ANASAYFA arrow right Güncel

“Yargı kararları doğrultusunda alınması gereken kararları alıyoruz”

“Yargı kararları doğrultusunda alınması gereken kararları alıyoruz”
YAYINLAMA: 16 Nisan 2021 / 20.53
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2021 / 21.07
Büyükşehir Belediye Meclisi Nisan Ayı İkinci Birleşimi Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Osman Toprak başkanlığında yapıldı. Büyük bir gerilim ve tartışmaya neden olan Büyükşehir Meclisi’nin 2020 yılı Faaliyet Raporu CHP Grubu’nun ret oyuna karşın oy çokluğu ile meclisten geçti.

Başkanvekili Toprak, 2020 yılında 774 milyon 226 bin 583 TL borcun bütçeden ödendiğini belirtirken, “Arsa üretmeninde belediyenin gelirleri arasında olduğunun altını çizdi. “İnsanlar yaşadığı tüm alanlar ihtiyaçları değişiyor ve ona göre imar plan değişiklikleri yapılmak zorundadır. Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyeleri olarak şehrin ihtiyaçları doğrultusunda imar plan değişiklikleri yapmaktayız. Bundan sonraki süreçte de olacak” dedi.  Görüşülen 76 gündem maddesinin bazıları oy çokluğu bazıları da oy birliği ile kabul edildi.

Yargı kararlarına uymamanın mümkün olmadığını ülkemizin bir hukuk devleti olduğunu anlatan Toprak, “Herkes yargı kararlarına uymak zorundadır. Biz de yargı kararları doğrultusunda almamız gereken kararları alıyoruz. Yasal olarak bütçenin yüzde 10’u oranında doğrudan temin yapma imkanı tanınmışken, biz sadece yüzde 1 doğrudan temin yoluyla ihale yapmaktayız. 21-B maddesini çok zorunlu olmadıkça kullanmıyoruz” ifadelerini kullandı.

CHP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Yılmaz Kireç, “2020 yılı gider bütçesi yaklaşık 1 milyar 613 milyon, gelir bütçesi ise 1 milyar 673 milyon olarak gerçekleşmiş. Bütçenin yüzde 25’i sermaye gelirlerinden elde edilmiş. Bütçenin 2019 yılı uzun vadeli iç ve dış mali borçlar toplamı 1 milyar 116 milyon iken bu rakam 2020 yılında 1 milyar 701 milyon” tespitini yaptı.

Belediye şirketleri 54 milyon 743 bin lira zarar etti

Belediye şirketlerinin 54 milyon 743 bin lira zarar ettiğini açıklayan Kireç, “Raporda bu zararın neden kaynaklandığı belirtilmemiş. Faaliyet raporunda kentsel gelişimi hızlandırma diye bir söylem geliştirmişsiniz ve kentsel gelişimi 2040 yılı çevre düzeni planına uygun olarak gerçekleştirmek istediğinizi belirtmişsiniz. Ancak 2040 yılı dediğiniz çevre düzeni planı yargıya takıldı. 100 binlik plan bir ay içerisinde meclise gelmesi gerekirken 6 ay oldu halen gelmedi ve yaptığınız tüm planlar boşa çıkar. Çoğunluk bizde diye yargı kararlarını çok dikkate almıyorsunuz” değerlendirmesinde bulundu.

İhalelerin büyük kısmında 21-B maddesi uygulandı

Kireç, “İhalelerin büyük kısmında 21-B maddesi uygulanmıştır. 21-B maddesine göre yapılan ihaleler çoğu da pazarlık usulü ve doğal afetlere göre olduğundan belediyeler büyük bir zarara uğratıldı” diye açıklamada bulundu. Fatma Karabacak

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *