ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Yapı sektörü can çekişiyor

Yapı sektörü can çekişiyor
YAYINLAMA: 13 Eylül 2020 / 16.57
GÜNCELLEME: 13 Eylül 2020 / 16.57
Ekonomik krizle birlikte yükselen kredi faizleri ve artan maliyetler karşısında adeta duraksama dönemine giren kooperatif sektörü can çekişiyor.

Bayındırlık Bakanlığı tarafından hazırlanan yapı denetimiyle ilgili yasayla maliyetlerin daha da artarak, sektöre ay-n bir darbe indirildiğini söyleyen Gaziantep Güneykent Konut Yapı Kooperatifler Birliği 2. Başkanı Nizamettin Özseven, ekonomiye ve istihdama önemli katkısı olan sektörün sahipsiz bırakıldığını açıkladı.

Ekonomik krizin en fazla düşük aidatlarla ev sahibi olmak isteyenlerin oluşturduğu kooperatifleri vurduğunu ifade eden Öz-seven, “Alman kredilere yüksek faizler uygulandı. Yetmedi yüksek oranlarda temerrüt faizleri işletildi. Üyeler, aidatını bir yana aldığı kredinin faizini bile ödeyemez duruma geldi. Zaten hangisini ödeyeceğini de şaşırdı. Bu nedenle devletin evsizi ev sahibi yapma taktiği de tutmayarak gerçek yüzleri açığa çıktı. Kooperatiflerde ev sahibi olmak isteyenler hayal kırıklığına uğratıldı çünkü bir yandan faiz, diğer yandan artan maliyet dar gelirliyi adeta bunalttı. Bu yüzden konut sahibi olmak isteyenlerin sayısında azalma oldu. Çünkü aidatını ödeyemiyor” dedi.

Yapı denetimiyle ilgili kanunun yaşanan krizin yüzde 25’lik kısmının sorumlusu olduğuna dikkat çeken Özseven, “Kanun ve üzerinde yapılması düşünülen değişiklikler, iptal edilmeler tam bir yıldır inşaat ve emlak piyasasını kilitledi. Emlak’a yatırım yapmak, arsa almak daha sonra inşaat yapmak niyetinde olan veya parası olan vatandaş, sırf yapı denetimi yüzünden bir işe girişemiyor. Çünkü yasa halen muallakta. Anayasa Mahkemesinde bununla ilgili itirazlar görüşülüyor. Dolayısıyla insanlar atıl kalan parasını ya repo ya da dövizde saklar oldu. Ekonominin lokomotifi, istihdamın fabrikası inşaat ve emlak piyasası bir yıldır tık demiyor” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *