ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

‘Yasasız değil yasaksız basın’

‘Yasasız değil yasaksız basın’
YAYINLAMA: 25 Mart 2021 / 13.18
GÜNCELLEME: 25 Mart 2021 / 13.18

Basından sansürün kaldırılışının 94. yıldönümü kutlanıyor. Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Abdullah Sabri Kocaman, “yasasız basın değil, yasaksız basın istiyoruz” dedi. Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Abdullah Sabri Kocaman, Türkiye’de sistemden kaynaklanan sansürün artık tarihe karıştığını, ancak Türk basınının içinde bulunduğu tekelleşme sürecinin hızla ivme kazanmasının madalyonunun diğer yüzü olduğuna dikkat çekerek, tekelleşmenin sansürle kardeş olduğunu ifade etti. Basın özgürlüğü konusuna da değinen Kocaman, “Basın özgürlüğü, gazetecilerin şahısları için kullandığı özgürlük değildir. Basın özgürlüğü, halkın haber alma ve bilgi edinme özgürlüğüdür.

Çağdaş demokrasiler ve insan hakları açısından vazgeçilemez bir değer olan haber alma hakkı kutsaldır. Bunun da temel şartı basın üzerindeki siyasi ve ekonomik sansürün tam olarak kaldırılmasıdır. Ancak iktidarlar basın denince sadece yaygın medyayı göz önüne alarak, Kurtuluş Savaşı’nın meşalesini yakan ve bugün de büyük zorluklar içinde görev yapmaya çalışan yerel basını görmezden geliyor” dedi. Anadolu Basını’nın tüm sıkıntılarına rağmen kamuoyu ile devleti yönetenler arasında olmazsa olmaz bir köprü görevi sürdürdüğünü ifade eden Kocaman, “Ama ne yazık ki, bugün yerel basın adeta boğulmak isteniyor.

Gazeteciler hem haber alma, hem de ekonomik konularda çok büyük sıkıntılar yaşıyor. Hiçbir kar amacı gütmeyen ve sadece ideal uğruna yayınlanan gazeteler, SSK primleri, vergi, enerji ve başta kağıt olmak üzere sarf malzemelerine yapılan sürekli zamlara rağmen ayakta kalma mücadelesi veriyor” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *