ANASAYFA arrow right Ekonomi

Yaşadığımız enflasyon, TÜİK enflasyonunun en az iki katı

Yaşadığımız enflasyon, TÜİK enflasyonunun en az iki katı
YAYINLAMA: 08 Mayıs 2022 / 19.54
GÜNCELLEME: 08 Mayıs 2022 / 19.54
KESK Gaziantep Şubeler Platformu, insanca yaşamaya yetecek bir maaş için ek zam istediklerini vurguladı.

Dönem Sözcüsü Ömer Parlakçı, “İğneden ipliğe, ekmekten suya zam sağanağı hız kesmeden devam ediyor. Resmi enflasyon bile yılın üç ayında yüzde 22,8 arttı. Yaşadığımız gerçek enflasyon ise bunun en az iki katı. Dolayısıyla bu koşullarda hiç kimsenin 6 milyon kamu emekçisinin ve emeklinin yılın başında yapılan yüzde 7,5 sefalet zammı yetinmesini istemeye hakkı yok. Temmuz ayını beklemeden tüm kamu emekçilerinin, emeklilerin maaşları insanca yaşamaya yetecek seviyeye çıkarılmalı” çağrısı yaptı.

Tüketici enflasyonunun yükselmeye devam edeceğini söyleyen Parlakçı, “Her şeyden önemlisi sıraladığımız bu veriler takla attırılan TÜİK verileri. TÜİK verilerinin sokakta, çarşıda, pazarda yaşanan gerçek enflasyonu perdelemek için Ali Cengiz oyunları ile takla attırılan rakamlardan ibaret olduğunu bilmeyen kalmadı. Bugün herhangi bir vatandaşa ‘TÜİK tarafından açıklanan resmi enflasyon yüzde şu kadar, ne diyorsunuz?’ diye sorulduğunda alınacak cevap ‘O resmi enflasyon, benim yaşadığım enflasyon TÜİK rakamının en az iki katı’ şeklinde olacak” ifadelerine yer verdi.

Enflasyona göre maaş zammı ‘Sıfır’ zam demek

“Maaşlarımızın yaşadığımız gerçek enflasyon ile uzaktan yakından ilgisi olmayan TÜİK enflasyonuna endekslenmesi sonucunda hepimiz yıllardır kaybediyoruz” tespitinde bulunan Parlakçı, “Bir kez daha altını çiziyoruz. Enflasyona göre maaş zammı ‘Sıfır’ zam demek. Sahte rakamlardan ibaret TÜİK verilerine göre maaş zammı ise reel gelirimizin erimesi, yoksulluğumuzun artması demek. İşçiler, kamu emekçileri, emekliler bugüne kadar maaşlarında, ücretlerinde yapılan sefalet artışları sonucunda fazlası ile fedakârlıkta bulundu. Üstelik söz konusu sefalet artışları bile daha yılın ilk aylarında emekçilerin cebine girmeden geri alındı. Açlık sınırı 5 bin TL’yi, yoksulluk sınırı 16 bin TL’yi çoktan aştı” açıklamasını yaptı.

Tükettiğimiz her şeye zam olarak yansıyan akaryakıt ürünlerinde ÖTV ve KDV sıfırlanmalı

Maaşlara 2022 yılından itibaren geçerli olmak üzere seyyanen 2 bin TL artış yapılmasını isteyen KESK Gaziantep Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Parlakçı, konuşmasını şu şekilde bitirdi: “Temmuz ayında en düşük kamu emekçisi maaşı; kira, yakacak, ulaşım gibi sosyal ödemelerle yoksulluk sınırının üzerine ve Asgari Ücret Tespit Komisyonu aralık ayı beklenmeden hemen toplanmalı, asgari ücret insanca yaşamaya yetecek bir seviyeye çıkarılmalı. Tüm tüketim maddelerine yapılan zamlar geri alınmalı, KDV tamamen kaldırılmalı. Halkın, emekçilerin cebinden alıp, beşli çeteye, yandaşlara aktarmanın aracı olan kamu özel iş birliği projeleri, döviz garantili ihaleler sonlandırılmalı. Tükettiğimiz her şeye zam olarak yansıyan akaryakıt ürünlerinde ÖTV ve KDV sıfırlanmalı. Özelleştirmeler iptal edilmeli. Başta enerji üretim ve dağıtım şirketleri olmak üzere özel sektöre peşkeş çekilen tüm işletmeler, fabrikalar kamulaştırılmalı.” Adem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *