak geçerli kabul ediliyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *