ANASAYFA arrow right Güncel

Yeme-içme sektörü kan kaybetmeye devam ediyor

Yeme-içme sektörü kan kaybetmeye devam ediyor
YAYINLAMA: 05 Ağustos 2022 / 21.40
GÜNCELLEME: 05 Ağustos 2022 / 21.40
Gaziantep Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar Tatlıcılar ve Baklavacılar Odası Başkanı Abdülkadir Katmerci, işçilik, kira, hammadde ve enerji maliyetlerinin aşırı artışı nedeniyle yeme-içme sektöründe kan kaybı yaşandığını söyledi.

Katmerci, “Pandemi döneminde yeme-içme sektörüne destek olan ama şimdi neredeyse cirolarımıza ortak olmaya çalışan online satış siteleri bulunuyor. Online ile ilk çalışıldığında en fazla yüzde 10 kesinti oluyordu, ancak bu rakam yüzde 15 ile yüzde 20’ye kadar yükseldi. Girdi maliyetlerinin artması ve bu artışı ürün fiyatlarına yansıtamamanın yanı sıra bir online satış sitelerinin kesintileri sonucunda sektör olarak çıkmaza doğru gidiyoruz. Salı günü federasyon başkanımız Ticaret Bakanı ile görüşecek. Bu konuyu gündeme taşıyacağız. Ülke genelinde oda başkanları olarak oranların belirli bir seviyeye indirilmesini talep ediyoruz, yoksa herkes online satış sitelerinden çıkacak” diye konuştu.

Esnafın nefes alacak hali kalmadı

“WEB siteleri, daha fazla müşteri çekebilmek için bazı kampanyalar sunuyor, lakin bunların tümü yeme-içme sektörü temsilcileri tarafından karşılanıyor” ifadelerini kullanan Başkan Katmerci, “Esnafın nefes alacak hali kalmadı. Online satış sitelerinin yüzde 10 kazanç ile çalışmalarını, orta ve küçük ölçekli esnafa destek olmalarını istiyoruz. Çünkü bu ülkenin bel kemiği esnaf. O yüzden tüm vatandaşa esnafına sahip çıkması çağrısında bulunuyoruz.

Son iki yılda tüm ham maddelere yapılan zamların yüzde 200’ü aştığını sözlerine ekleyen Katmerci, “Et ve Balık Kurumu ette yüzde 25 indirime gitti, yeter mi yetmez, daha fazlasını bekliyoruz. Özellikle bir işletmeye 2 bin lira gelen elektrik faturası 12-13 bin lira, 500 TL gelen doğalgaz bin 800 TL gelmeye başladı. Dolayısıyla kullanılan ürünlerin bir lira dahi artması maliyetlerin artması anlamına geliyor. Yakın zamanda ÜFE-TÜFE’ye göre kira artışları yapılacak. Tüm bunların hepsi esnafı zor durumda bırakıyor” dedi.

Hedefimiz kayıt dışı çalışanların yüzde 80’ini kayıt altına almak

Kayıt dışı ile mücadelenin devam ettiğini kaydeden Katmerci, “Merdiven altı, evde ve kapalı garajlarda üretim yapan birçok kişi var. Bunların denetim ile kayıt altına alınması için hem büyükşehir hem de ilçe belediyeler ile koordineli şekilde çalışarak sürekli sahadayız. Hedefimiz kayıt dışı çalışanların yüzde 80’ini kayıt altına almak. Esnafımız, emekli olabilmesi ve KOSGEB desteklerinden faydalanabilmesi için odaya kayıt olmalılar” şeklinde konuştu.

Odaya kayıtlı üyelerimizin tarifeye uyma zorunluluğu var

Fiyatlar konusuna değinen Gaziantep Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar Tatlıcılar ve Baklavacılar Odası Başkanı Abdülkadir Katmerci, konuşmasını şöyle tamamladı: “Çıkardığımız en son fiyat listesine göre baklavanın kilosu 220 TL, havuç dilimi 240 TL, şöbiyet 280 TL, beyran 55 TL, çorba 25 TL, et döner dürümü 50 ve porsiyonu 90 TL, kıyma dürüm 45, porsiyon 90 TL, lahmacun etli 30 TL. Şu anda bir ekmek 3,25 TL. lahmacunun içerisinde kullanılan domates, biber, et, iş yerinin elektriği, kirası, su ve diğer giderleri hesaplandığında fiyat kendiliğinden ortaya çıkıyor. Lahmacunun yanında verilen maydanoz, turp, limon ister istemez fiyata etki ediyor. Odaya kayıtlı üyelerimizin uyma zorunluluğu var, ama Gaziantep Ticaret Odası ve Sanayi Odasına kayıtlı olanlar serbest piyasa koşulları içerisinde olduğu için kendi fiyat tarifelerini belirleyebiliyorlar.” Ali Göksular

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *