ANASAYFA arrow right Yaşam

Yargıda reform yapılacaksa önce eğitimden başlanmalı

Yargıda reform yapılacaksa önce eğitimden başlanmalı
YAYINLAMA: 05 Ocak 2021 / 20.36
GÜNCELLEME: 05 Ocak 2021 / 20.52
Av. Kemal Akaltun, sınavlarda kamera açmak istemeyen öğrencilerine ‘Terörist bozuntusu, şerefsiz insanlar’ diyen Hasan Kalyoncu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Enver Bozkurt’a tepki gösterdi

“Bu tür hocalar yüzünden nitelikli bir eğitimin verilmesi mümkün değil” diyen Akaltun, “Hukuk Fakültesine Dekan olan bir kişi, bu cümleleri kurma cesaretini nereden alıyor?” diye sordu. “Yargıda reform yapılacaksa önce eğitimden başlanmalı. Reform eğitimden başlamadığı sürece yapılacak hiçbir reform hedefe ulaşamaz. Çok fazla fakülte açmakla nitelikli eğitim verilmez, kaliteli hukukçu yetişmez” şeklinde konuştu.

Hiç kimse kendisi gibi düşünmeyen birini ‘Terörist’ ilan edemez

Akaltun, Türkiye’de bir sistem yanlışlığı olduğunu söylerken, “Liyakate dayalı bir sistem olmadığından bu tür olaylar yaşanıyor. Hasan Kalyoncu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Enver Bozkurt’un öğrencilere, “terörist” demesi kabul edilebilir bir durum değil. Çünkü bu öğrenciler adaleti sağlayacak, adaletin temel taşını oluşturacak. Hocanın bu şekilde konuşması ötekileştirmeden ve kutuplaştırmadan başka bir şey değil. Bu son derece yanlış. Hiç kimse kendisi gibi düşünmeyen birisini ‘Terörist’ ilan edemez” şeklinde konuştu. 

Geçmişten günümüze kadar sürekli baskıcı bir sistem uygulanıyor

Üniversitede bu tür söylemlere maruz kalan öğrencilerde özgüven kaybı yaşandığının vurgulayan Akaltun, “Hukuk Fakültesi’nde öğrencilere hakaret ederek, onları aşağılayarak, ötekileştirerek, küçük görerek veya terörist gibi sözler söyleyerek bir yerlere varılamaz. Geçmişten günümüze kadar sürekli baskıcı bir sistem uygulanıyor. Hukuk Fakültesi mezunu bir kişi ilk 6 ay adliye stajını yaparken geriye kalan 6 ayda ise avukatın yanında yapıyor. Ancak 6 aylık adliye stajında bile hakimler, stajyer avukatları görmek bile istemiyorlar. Staj sadece kâğıt üzerinde yapılıyor. Bu da daha niteliksiz ve donanımsız avukatların bu mesleği icra etmesine neden oluyor” ifadelerini kullandı. 

Avukatlık asgari ücret tarifesinin revize edilmesi gerekiyor

Avukat Kemal Akaltun, Türkiye’de 100’ün üzerinde Hukuk Fakültesi bulunduğunu hatırlatırken, konuşmasını şu cümlelerle sonlandırdı: “Çok fazla fakülte açmak ile nitelikli eğitim verilmez, kaliteli hukukçu yetişmez.  Ülkemizde son 10 yılda avukat sayısı yüzde 90 arttı. Mesleğe başlayan birçok avukat maddi sorunlarla katrşılaşıyor. Son bir yılda 50’nin üzerinde avukat intihar etti. Bu intiharların temelinde ekonomik nedenler bulunuyor. Avukatlık asgari ücret tarifesinin revize edilmesi, Hukuk Fakültesi sayısının azaltılması gerekiyor.” Hüseyin Karataş 

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *