ANASAYFA arrow right Güncel

Yemen’deki iç savaş kıtlığa yol açtı

Yemen’deki iç savaş kıtlığa yol açtı
YAYINLAMA: 15 Ekim 2021 / 18.58
GÜNCELLEME: 15 Ekim 2021 / 18.58
Yemen’de devam eden çatışmalar nedeniyle bir ayda 235 sivil hayatını kaybetti, 10 bin kişi yer değiştirmek zorunda kaldı. Savaş, ülkedeki ekonomik krizin büyümesine ve kıtlığın tetiklenmesine yol açtı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Ramesh Rajasingham Yemen'in ekonomisinin çökmekte olduğunu, insani krizinin kötüleştiğini ve çatışmanın daha şiddetli hale geldiğini söyledi.

Al Jazeera’nın haberine göre, Rajasingham, Yemen’de 20 milyondan fazla insanın yardıma ihtiyaç duyduğuna dikkat çekti.

“Nüfusun üçte ikisi kötü koşullarda”

Yemen’de devam eden çatışmalar nedeniyle Eylül ayında 235 sivil hayatını kaybetti ve 10 bin kişi yer değiştirmek zorunda kaldı.

Savaş, ülkedeki ekonomik krizin büyümesine ve kıtlığın tetiklenmesine yol açtı. İhtiyaçlarının çoğunu ithal ederek karşılayan Yemen’in Eylül ayında ticari gıda ithalatının geçen yılın ortalamasından yüzde sekiz daha az olduğu belirlendi.

2014 yılında başlayan iç savaş yüzünden nüfusun üçte ikisinin kötü koşullarda olduğunu söyleyen Rajasingham, BM’nin 13 milyon kişiye yardım yolladığını ve kıtlığın önüne geçmeye çalıştıklarını ekledi.

Acil yardım çağrısı

Rajasingham ithalatların yapıldığı tüm limanların tamamen açılması ve ülkenin ekonomik çöküşünü durdurmak için uluslararası kurumlara acil adımlar atma çağrısında bulundu.

BM'nin yeni Yemen özel elçisi Hans Grundberg insani ve ekonomik konularda ilerleme sağlanması gerektiğini, ancak çatışmanın çözümü için ön koşulsuz acil siyasi müzakerelerin şart olduğunu belirtti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *