ANASAYFA arrow right Ekonomi

Yardım kuruluşları mülteci politikası yüzünden Yunanistan'ı AB’ye şikayet etti

Yardım kuruluşları mülteci politikası yüzünden Yunanistan'ı AB’ye şikayet etti
YAYINLAMA: 24 Eylül 2020 / 15.48
GÜNCELLEME: 24 Eylül 2020 / 15.48
Yardım kuruluşları Oxfam ve WeMove Europe, mültecilerin haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle Yunanistan’ı AB Komisyonu’na şikayet etti.

Avrupalı yardım kuruluşları Oxfam ve WeMove Europe, sığınmacıların insan haklarını ve Avrupa Birliği (AB) hukukunu sistematik şekilde ihlal ettiği gerekçesiyle Yunanistan'ı AB Komisyonu'na şikayet etti. Başvuru dilekçesinde, Atina'ya karşı “AB hukukunu ihlal davası” açılması talep edildi.

Birleşik Krallık merkezli yardım kuruluşu OXFAM'dan yapılan açıklamada, Yunanistan'ın "zorla geri gönderme" gibi uygulamalarına işaret edilerek, sığınmacılara karşı uygulanan şiddet ve insan hakları ihlallerinin AB hukukuna aykırılık teşkil ettiği belirtildi.

Yunanistan'ın Ege'de karasularına giren sığınmacıları yasal işlemler başlatmadan zorla ve şiddet kullanarak Türkiye karasularına geri gönderdiği vakalar daha önce de kamuoyuna yansımış ve yoğun tartışmalara yol açmıştı.

Yunanistan'ın iltica prosedürlerinde uygulaması gereken koruma önlemlerini aleni şekilde ihmal ettiğine ilişkin birçok delilin başvuru dosyasına eklendiği bildirilen açıklamada, sivil toplum kuruluşları (STK) iltica prosedürlerinde uygulanması gereken koruma önlemlerinin de aleni bir şekilde ihmal edildiğini belirtti.

Yunanistan'da yürürlüğe giren yeni iltica reformunun adil bir iltica sürecini neredeyse imkansız kıldığını kaydeden STK'lar iltica başvurusu reddedilen sığınmacıların ret kararı ellerine ulaşana kadar ikinci başvuru hakkı için tanınan sürenin dolduğuna dikkat çekerek, ikinci başvuru hakkının bu şekilde ihlal edildiği suçlamasında bulundu.

"Komisyon AB hukukuna uyumdan sorumludur"

Oxfam AB Bürosu Yöneticisi Marissa Ryan, "AB Komisyonu AB hukukunun hamisidir ve Avrupa'da yaşayan her insanın temel haklara erişimini sağlamak ve korumak durumundadır" diyerek Moria sığınmacı kampında çıkan yangının Avrupa'nın bu alandaki fiyaskosunu ortaya koyduğunu belirtti.

Yunanistan'ın en büyük sığınmacı kampı olan Midilli Adası'ndaki Moria'da iki hafta önce çıkan yangın sonucu tüm kamp yanmış, 12 bin sığınmacı açıkta kalmış, tarlalarda ya da sokaklarda uyumak zorunda kalan sığınmacıların görüntüleri yoğun tartışmalara ve AB'nin mülteci politikasıyla ilgili sert eleştirilere neden olmuştu. Sığınmacıların barınabilmesi için Moria'nın yerine Midilli'de geçici bir dev çadır kent kuruldu.

Oxfam ile Almanya merkezli WeMove Europe adına başvuruyu hazırlayan uluslararası hukuk bürosu De Brauw'dan avukat Mehmet Cihan Eren, "AB Komisyonundan talebimiz, Yunanistan'ın AB hukuku ve insan hakları ihlallerini incelemesi ve ihlallere son verilmemesi halinde durumu Avrupa Adalet Divanına taşımasıdır" dedi.

"Politik destek daha fazla acıya yol açıyor"

WeMove yetkilisi Giulio Carini, şikayet başvurusuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Mart ayında AB liderleri, Türkiye sınırını ziyaret ettikten sonra Yunanistan'ı desteklemişlerdi. Şimdi Yunanistan'a verilen bu politik destek daha fazla acıya yol açıyor" ifadelerine yer vererek AB'nin göçmen politikalarını eleştirdi.

AB Komisyonu, Yunanistan'a karşı dava açabilir

AB'nin icra organı olan AB Komisyonu, üye ülkelerin AB hukukuna uyumunun denetiminden de sorumlu.

Üye bir ülkenin AB hukukunu ihlal ettiği şüphesinin bulunduğu durumlarda Komisyon, ihlal prosedürü başlatma ve AB Adalet Divanında üye ülke hakkında dava açma yetkisine sahip.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *