ANASAYFA arrow right Yaşam

Yargının içinde olduğu içler acısı durum bütün çıplaklığıyla ortada

Yargının içinde olduğu içler acısı durum bütün çıplaklığıyla ortada
YAYINLAMA: 31 Ağustos 2021 / 21.09
GÜNCELLEME: 31 Ağustos 2021 / 21.34
20 Temmuz tarihinde başlayan adli yarıyıl tatili dün itibariyle bitti, 2021-2022 adli yıl bugün başlıyor

Tarafsız ve bağımsız yargı vurgusu yapan Gaziantep Barosu Başkanvekili Av. Melikşah Korkmaz, siyasi vesayetin yargının üzerinden kalktığı ve gölge etmediği bir sistem temennisinde bulunurken, “Demokratik ve hukukun üstünlüğüne dayalı bir toplumda, bireyin ve toplumun en temel güvencesi bağımsız ve tarafsız yargıdır. Türkiye’de Cumhuriyet tarihi boyunca yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı hep sorun olmuştur. Geride bıraktığımız yıllarda yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığının güçlenmesi bir yana, yargının içinde olduğu içler acısı durum bütün çıplaklığıyla ortaya çıktı” tespitini yaptı.

Bireyin ve toplumun en temel güvencesi bağımsız ve tarafsız yargıdır

Yargı bağımsızlığının hükümetlere meydan okumanın hukuki bir kılıf ya da politik bir misyon aygıtı olmadığını belirten Korkmaz, “Ülkemizde hâkim ve savcılara tam anlamıyla bağımsızlık ve tarafsızlık kazandırılamamıştır. Adli yıl açılışlarının başladığı 1943 yılından beri hemen hemen tüm açılışlarda belirtildiği üzere yargı üzerindeki siyasi vesayeti atamamıştır. Hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı sorunlarından dolayı yıllardır bir adım öteye gidemeyen yargımız, bu durumu en çok savunan ve yargıç bağımsızlığına değinen Baroların yanında olacağına ertelenen seçimlerin genelgeler ile ertelenebileceğine karar vermiştir. Bizler her defasında yargının üç ayağına vurgu yaparken hep ötekileştirilmekten sıkılmış ve bunalmış durumdayız. Tek talebimiz siyasi saiklerin dışında hukuki yargılama yapılmasıdır. Tutuklamaların cezalandırma, korkutma, susturma amacı olarak değil, evrensel hukuk ilkeleri çerçevesinde gerçekleştirilmesi yapılması” dedi.

Savcıların dosya sayıları, kapalı kapılar icra müdürlüğünün önlenemez çöküşü

Gaziantep adliyesinde yaşanan sorunlara parmak basan Gaziantep Barosu Başkanvekili Av. Melikşah Korkmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Gerekçeli kararların yazım süresi, taleplerin değerlendirilme süresi, duruşma olmadan talep hakkında karar verilmemesi, duruşmalarda meslektaşlarımızın bekleme süresi, Bölge Adliye Mahkemesinde dosyaların bekleme süresi, savcıların dosya sayıları, kapalı kapılar, icra müdürlüğünün önlenemez çöküşü, sulh ceza hakimliklerinin durumu hakkında sorunlarımız bulunmaktadır. Çalışan hâkim, savcıya daha fazla dosya verildiği yargı sistemimizde bir denetleme ve cezalandırma mekanizmasının tam anlamıyla işletilmemesi de bu sıkıntıların çığ gibi büyümesine neden olmakta.”

Türkiye’de hukuk ve adalet adına söyleyecek çok şey var

Korkmaz, “Aslında Türkiye’de hukuk ve adalet adına söyleyecek çok şey var. Tek talep daha fazla çalışan, gerçekten hukukun üstünlüğüne inanan, adil yargılanma hakkını göz önüne alan, Uluslararası Sözleşmeler ve Anayasa’yı referans alan, AİHM ve Anayasa Mahkemesi Kararları başta olmak üzere yerleşik yüksek yargı içtihatları ışığında karar veren mahkemelerdir. 2020 yılı Yargıtay istatistiklerine bakıldığında karara çıkan dosyaların ortalama karara bağlanma süresi 2. Hukuk Dairesinde 79 gündür. Buna en yakın daire 140 gün ile 2. Ceza Dairesidir. Hukuki ve hızlı adaletin tecellisi için 2. Hukuk Dairesinin örnek alınmasını temenni ediyoruz.” Hüseyin Karataş

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *