ANASAYFA arrow right Yaşam

Yasa ve yönetmelik etkin bir şekilde uygulanmalı

Yasa ve yönetmelik etkin bir şekilde uygulanmalı
YAYINLAMA: 22 Haziran 2021 / 21.27
GÜNCELLEME: 22 Haziran 2021 / 21.27
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’ne göre Mayıs ayında en az 232, yılın ilk beş ayında en az 972 işçi hayatını kaybetti

İş kazaları sonucunda Ocak ayında 203, Şubat ayında 141, Mart ayında 144 işçi, Nisan ayında 252 işçi ve Mayıs ayında ise en az 232 işçi hayatını kaybederken, ölümler en çok ticaret, büro-eğitim, tarım-orman, inşaat-yol, belediye-genel işler, sağlık, taşımacılık, güvenlik, konaklama, enerji, kimya, basın ve metal işkollarında yaşandı.

Kentte son zamanlarda ölümlü ve yaralanmalı iş kazalarında artış var

Ayrıca Organize Sanayi Bölgesi’nde bir işçi iş kazası sonucunda hayatını kaybederken, Gaziantep’in Nurdağı İlçesi’nde 6 katlı bina inşaatının 5. katında çalışan 4 işçinin rüzgârın etkisiyle dengesini kaybederek iskeleden düşmesi sonucunda iki işçi hayatını kaybederken, 2 işçi ise ağır yaralandı.

İş kazalarına dikkat çeken Türk İş Konfederasyonu İl Temsilcisi ve Koop İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Akif Sarıca, kentte son zamanlarda ölümlü ve yaralanmalı iş kazalarında bir artış olduğuna dikkat çekti. “İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin yasanın ve yönetmeliklerin sadece kâğıt üzerinde kalmaması gerekiyor. Eğer bir yasa ve yönetmelik çıkartılmışsa etkin bir şekilde uygulanmalı ve denetlenmeli” dedi.

Ciddi şekilde sorgulamalar yapılmalı

Başkan Sarıca, “Bu kadar yasal düzenlemeler yapılıyor, yönetmelikler çıkartılıyor, iş sağlığı ve güvenliği müessesi oluşturuluyor ama bu kazalar neden meydana geliyor? Çıkartılan yasalarda mı yoksa iş sağlığı güvenliği mevzuatında mı eksiklik var? İşverenler mi alınması gereken tedbirlerde bir eksiklik bırakıyor? Veya iş sağlığı güvenliği uzmanları görevini yerine getiriyor da işçi mi tedbir ve kurallara uymuyor gibi konuların ciddi bir şekilde sorgulanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Eksik olan kısımların bir an önce giderilmesi gerekiyor

Eksik olan kısımların tespit edilerek, hızlı şekilde eksiklerin giderilmesi ve sorunların çözüme kavuşturulması gerektiğini kaydeden Sarıca, “Meydana gelen kazaların yaralanma ve birçoğunun da ölümle sonuçlandığını görüyoruz. En son OSB’de bir işçinin kâğıt ayıklama makinesine düşüp parçalanması, ardından Nurdağı’nda bir inşaat iskelesinde rüzgârın etkisiyle 4 işçinin düşmesi sonucunda 2 işçinin hayatını kaybetmesi ve diğer 2 işçinin ağır yaralanması iş sağlığı ve güvenliğinin tekrar gündeme alınması gerektiğini gösteriyor” açıklamasını yaptı.

Bir can maliyetle ölçülmemeli

Türk İş Konfederasyonu İl Temsilcisi ve Koop İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Akif Sarıca konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Her iş yeri işin riskine göre standartları bellidir. Eğer standartların uygulanmasında bir eksiklik varsa bunun hesabını iş güvenliği uzmanlarının sorması lazım. Eğer işveren belirtilen tedbirleri almıyorsa bu işverenin sorumluluğundadır. Ancak işçi bu kurallara uymuyorsa bunun masaya yatırılması gerekiyor. Bu olayın 3 boyutu var. Devletin kurumlarıyla etkin bir şekilde denetimlerini periyodik olarak yapması ve caydırıcı cezalar uygulaması gerekiyor ki iş kazaları ve iş kazalarına bağlı ölüm oranlarının en az seviyeye indirilmesi sağlansın. Çünkü bir canın maliyetle ölçülmemesi gerekiyor.” Hüseyin Karataş

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *