ANASAYFA arrow right Güncel

Yargı bağımsız, yargıçlar tarafsız değil, yargı siyasetin emrinde

Yargı bağımsız, yargıçlar tarafsız değil, yargı siyasetin emrinde
YAYINLAMA: 01 Ağustos 2021 / 19.56
GÜNCELLEME: 01 Ağustos 2021 / 19.56
Gaziantep Baro Başkanı Av. Bektaş Şarklı, yargı mekanizmasının siyasal iktidarın kontrolünde olduğunu savundu

İnsanların adalete olan inancının azaldığını vurgulayan Başkan Şarklı, “Ülkemizde yargı bağımsız değil, yargıçlar tarafsız değil, yargı siyasetin emrinde. Siyasetin emrinde olan bir hukuk mekanizması olmaz. Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir şey mümkün değil” dedi.

Türkiye’nin köklü bir değişikliğe ihtiyacı var

“İstediğiniz kadar yargı reform paketi çıkartın, bu paketin sahada uygulaması yoksa yargı paketi iyi niyet göstergesinden ya da makyajdan öteye gitmez. Türkiye’nin yargı reform paketlerine değil, köklü bir anlamda bir değişikliğe ihtiyacı var. Bunun yolu da yargının siyasallaşmamasından, bağımsızlığından ve tarafsızlığından geçer” ifadelerine yer verdi.

Başkan Şarklı, “Türkiye’de 5 inşaat şirketinin ihalelerinde ve ücret garantini yol, köprü ve şehir hastanelerinde yolsuzluklarından bahsediliyor. Sayıştay’ın raporlarının dahi açıklanmaması tüm bunların soruşturulmamasının istenmediğini gösteriyor. Bu konuda herhangi bir savcının bile harekete geçmemesi yargının siyasetin emrinde olduğunun açık bir göstergesi” açıklamasını yaptı.

Türkiye’de insanlar adalete güvenmiyor

Yapılan çalışmaların kadına yönelik şiddeti azaltmadığına da vurgu yapan Şarklı, “Sulh Ceza Mahkemeleri önüne geleni tutukluyorsa, yargı reformundan ya da adalet anlayışından nasıl bahsedilebilir? O nedenle kimse kimseye oyun oynamasın. Türkiye’de insanlar adalete güvenmiyor, bence bunun içinde haklı sebepleri var. İnsanların adalet mekanizmasından memnun olup olmadığı araştırılmalı, ondan sonra sorununun ne olduğunu tespit etmek lazım” diye konuştu.

En büyük adaletsizlik bu dönemde yaşanıyor

Gaziantep Baro Başkanı Av. Bektaş Şarklı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hâkim ve savcıların verdiği kararların halk tarafından benimsenmesi lazım. Neden; bazı dosyalarda tutuklama veya tahliye için sosyal medya kullanılıyor? Önce bunun düşünülmesi ve irdelenmesi gerekiyor. En büyük adaletsizlik bu dönemde yaşanıyor. Milyonlarca insan fişlenebiliyor, KHK ile ihraç ediliyor. Demek ki KHK yetkilerinin uzatılması gündemde ve demek ki Türkiye FETÖ olayını bitirememiş deniliyor. KHK’yı ülkenin diğer demokratik unsurlarını yok etmek için kullanıyorlar ve İdari mahkemelerde izin veriyor. Bunların önüne geçecek bir yargı reformunu elbette destekleriz, alkışlarız. Ancak yargı paketinin sahaya yansımasını görmediğimiz zaman yargı paketinin bir makyaj olduğunu anlıyoruz.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *