ANASAYFA arrow right Yaşam

Yatırım beklentisi BAE'ye atıp tutan Cahit Özkan'a pahalıya mal oldu

Yatırım beklentisi BAE'ye atıp tutan Cahit Özkan'a pahalıya mal oldu
YAYINLAMA: 20 Mayıs 2022 / 13.32
GÜNCELLEME: 20 Mayıs 2022 / 13.32
Erdoğan'ın değişen Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) politikasına ayak uydurmadaki başarısızlığı Cahit Özkan'ı AKP TBMM grup başkan vekilliğinden etti. BAE'nin Türkiye'yle diplomatik temas kurmasını "teslim olmak" olarak yorumlayan Özkan görevden alındı.

AKP Grup Başkanvekili, Denizli Milletvekili Cahit Özkan, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki diplomatik temasların yeniden başlamasının ardından katıldığı bir yayında "Birleşik Arap Emirlikleri baktı ki, Türkiye'ye diz çöktüremiyor, baktı ki Türkiye'nin istiklalini engelleyemiyor, o zaman Birleşik Arap Emirlikleri teslim oldu" ifadelerini kullanmıştı. 

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Özkan'ın "Partimizin görüşlerini yansıtmamakta" olduğunu söylemişti. 

Özkan'ın yerini Bartın milletvekili Tunç alacak

Cahit Özkan perşembe günü görevinden ayrıldığını duyurdu. Özkan'dan boşalan grup başkan vekilliğine önümüzdeki Salı günü AKP Grubu'nda yapılacak seçimden sonra  Adalet Komisyonu Başkanı, Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç'un getirileceği söyleniyor. Tunç'un yerine de İstanbul Milletvekili Abdullah Güler'in geçmesi bekleniyor

AKP Birleşik Arap Emirlikleri gerilimi ve sonrası

Türkiye ile BAE arasındaki ilişkiler yaygın medyada "Arap Baharı" olarak adlandırılan Arap ülkelerindeki başkaldırı dalgasına yönelik tutumları arasındaki karşıtlık dolayısıyla kötüleşmeye yüz tutmuştu. 

BAE, Orta Doğu'da Arap Baharı dalgasında öne atılan "siyasal İslamcı" güçlere, özellikle Suriye ve Mısır'daki Müslüman Kardeşler hareketine karşı sert bir tutum takınırken, Erdoğan yönetimi İhvancılığın şampiyonluğuna soyununca Ankara ve Abu Dabi, Mısır'daki  darbede, Yemen savaşında, Suriye iç savaşında, Libya iç savaşında karşı karşıya gelmişlerdi.  

Erdoğan yönetimi, Birleşik Arap Emirlikleri'nin 15 Temmuz 2016 darbe girişimine destek verdiği ve Fethullah Gülen Hareketi'yle yakın ilişki geliştirdiği iddialarını ileri sürerken Erdoğan yandaşı medyada da BAE küçültücü ve aşağılayıcı sıfatlarla anılmaya başlamış, iki ülke arasındaki diplomatik ve ticari ilişkiler en düşük düzeye gerilemişti.  Erdoğan'ın "kirli çamaşırları"nı sergilemeye başlayan Sedat Peker'e, birçok ülke kapılarını kapatırken BAE oturma izni vermişti. 

Erdoğan: "BAE çok kısa zamanda ciddi yatırımlara girişecek"

İki ülkenin yakınlaşma niyetleri ağırlıklı olarak, "BAE'nin yeni bir bölgesel politika arayışı, Türkiye'nin ise bölgedeki yeni şartlara bağlı olarak dış politikasını şekillendirme isteği" çerçevesinde yorumlanıyor. Uzmanlara göre Türkiye-BAE yakınlaşmasının merkezinde ekonomi ve Arap Baharı sonrası bölgede oluşan yeni şartlar rol oynuyor.

Erdoğan geçtiğimiz Ağustos'ta katıldığı bir TV canlı yayınında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile ilişkilerin düzeldiğini söylemiş ve "Çok ciddi yatırım hedefleri, yatırım planları var. İnanıyorum ki çok kısa zamanda Birleşik Arap Emirlikleri ülkemizde ciddi yatırımlara girecek" demişti. 

Cahit Özkan'ın görevden alınmasında bu yeni şartlara intibakta gecikmesinin ve eski dille konuşma alışkanlığını sürdürmesinin başrolü oynadığı ancak daha da önemlisi, Erdoğan'ın dış siyaset manevralarının ve dış yatırım beklentilerinin dil sürçmesini dahi kaldıramayacak kadar kırılgan bir düzlemde gerçekleşmekte olduğu görülüyor. 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *