ANASAYFA arrow right Güncel

Yemek ustalarının veya şeflerin sertifikalandırılması gerek

Yemek ustalarının veya şeflerin sertifikalandırılması gerek
YAYINLAMA: 26 Ekim 2021 / 21.06
GÜNCELLEME: 26 Ekim 2021 / 21.06
K&P Belgelendirme Genel Müdürü Sercan Karadağ, Gaziantep’teki yemek ustalarının veya şeflerin, sertifikalandırılması, el becerilerine ve kullanılan malzemelere bir standart getiril-mesi gerektiğini söyledi.

Gaziantep’in 500 çeşitten fazla yemeği bulunan bir il olmasına rağmen bazı standartları yakalamadığından hak ettiği noktada olamadığını belirten Karadağ,  “Örneğin Gaziantep baklavası; İstanbul’da farklı, İzmir’de farklı ya da Almanya’da farklı yapılıyor ve üzerine Gaziantep baklavası yazıyorlar. Lakin sertifikasyon ve standartlaşmayı sağlamadığımız sürece bu yemekleri dünyanın çeşitli ülkelerine tanıtamayız” dedi.

Türkiye genelinde personel belgelendirme firma sayısının 300’e yakın olduğunu anlatan Karadağ, “Ülke olarak İngiltere’nin 70-80 katı belgelendirmeye sahibiz. Çünkü Türkiye’de bir işi yapabilmenin şartı uluslararası alanda geçerli bir sertifika almak. Bu ülkemizde zorunlu tutulduğu için bizim hem belgelendirme sayımız hem de uluslararası yetkili belgelendirme firma sayımız Avrupa’nın kat be kat üzerinde. Dolayısıyla bu alanda ciddi bir tecrübemiz var. Bu tecrübemizi özellikle tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde, inşaat ve kaynak alanlarında, gemicilik sektöründe yurt dışında görüyoruz. Yurt içinde taksicilik, servis şoförlüğü gibi alanlarda görüyoruz, fakat sosyal alanlarda az görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Karadağ, “İngiltere’de kahvaltı tabağının sunumu, balık ve patates kızartılmasının bile bir İngiliz yemeği olarak dünyada bilinmesi, İtalyanların çeşitli sosları ve makarnanın dünyanın her yerinde bilinmesi bazı standartların gelişimine bağlı. Gaziantep olarak birçok ülkeden çok daha zengin bir mutfağa sahibiz, ancak uluslararası alanda tanırlılığımızı henüz yakalayamadık. Halen istediğimiz yere gelemedik” açıklamasını yaptı.

Genel Müdür Karadağ, “İtalya, hem aşçılarını hem de yemeklerini sertifikalandırıyor. İtalya’da bir pizzaya Parma pizzası denilmesi için pizzada kullanılan ürünlerin ve ustaların belli yerlerden getirilmesi veya belli sertifikasyonlara sahip olması lazım ama Gaziantep’te baklavaya içinde olmaması gereken miktarda malzemeler koyuyorlar. Gaziantep baklavasının temel özelliklerinden biri bölgeye has fıstığın kullanması iken batıda bunu kullanmadıklarını ve ürünlerimizi yanlış tanıttıklarını görüyoruz. Gaziantep’in birçok yöresel yemeklerini kafalarına göre yaptıklarını görüyoruz. Bu şehrimizin mutfağının yanlış tanıtılmasına ve kalitenin kötü görünmesine sebep olunuyor. Aynı zamanda ustalarımızın da sertifikalı edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Gaziantep’te kendisine aşçı diyen birçok usta gerekli sertifikasyonlara sahip değil” ifadelerini kullanan KP Belgelendirme Genel Müdürü Sercan Karadağ, “Önemli olan gerekli kaliteyi çıkartmak, ama gerekli kalitenin ortaya çıkartılması için hem malzeme seçimi hem pişme oranları hem de el becerisini denetleyecek bir mekanizma yok. Şehrimizin çıkardığı çok değerli ustalar var ama öyle bir dünyada değiliz. Çünkü Gaziantep yemeklerinin yayılması için bir an önce kendisine Gaziantep yemekleri ustası diyen insanların şeflerin, sertifikalandırılması, el becerilerine ve kullanılan malzemelere bir standart getirilmeli. Bu uluslararası alanda hem rekabet gücümüzü hem de şehrimizin ürünlerinin kullanılması ve ticaretinin gelişmesini sağlayacak” ifadelerini kullandı. Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *