ANASAYFA arrow right Güncel

‘Yargıtay bitmiş durumda’

‘Yargıtay bitmiş durumda’
YAYINLAMA: 03 Mayıs 2020 / 20.36
GÜNCELLEME: 03 Mayıs 2020 / 21.09
Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, Meclis gündemine getirileceği iddia edilen baro seçimine ilişkin düzenlemeye  dair değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin önünde ciddi yapısal sorunların olduğunu vurgulayan Şarklı, Türkiye’nin bugün, düşünce ve ifade özgürlüğüyle, kısıtlamalarla veya demir perde ülkeler olarak tanımladıkları ülkeler gibi her söylenenin ve her eleştirinin bu anlamda olumsuz olarak adlandırılıp bunun tartışma konusu yapılmasını çok doğru bulmadığının belirtti. 

İstinaf mahkemeleri dosya yoğunluğuyla boğuldu

Şarklı, Türkiye’de insanların her şeyden önce adalet, huzur, güvenlik ve sosyal güvence beklediklerini kaydederek,  “Salgından dolayı yaşanan bu süreçte suni tartışmalarla Türkiye çok zaman kaybediyor.  Türkiye’nin bir an önce virüs tehlikesini atlattıktan sonra öncelikle yargısal konularda ciddi anlamada reform paketleri ortaya koyması gerekiyor. Çünkü yıllardan beri insanların adalet bekledikleri dosyalar var. Yargıtay bitmiş durumda. Yeni kurulan İstinaf mahkemeleri dosya yoğunluğuyla boğulmuş durumdadır” diye konuştu.
‘İktidar eleştirileri artık kabullenmek zorundadır’
Türkiye’de her meslek örgütü gibi baroların da gündeme ilişkin eleştirilerinin olacağını belirten Şarklı, “Ancak bu eleştiriler sürekli olarak tehdit olarak algılayıp, hemen her olayda baroların yapısını değiştirmek gerekiyor deniliyor. Bunlar doğru yaklaşımlar değil. Türkiye düşünce ve ifade özgürlüğüne saygılı bir ülke olmak zorunda. Bu tartışmaları elbette Türkiye’de, ülkemizde yaşanacak. Ülke olarak bazı sancılar da yaşayacağız, eleştiriler de olacak. Ancak burada önemli olan insanların saygı göstermesidir. İktidar, bu iktidar  kim olursa olsun, eleştirileri artık kabul etmek zorundadır. Eleştiri bazen sizi rahatsız da edebilir ,ama Türkiye’de düşünce ve ifade özgürlüğü var ise, burada insanlara anlayış gösterilmesi gerekir. Bu anlamda bu değişiklik paketini doğru bulmayacağımızı, doğru görmeyeceğimizi  buradan ifade etmek isterim” dedi.

‘yapılmak istenen değişiklik FETÖ projesidir’
AKP, baroların seçim yönetimini değiştirecek bdüzenlemeyi bayramdan sonra  TBMM’nin gündemine taşıyacak.  Baro seçimlerinde blok liste olarak seçime gidildiğini ve bu seçimin de adaleti sağlamadığı gerekçesiyle “nispi temsil” olarak düzenlenecek olan değişikliği, Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı ile konuştuk. Şarklı, yapılmak istenen değişikliğin Ankara Barosu’nun yapmış olduğu bir eleştiriden dolayı gündeme getirildiğini ,ancak böyle bir değişikliği doğru bulmadıklarını söyledi.

‘Delege sayısını azaltmaya yönelik bir değişikliktir’
Türkiye’de zaman zaman gündeme getirilen barolardaki seçim değişikliğine ilişkin konuşan Şarklı, “Barolarda yapılmak istenen bu değişiklik, FETÖ’nün,  yani terör örgütünün bir projesidir”  değerlendirmesinde bulundu. Şarklı, “Burada şunun sorgulanması gerekiyor, Türkiye bugüne kadar yargı ile ilgili, adalet ile ilgili hangi sorunu çözmüş de sıra bunlara geldi? Bunu öncelikle ortaya koymak gerekir. Türkiye’nin yargısal anlamda bu kadar yapısal problemi varken, her bir baronun değişik dönemlerde iktidarı eleştirmesi ile ilgili bir gündemin tartışma konusu yapılması manidar. Ancak bu bahsettiğim gündemin de “suni gündem” olduğunu burada belirtmek isterim. Aslında getirmek istedikleri değişiklik tüm baroları ilgilendiren bir durum değil. Burada yapılmak istenen İstanbul , Ankara ve İzmir barolarının delege yapısının değiştirmeye yönelik değişiklik içeren bir seçim müdahalesidir.  Değiştirmeye yönelik kasıt da şu, delege sayısını azaltmaya yönelik bir değişiklik. Biz elbette ki böyle bir değişikliği doğru bulmuyoruz” ifadesini kullandı. Esra Aydın

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *