ANASAYFA arrow right Sağlık

Yeni araştırma: Covid-19 birçok yüzeyde 28 gün yaşıyor

Yeni araştırma: Covid-19 birçok yüzeyde 28 gün yaşıyor
YAYINLAMA: 12 Ekim 2020 / 15.31
GÜNCELLEME: 12 Ekim 2020 / 16.21
Araştırmacılar, Covid-19'dan sorumlu virüsün banknotlar, telefon ekranları ve paslanmaz çelik gibi yüzeylerde 28 gün boyunca bulaşıcı kalabileceğini söylüyor.

Avustralya'nın ulusal bilim kurumunun bulguları, SARS-Cov-2'nin düşünülenden çok daha uzun süre hayatta kalabileceğini gösteriyor.

Ancak, deney karanlıkta yapıldı. UV ışığının virüsü öldürdüğü bilinen veriler arasındaydı.

Koronavirüs çoğunlukla insanlar öksürdüğünde, hapşırdığında veya konuştuğunda bulaşıyor. 

Ancak havada asılı parçacıklarla da yayılabileceğine dair kanıtlar var. ABD Hastalık Kontrol Merkezlerine (CDC) göre, birinin metal veya plastik gibi enfekte yüzeylere dokunarak Covid-19 kapması da mümkün.

Ancak bunun çok daha az yaygın olduğuna inanılıyor.

Yeni araştırmanın sonuçları

Önceki laboratuvar testleri, sonuçlar değişiklik gösterse de SARS-Cov-2'nin banknotlar ve cam üzerinde iki ila üç gün ve plastik ve paslanmaz çelik üzerinde altı güne kadar hayatta kalabildiğini tespit etmişti.

Bununla birlikte, Avustralya ajansı CSIRO'nun araştırması, virüsün "son derece sağlam" olduğunu ve 20C'de (68F) tutulduğunda, cep telefonu ekranlarında bulunan cam ve hem plastik hem de kağıt banknotlar gibi pürüzsüz yüzeylerde 28 gün boyunca hayatta kaldığını buldu. (Oda sıcaklığında ve karanlıkta) 

Virology Journal'da yayınlanan çalışmada, SARS-Cov-2'nin daha düşük sıcaklıklara göre daha yüksek sıcaklıklarda daha kısa süre hayatta kaldığı da bulundu; bazı yüzeylerde 4 ° C'de 24 saat içinde bulaşıcılığını kaybetti.

Ayrıca, 14 gün boyunca herhangi bir bulaşıcı virüs taşımadığı tespit edilen kumaş gibi gözenekli malzemelere göre pürüzsüz, gözeneksiz yüzeylerde daha uzun süre kaldı.

Araştırma tartışma yarattı

Cardiff Üniversitesi'ndeki Common Cold Center eski direktörü Prof. Ron Eccles, çalışmayı eleştirdi ve virüsün 28 gün hayatta kalabileceği savının "halkta gereksiz korkuya" neden olduğunu söyledi.

Profesör "Virüsler, öksürük ve hapşırıklardaki mukustan ve kirli parmaklardaki yüzeylere yayılıyor ve bu çalışma, virüsü yaymak için bir araç olarak taze insan mukusunu kullanmadı" dedi ve ekledi:

"Taze mukus, virüsleri yok etmek için enzimler üreten çok sayıda beyaz hücre içerdiğinden ve ayrıca virüsleri nötralize etmek için antikorlar ve diğer kimyasallar içerebildiğinden, virüsler için düşmanca bir ortamdır.

"Kanımca bulaşıcı virüsler mukusta yüzeylerde günler yerine sadece saatlerce kalacaktır."

Temmuz ayında Lancet tarafından yayınlanan bir makalede Rutgers Üniversitesi'nde mikrobiyoloji profesörü olan Emanuel Goldman, "cansız yüzeylerden bulaşma şansı çok az" demişti.

Önemli bir riskin "gerçek hayat senaryolarına çok az benzerlik" ile tasarlandığını öne süren çalışmaların olduğunu söyledi.

Geçen hafta California Üniversitesi'nde tıp profesörü olan Monica Gandhi, koronavirüsün yüzeyler yoluyla yayılmadığını söylemişti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *