ANASAYFA arrow right Yaşam

Yapılan atamalarda adaletin yok sayılıyor, liyakat ise sözde kalıyor

YAYINLAMA: 23 Eylül 2022 / 21.32
GÜNCELLEME: 23 Eylül 2022 / 21.32
Yapılan atamalarda adaletin yok sayıldığını ve liyakatin ise sözde kaldığını belirten Türk Tarım Orman Sen Gaziantep Şube Başkanı Cuma Erol, “Artık bu işler o kadar zıvanadan çıktı ki pervasızca, ehliyetsiz ve liyakatsiz atamalar yapılıyor. Bu kişilere ehliyet, liyakat, çalışkanlık gibi asla hak etmediği payeler yüklenip yapılan atamaların çok haklı atamalar olduğu gösterilmeye çalışılıyor” dedi.

Erol, “İnsanın toplumsal hayatta kendini güvende hissetmesi, birlikte aynı çevreyi paylaştığı insanların nasıl davranacaklarını önceden kestirip ona göre davranması, toplumda görev ve sorumluluk dağılımının liyakat ve ehliyet esasında yapılmasıyla doğrudan ilgili. Kamu yönetimi, yapısı ve işleyişi itibariyle geniş bir olgudur. Kamusal nitelikteki hizmetlerin sunulmasında devletin en büyük ve en önemli örgütsel yapısını oluşturan kamu yönetiminin etkin ve verimli bir şekilde işlemesi hem vatandaş ihtiyaçlarının giderilmesinde hem de genel manada devletin sunmuş olduğu hizmetlerde başarı oranının yükselmesinde oldukça etkili” şeklinde konuştu.

Kamu yönetiminin, varlık nedeni doğrultusunda faaliyet göstermesi ve kendisinden beklenen amaçlara ulaşabilmesi gerektiğini kaydeden Erol, “Kamu yönetiminin amacı doğrultusunda faaliyet göstermesi onun mümkün mertebe sorunsuz bir şekilde işlemesi ile yakından ilişkili. Sorunsuz ve başarılı bir yönetim için ise adalet ve liyakat kavramları önem kazanıyor. Genel anlamda her insana hak ettiğinin verilmesini ifade eden adalet, herkesin yeteneklerine uygun olan işle meşgul olmasını ifade eden liyakati gerekli kılıyor. Adaletin en güzel tezahürlerinden biri olan liyakatin kamu yönetiminde uygulanması, kamu yönetiminin en önemli unsuru olan ‘insan’ unsurundan verim elde edilmesini ve yönetimin başarılı olmasını sağlıyor” ifadelerini kullandı.

Olmayan şeyleri var gibi olan şeyleri yok gibi gösterebiliyorlar

Başkan Erol, “Kamuda liyakat ve adaleti adeta dillerine pelesenk edenlerin aslında tek derdi var olan koltuklarını korumak uğruna haksızı koruyup haklıyı cezalandırabiliyorlar. Olmayan şeyleri var gibi olan şeyleri yok gibi gösterebiliyorlar. Kendi adaletlerini uygulayıp kendi liyakat kriterlerini uygulamakta hiçbir sakınca görmüyorlar. Bunlar yetmezmiş gibi birde herkesin buna inanmasını böyle düşünmesini ve bu duruma hiçbir sakınca yokmuş gibi destek olmasını bekleyebiliyorlar” açıklamasında bulundu.

 Tek istenen kayıtsız şartsız biat

Türk Tarım Orman Sen Gaziantep Şube Başkanı Cuma Erol, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Atamalarda adaletin ve liyakatin olmadığı kesin. Peki bunlar neden yapılıyor? Çünkü tek istenen kayıtsız şartsız biat. Düşünmeyen, araştırmayan, sorgulamayan ne söylenirse ‘Emriniz olurcular’ aranıyor onlardanda epeyce var çok aramaya gerek kalmıyor. Vaziyet böyle olunca doğal olarak kamuda işler iyi gitmiyor. Çalışanlar kendini mutlu ve güvende hissetmiyor, çalışanların dolayısıyla kurumlarında verimliliği düşüyor. Artık bunlara bir dur denmesi gerekiyor. Bazıları kendi ikballeri için temsil ettikleri ve mensubu oldukları kurumlara da zarar veriyorlar.” Fatma Karabacak

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *