ANASAYFA arrow right Yaşam

Yanlıştan dönülmezse, telafisi olmayan sonuçlar ortaya çıkacak

Yanlıştan dönülmezse, telafisi olmayan sonuçlar ortaya çıkacak
YAYINLAMA: 27 Temmuz 2020 / 20.17
GÜNCELLEME: 27 Temmuz 2020 / 20.58
Orman Mühendisi ve Orman Endüstri Mühendislerine Zirai İlaç Bayii Açma Yetkisi verilmesine sert tepki gösteren Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri Derneği Gaziantep İl Temsilcisi Esra Özzengin, “Bu yanlış karardan bir an önce dönülmesini istiyoruz” şeklinde konuştu

Özzengin, “İnsanlarımız topraktan sofraya sağlıklı beslenmeye çalışırken, bitki koruma ile uzaktan ve yakından hiçbir ilgisi bulunmayan Orman Mühendisi ve Orman Endüstri Mühendisliği gibi meslek gruplarına tarımsal ilaç üretme, satma ve alana uygulama yetkisi verilmesi ilerleyen zamanlarda telafisi olmayan sonuçlar doğuracağının bilinmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Hem tarıma hem de Ziraat Mühendislerine büyük darbe vuracak

Özzengin, Türkiye’de 129’u devlet 73’ü vakıf olmak üzere toplamda 202 üniversitenin bulunduğunu, 44 üniversitede Ziraat Fakültesinin olduğunu kaydederken, “Ziraat Mühendisi Fakültelerinden her yıl 5 bin kişi mezun olurken, şu anda ülke de Ziraat Mühendisleri sayısı 120 bine dayanmış durumda. Zaten istihdam konusunda yanlış politikalar nedeniyle meslektaşlarımız arasında işsizlik her geçen gün artmaya devam etmektedir. Bu gün sektörde genç mühendis sayısı 30 bini geçmiş durumdadır. Binlerce Ziraat Mühendisinin işsiz olduğu bir durumda mesleğimiz ile hiçbir alakası bulunmayan Orman Mühendisi ile Orman Endüstri Mühendislerine zirai ilaç açma yetkisi verilmesi hem tarıma hem de meslektaşlarımıza büyük darbe vuracak” dedi. 

Ziraat Mühendisliği dışındaki mesleklerin doğrudan ilgili olmadığı zirai ilaç bayiliğinin, çiftçiye uygulamalı eğitim dahil olmak üzere yeniden değerlendirilmesi ve dolaylı bağ aramaksızın diğer meslek disiplinlerine verilen mevcut yetki belgelerin iptal edilmesi önerisinde bulunan Özzengin, “Bakanlık, yasaya aykırı bir biçimde serbest çalışan Ziraat Mühendislerinin TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası’na üye zorunluluğunu göz ardı etmemeli, yasa gereği bitki koruma ürünlerinde bayi ya da toptancı izin belgesi almak isteyen Ziraat Mühendislerinin meslek odasına üye olduğunu gösterir belgenin başvuru sırasında bayi ya da toptancılık yapacakları ildeki il müdürlüklerince istenilmesini zorunlu kılmalıdır. Oda, mevzuatı gereği bu konuda yanlış iş ve işlem yapan üyelerini denetleyebilmelidir. Kamunun, kamu kurum ya da kuruluşlarına bağlı olmadan serbest hizmet faaliyeti sürdüren Oda üyesi olması zorunlu bayi ya da toptancılar için sınav düzenleme yetki ve görevleri bulunmamaktadır. Dayanak kanunun uygulanmasını göstermesi gereken yönetmelikle kanunda olmayan bir düzenleme getirilemeyeceği için Ziraat Mühendisleri için sınav zorunluluğu derhal kaldırılmalı” diye açıklamada bulundu.

İnternetten bitkisel ilaç satış uygulama yasağı somut önlemlerle yaşama geçirilmeli

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri Derneği Gaziantep İl Temsilcisi Esra Özzengin, konuşmasına şu cümlelerle bitirdi: “Sahte ve kaçak bitkisel üretim girdilerinin üretim, pazarlanma ve satışındaki sorunlarına ilişkin kamusal denetimler etkinleştirilerek, yasak sahte ucuz kontrolsüz ilaç kullanımına izin verilmemelidir. Kamunun derhal bu konuda da ek istihdam yaratması gündemde olmalı. İnternetten bitkisel ilaç satış uygulama yasağı somut önlemlerle yaşama geçirilmeli. Ülkemiz koşulları ve tarımsal üretim deseni dikkate alınarak AB’de yasaklanan tarımsal ilaçlar bir an önce ülkemizde alternatiflerinin bulunması koşuluyla ivedilikle yasaklanmalıdır. Bu konuda kendi ölçütlerimizi oluşturma çabaları hızlandırılmalı ve özgürce karar verme mekanizmaları oluşturulmalıdır. Mevcut ruhsatlandırma ölçütleri gözden geçirilerek direnç kazanma sorunu nedeniyle etkinliğini yitiren ilaçların yeniden doz ve etkinlik denemeleri yapılarak yetersiz bulunanların ruhsatları iptal edilmelidir. Ar-Ge çalışmaları öncelikle kamu olarak hızlandırılmalı ve bitkisel üretimdeki ilaç kalıntısı ve diğer sorunların entegre mücadele uygulamaları kapsamında çözülmesi amacıyla, biyolojik ve kültürel mücadele ürünlerine verilen destekler arttırılmalı.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *