ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Yasalar mı, çevre bilinci mi etkili?

Yasalar mı, çevre bilinci mi etkili?
YAYINLAMA: 04 Şubat 2021 / 13.27
GÜNCELLEME: 04 Şubat 2021 / 13.27

Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında, “Çevrenin korunmasında yasalar mı, çevre bilinci mi etkili” konulu bir münazara düzenlendi. Öğrenciler, “Eğer yasalar olmasaydı Türkiye’nin her yerinde ormanlık araziler yerine gecekondu olacaktı” dedi. Büyükşehir Belediyesi Çok Amaçlı Toplantı Salonu’nda düzenlenen tartışmaya Ayten-Kemal Akınal Anadolu Lisesi ve Bahattin Bayraktar Lisesi katıldı.

Münazarada Bahattin Bayraktar Lisesi öğrencileri yasaları savunurken, Ayten- Kemal Akınal Anadolu Lisesi öğrencileri çevre bilincini savundu. Bahattin Bayraktar Lisesi öğrencileri, hava kirliliğini etkileyen en önemli faktörlerden birinin sigara olduğunu belirterek, “Sigara yasası çıktıktan sonra kapalı alanlarda sigara yasaklandı. Ama bu yasa çıkmadan önce kapalı yerde sigara içiliyordu ve içenler sadece kendilerini değil içmeyenleri de zehirliyordu. Bir başka önemli sorun da gecekondular. Eğer yasalar olmasa Türkiye’nin her yerinde ormanlık araziler yerine gecekondular olacaktı. Öte yandan bir yasa ile anız yakımı yasaklandı. Çiftçiler her zaman anız yakardı. Anız yakımı toprağa zarar vermekteydi çıkan yasa ile anız yakmak yasaklandı ve toprağın zarar görmesi engellendi. Bir ülkenin gelişmesinde eğitim çok önemlidir. Eğitim de yasalar çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. Yasalar nedeniyle çevreyi korumak için bazı kurumlarda çevre mühendisleri bulunuyor" şeklinde konuştu.

Ayten-Kemal Akınal Anadolu Lisesi öğrencileri ise, yasalardan önce kişilerin bilinçli olması gerektiğini bildirerek, “İnsanlarımızın tüm davranışlarında özenli olması, tüm sorunlarda olduğu gibi çevre sorunlarını da çözecektir. Yasalarla sorunlara çözüm bulmak bir gaflettir, çevreye ihanettir. Çevreyi katledenlere karşı yasalar hiçbir şey yapmamakla birlikte teşvik etmektedir. Ağaç kesen, ormanları yok eden, bir yandan da çevreyi güzelleştirme çalışmaları içinde bulunan bir tek örgüt gösteremezsiniz. Organize Sanayi Bölgesi ve Çimento Fabrikası’ndan biri suyu diğeri de toprağı kirletiyor. İşte bu iki örnek bile yasaların acizliğini göstermeye yeterlidir. Yasalarla üretim artırılıyor deniliyor. Ancak bilinçsiz üretim yüzünden yakında bizlere yaşayacak yer bırakmayacaklar” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *