ANASAYFA arrow right Ekonomi

Yatırımcıların dolarda kısa pozisyonları en yüksek seviyede

Yatırımcıların dolarda kısa pozisyonları en yüksek seviyede
YAYINLAMA: 18 Ocak 2021 / 14.45
GÜNCELLEME: 18 Ocak 2021 / 15.08
ABD'de yeni dönem Hazine Bakanlığı için belirlenen eski Fed Başkanı Janet Yellen, doların değerini piyasanın belirleyeceğini vurgulamaya hazırlanıyor.

ABD'de seçilmiş Başkan Joe Biden'ın Hazine Bakanı olarak belirlediği Janet Yellen'ın bakanlığının onaylanacağı sunumda dolar üzerine yaklaşımını açıklayacağı ifade edildi.

Janet Yellen, Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, doların değerinin piyasalarca belirleneceğini ve ABD’nin rekabet avantajı için doları zayıflatmayacağını söyleyecek.

Bu hafta salı günü ABD Senatosu’nda Yellen’ın Hazine Bakanlığı görevinin onay oturumu yapılacak. Yellen’ın oturumda onayı kolayca kazanması bekleniyor.

Yellen’ın sunumu hakkında bilgi sahibi olan kaynaklara atıfta bulunan WSJ, senatörler tarafından kur politikasının sorulması durumunda Yellen’ın “ABD dolarının ve diğer para birimlerinin değerinin piyasalarda belirlenmesi gerekir. Piyasalar ekonomik performansa ve küresel ekonomiye göre para birimlerinde gerekli ayarlamaları yapacaktır” açıklamasını yapacağını yazdı.

Yellen’ın ayrıca rekabet avantajı sağlamak için ABD’nin daha zayıf bir para birimi hedeflemeyeceğini ve diğer ülkelerin de bu tip girişimlerine karşı durulacağını vurgulaması bekleniyor.

ABD Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) verilerine göre, hedge fonlarının dolardaki net kısa pozisyonları Nisan 2018’den sonraki en yüksek seviyeye çıktı.

Hedge fonlarının pozisyonu küresel rezerv paranın son iki senenin en düşük seviyesinden yukarı yönlü hareketine başlamasıyla beraber artış gösterdi. Yeni Hazine Bakanı Janet Yellen’ın zayıf bir dolar kurunu hedeflemeyeceklerini açıklaması beklenirken, hedge fonlarının dolarda öngördüğü zayıflığın yeni yönetimin politikalarının da daha yakından takip edilmesine yol açacağı öngörülüyor.

“Dolar yılın geri kalanında daha düşük seviyelere doğru yol alabilir” diyen JPMogan Küresel Derecelendirme Müdürü Seamus Mac Gorain, birçok para biriminin küresel büyümeye bağlı olduğunu özellikle de gelişen ülkelerin bundan etkilendiklerini belirtti.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, bu ay üç yılın en düşük seviyesini gördükten sonra yüzde 1 civarında yükseldi. Yaşanan bu yükseliş toparlanmaya dair beklentileri canlandırırken Goldman Sachs ve Bank of America’nın anketleri daha zayıf bir dolar olacağına işaret etti.

Wall Street Journal’in haberine göre, Yellen’ın piyasa tarafından karar verilen bir dolar değerini savunacağını açıklaması beklenirken daha zayıf bir ABD doları hedeflemediklerini garanti edeceği düşünülüyor.

Australia ve New Zealand Banking Group Asya Araştırma Müdürü Khoon Goh ise bunun geçmişteki gibi bir güçlü dolar politikası olmadığını söyleyerek, “Piyasada belirlenen dolar kuruna bağlılığın açıklanması demek, yeni yönetimin daha zayıf bir dolar kuruna razı olduğu anlamına geliyor” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *