ANASAYFA arrow right Güncel

Yapılacak değişiklikler mesleğe zarar verecek

Yapılacak değişiklikler mesleğe zarar verecek
YAYINLAMA: 04 Mayıs 2020 / 21.32
GÜNCELLEME: 05 Mayıs 2020 / 12.32

Yargı reformu kapsamında Avukatlık Kanunu’nda değişiklik yapılması planlanıyor. Avukatlık Kanun Değişikliği Tasarısı’nda; uzman avukat unvanının getirilmesi, avukatlık şirketlerinin kurulması, avukatların şube açabilmesi, avukatlık mesleki sorumluluk sigortasının zorunlu hale getirilmesi, avukatların reklam yasağının esnetilmesi, stajyer avukat sınırlamasının getirilmesi, belli davaların avukatla temsil zorunluluğunun getirilmesi ve meslekte 20 yılını doldurmuş avukatların sınavsız arabulucu olabilmesi gibi değişiklikler yer alıyor.

 Gaziantep Barosu’ndan Av. Mehmet Cihan Mercimek, “Avukatların son derece ciddi sorunları ve bu sorunlara karşı çözüm beklentileri karşısında Avukatlık Kanunu’ nda yapılması istenen değişiklikle avukatlık mesleği için yeni sorunlar yaratılmaya çalışılmaktadır” dedi.

Bu düzenleme hatalı ve hukuka aykırı

Uzman avukat unvanı değişikliği ile genç avukatların müvekkil edinmelerinin zorlaşacağını ve uzman avukatların iş hacminin artacağını ifade eden Mercimek, “Avukatlar arasında bu durum haksız rekabete yol açacağı gibi bu düzenleme ile beraber mesleki kıdemi 10 yılın altında olan avukatların serbest avukatlık yapma imkânları da kalmayacaktır. Genç avukatlar uzman avukatlar yanında çalışan sigortalı avukat olmak zorunda bırakılacaktır. Bu düzenleme oldukça hatalı ve hukuka aykırıdır. Ne tür bir ihtiyaca cevap vereceği veya gerek yurttaşların gerek de avukatların hangi sorununa derman olacağı da merak konusudur. Avukatlık Kanun değişikliğinden ‘’uzman avukat’’ unvanına ilişkin düzenlemenin kesinlikle çıkarılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Yeni kanun tasarısı ile avukatların yürütmek üzere Anonim veya Limited şirket kurulabilmesinin önünün açılacağını anlatan Mercimek, “Değiştirilmesi planlanan diğer bir husus da avukatlık mesleğinde şirketleşmenin önünün açılmasıdır. Avukatların hali hazırda şirket kurması yasağının kaldırılarak planlanan değişiklikle avukatlık faaliyeti yürütmek üzere Anonim veya Limited şirket kurulabilmesinin önü açılmaktadır. Bu değişikliğin en önemli yönü; avukat olmayan kişilerin de bu şirketlere yönetici ve pay veya hisse sahibi olması yönüdür. Ayrıntıları henüz bilinmemekle birlikte, avukatlık mesleğinde şirketleşmenin, avukatlar arasında haksız rekabet olmaksızın, avukatların sermaye ile savaşmasına neden olmadan, özellikle de avukatlık mesleği icra etmeyen kişilerin bu şirketlerde pay veya hisse sahibi olmasının engellenerek yapılması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Tüm avukatların düşünülerek bir değişiklik yapılması elzem

“Değiştirilmesi planlanan diğer bir husus ise avukatlık şirket veya ortaklıklarının şube açabilmesinin sağlanmasıdır” diyen Mercimek, hali hazırda avukatların tek bir iş yeri kullanabildiğini, şube veya ikinci bir iş yeri kullanamadıklarını vurgularken, “Yapılacak değişiklikle avukatların şube açabilmesi mümkün hale gelebilecektir. Bu durum da iş hacmi oldukça yüksek avukatlık bürolarına karşı genç avukatların ezilmesi,  özellikle büyük şehirlerde hizmet veren avukatlık ofislerinin başkaca şubeler açarak, diğer avukatların iş hacmini daraltması ve haksız rekabet yaratması anlamı taşımaktadır. Bu durumla ilgili bir sınırlandırılma yapılması ve tüm avukatların düşünülerek bir değişiklik yapılması elzemdir” diye açıklama yaptı.

Avukat Mercimek, tüm Avukatlar İçin Mesleki Sorumluluk Sigortasının Zorunlu Hale Getirilmesinin ön görüldüğünü kaydederken, “Mevcut duruma göre avukatlar için mesleki sorumluluk sigortasının zorunlu değildir. Avukatlar ihtiyaçlarına göre isteğe bağlı olarak mesleki sorumluluk sigortası yaptırmaktadır. Bu hususun zorunlu kılınması, mesleğe yeni başlayan henüz iş alıp almayacağı dahi belli olmayan genç avukatların çeşitli masraflarla baş etmeye çalıştığı bir ortamda ekonomik olarak bir külfet daha olacaktır. Mesleki sorumluluk sigortasının zorunlu hale getirilmesi durumunda, bu durumun zorunlu olduğu dikkate alınarak özellikle genç avukatların bu zorunluluktan istisna tutulması veya genç avukatlara ekonomik olarak külfet olmayacak şekilde düzenlenmesi zorunludur” değerlendirmesinde bulundu.

Bu durum eşitlik ilkesine aykırı ve haksız rekabet oluşturacak

Hazırlanan taslağa göre avukatların reklam yasağının esnetebileceğini açıklayan Gaziantep Barosu Avukatlarından Av. Mehmet Cihan Mercimek, konuşmasına şöyle devam etti: “Değiştirilmesi planlanan diğer bir husus ise avukatların reklam ve tanırım yasağının esnetilmesidir. Söz konusu taslakta avukatların reklam yasağının esnetilmesiyle ilgili de değişiklik mevcut. Buna göre: Avukatın yapacağı reklam ve tanıtım, gerçek, amaca uygun, meslek onur ve itibarına yaraşır ve hukuki yardım çerçevesinde avukatın mesleki yükümlülük ve görevine uygun olmak zorundadır. Özellikle uzman avukatların uzmanlık alanları ile ilgili tanıtım yapmasının önü açılmaktadır. Bu durumunda avukatlar arasında ‘’eşitlik’’ ilkesine aykırı olarak özellikle ‘’haksız rekabet’’ oluşturacağı açıktır. Zira uzman avukatların uzmanlık alanlarına ilişkin tanıtım yapmasının önü açılırken kıdemi 10 yıldan az olan avukatların tanıtım yapma yasağının bulunması meslektaşlar arasında haksız rekabet oluşturacaktır. Zira tanıtım ve reklam işlemleri de bütçe gerektiren işlemlerdir. Genç avukatların böyle bir bütçe ayırması mümkün olmadığından bu esneklik de durumu iyi olan avukatlara yarayacaktır.” 

Mercimek, stajyer avukat sayısının sınırlandırılması ile ilgili de değişiklik yapılacağının altını çizerken, “Avukatların hali hazırda stajyer bulundurmasında sayı sınırı olmadığı halde planlanan değişiklikle avukatın en fazla 3 stajyer bulundurması öngörülmektedir. Her sene nüfusa göre değişmekle her baroya en az sayısının üçte biri kadar stajyer avukatın geldiği bir ortamda stajyer avukatların staj yeri bulmasında oldukça zorlandığı bir dönemde iş hacmi oldukça geniş olan hukuk bürolarının böyle bir sınırlama ile sınırlandırılmasının avukatlık mesleğine bir faydasının olmayacağı ortada iken stajyer avukatların staj yeri bulmasının daha da zorlanacağı açıktır. Bu düzenlemenin de avukat ve stajyer avukatlara olumlu bir katkısı bulunmamaktadır” tespitini yaptı.

“Değiştirilmesi planlanan diğer bir husus ise meslekte 20 yılını doldurmuş avukatların sınavsız arabulucu olmasıdır” ifadelerini kullanan Mercimek, “Hali hazırda arabulucu olmak için  arabulucular siciline kaydolmak yani, hukuk fakültesi mezunu olma, meslekte en az beş sene kıdemi bulunma, terör örgütleriyle bağlantısı olmama, arabuluculuk eğitimini tamamlama ve Bakanlık tarafından yapılan yazılı sınavda başarılı olma şartları aranmaktadır. Getirilmek istenen değişiklikle 20 yıl kıdeme sahip avukatlar sınavsız şekilde arabulucu olabilecektir. Bu düzenleme de sınavla arabulucu olmuş avukatlara ve kıdemi 5 seneden fazla 20 seneden az avukatlara karşı ‘’eşitlik’’ ilkesine aykırıdır” yorumunu yaptı.

Avukatların gerçek sorunları tespit edilip, ona göre düzenleme yapılmalı

Gaziantep Barosu Avukatlarından Av. Mehmet Cihan Mercimek, sözlerini şu cümlelerle bitirdi: “Öncelikle avukatlar, hak ettikleri değeri görmeli, barolar ve siyaset arasında sıkışarak meydana gelen gerginlikte koz olarak kullanılmamalıdır. Avukatlık mesleğinin günden güne kötüye gittiği bu günlerde avukatların gerçek sorunları barolar ve Türkiye Barolar Birliği tarafından tespit edilmeli ve düzenlemeler o taleplere göre yapılmalıdır. Hangi sorunların nasıl tespit edildiğinin ve bu düzenlemelerin kim tarafından talep edildiğin belli olmadığı bir ortamda meydana gelecek değişiklikler avukatlık mesleğine fayda sağlamayacağı gibi aksine avukatlık mesleğine zarar verecektir. Bir an evvel gerçek sorunlara yönelik çözümlerin kanunlaşması ve savunma makamının güçlendirilmesi hukuk devleti olarak bir gerekliliktir.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *