ANASAYFA arrow right Eğitim

Yardımcı Doçentliği kaldıran madde kanunlaştı

Yardımcı Doçentliği kaldıran madde kanunlaştı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.20
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.20
Yardımcı doçentliğin yerine doktor öğretim üyesinin getirilmesini düzenleyen teklif kanunlaştı. Lisansüstü tezler hakkın
Yardımcı doçentliğin yerine doktor öğretim üyesinin getirilmesini düzenleyen teklif kanunlaştı. Lisansüstü tezler hakkında gizlilik kararı alınması maddesi de geçti.
AKP Kayseri Milletvekili ve Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın "yardımcı doçentlik" kadrosu yerine "doktor öğretim üyesi" kadrosunun ihdas edilmesini öngören "Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek kanunlaştı.
37 maddelik teklifin ilk 8 maddesi 21 Şubat’ta kabul edilmişti. Görüşmeler dün (22 Şubat) devam etti. Teklif kanunlaştı. Resmi Gazete’de yayınlandığında yürürlüğe girecek.
Tezlerde gizlilik
Teklif, yardımcı doçentliğin yerine doktor öğretim üyesinin getirilmesinin yanısıra doçentlik başvurusunda alınan şartları, okutman ve öğretim yardımcılığının kaldırılmasını, Üniversitelerarası Kurul bünyesinde Yönetim Kurulu kurulmasını da içeriyor.
Dün görüşülen maddelerde lisansüstü tezler hakkında gizlilik kararı alınması da yer aldı.
Madde gerekçesinde “asker, emniyet, istihbarat ve güvenlik gibi konularda yapılacak lisansüstü tezler hakkında ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından gizlilik kararı alınması halinde söz konusu tezlerin erişime açılmaması öngörülmüştür” deniliyor.
Bu kapsamda 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’na eklenen madde şöyle:
“lisansüstü tezler yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından gizlilik kararı alınmadıkça, bilime katkı sağlamak amacıyla Yükseköğretim Kurulu Tez Merkezi tarafından elektronik ortamda erişime açılır.”
Doktor öğretim üyesi
Teklifle Yardımcı doçent yerine “doktor öğretim üyesi” tanımı geliyor.
Yardımcı doçent, “Doktora çalışmalarını başarı ile tamamlamış, tıpta uzmanlık veya belli sanat dallarında yeterlik belge ve yetkisini kazanmış, ilk kademedeki akademik unvana sahip kişi” olarak tanımlanıyordu.
Doktor öğretim üyesi; “Doktora çalışmalarını başarı ile tamamlamış, tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık unvanını veya Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine Yükseköğretim Kurulca tespit edilen belli sanat dallarının birinde yeterlik kazanmış olan, akademik unvana sahip kişi” diye tanımlanıyor.
Doktor öğretim üyesine atanma
Teklife göre Yükseköğretim kurumlarında açık bulunan doktor öğretim üyesi kadrolarını rektörlük ilan edecek. İlan edilen kadrolara yükseköğretim kurumlarında ilgili birimlerin yönetim kurullarının görüşü alınarak rektör tarafından en çok dört yıl süre ile atama yapılacak. Atama süresi sonunda görev süresi sona erecek, görev süresi sona erenler yeniden atanabilecek.
Doktor öğretim üyeliğine atanabilmek için doktora ile tıpta, diş hekimliğinde, eczacılık ve veteriner hekimlikte uzmanlık unvanına veya Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine Yükseköğretim Kurulunca tespit edilen belli sanat dallarından birinde yeterlilik kazanmış olması şartı aranacak.
Yükseköğretim kurumları, doktor öğretim üyesi kadrosuna atama için Yükseköğretim Kurulunun onayını almak suretiyle bilimsel kaliteyi artırmak amacına yönelik, bilim disiplinleri arasındaki farklılıkları da göz önünde bulundurarak, objektif ve denetlenebilir nitelikte ek koşullar belirleyebilecek.
İlginizi Çekebilir
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
Ankara Tabip Odası'nın tıp fakültelerinin azalan tercihlerine yönelik nedenlerin sıralandığı notta, "Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın olumsuz etkisiyle yaşanan sorunlar, sağ...
#Eğitim / 30 Ağustos 2022
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Türkiye’de tarımın AKP dönemindeki çöküşü tartışılırken ziraat fakültelerinin faaliyet raporları da tarım eğitimindeki sorunları gözler önüne serdi. Pek çok fakültenin ra...
#Eğitim / 29 Ağustos 2022
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
Milli Eğitim Bakanlığı, 2022-2023 eğitim yılı başında 198 yeni okul, 3 bin 605 yeni dersliğin hizmete açılacağı; yeni inşa edilen ve güçlendirilen 450 eğitim binasında 6...
#Eğitim / 28 Ağustos 2022
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
Elektronik YÖKDİL 14 Mayıs'ta Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana'daki e-sınav uygulama binalarında gerçekleştirilecek.
#Eğitim / 06 Nisan 2022
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
MEB Açık Öğretim Liselerinde eğitimini tamamlayıp üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler, 2. dönem AÖL sınav sonuçlarını açıkladı.
#Eğitim / 24 Mart 2022
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS için başvuru tarihini kaçıran adaylar, bugün ve yarın başvuru yapabilecek. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru tarihini kaçıranlar için iki gün sürecek başvu...
#Eğitim / 16 Mart 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *