ANASAYFA arrow right Ekonomi

Yan sanayicilerimiz ham maddeye ulaşmakta sıkıntı yaşıyor

Yan sanayicilerimiz ham maddeye ulaşmakta sıkıntı yaşıyor
YAYINLAMA: 12 Eylül 2021 / 19.08
GÜNCELLEME: 12 Eylül 2021 / 19.37
Tüm dünyada hammaddeye yoğun bir talep olduğunu ifade eden Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, “Normalleşme ile birlikte işlerde hareketlilik oldu. Üretici firmaların kapasiteleri bu yoğun talebi karşılayamıyor. Bu da hammadde fiyatlarında zam gelmesine neden oluyor.  Yan sanayicilerimiz hammaddeye ulaşmakta sıkıntı yaşıyor. Umarım bu sorun bir an önce çözülür” şeklinde konuştu.

Gaziantep’in Türkiye’ye ayakkabı modasına yön veren bir konumda

Gaziantep’in Türkiye’ye ayakkabı modasına yön veren bir konumda bulunduğunu söyleyen İnce, “Gaziantep Ayakkabıcılar Odası olarak bin 200 imalatçı ve bin 500 perakendeci firmayla sektörün en önemli sivil toplum kuruluşları arasında yer almaktayız. Sektör yeni bir kapanmayı kaldıramayacağını özellikle belirtmek istiyorum. Bir an önce çift doz aşı yaptırmayanlara toplu alanlara girişlerinde kısıtlama getirilmesi önemli” ifadelerine yer verdi.

Kar oranları eskisi gibi değil

Başkan İnce, pandemi döneminde E-ticaret cirolarının yükseldiğini ve fiziki mağazaların öneminin kaybetmediğini belirtti. “Pandemide kapanmaların olmasına rağmen normalleşme ile birlikt imalat sektörümüzde ayakkabı perakende sektörümüzde tekrar bir açılma trendine girdik. Şu anda ayakkabı sektörü pandemi öncesi siparişleri yakalamış durumda, fakat kar oranları eskisi gibi değil. Hammaddeye sürekli gelen zamlar, konteynır fiyatları, dövizdeki dalgalanma, enflasyon yüksekliği, faizlerin sürekli artması ve personel sıkıntısının yaşanması sektörü olumsuz yönde etkiliyor” açıklamasını yaptı.

Sektörün en önemli sorunlarından biri markalaşma

Sektörün en önemli sorunlarından birinin markalaşma olduğunu anlatan, “Markalaşmanın ayakkabı sektörüne katkısının önemini biliyoruz fakat son 20-30 yılda Gaziantep olarak bunu başaramadık, treni kaçırdık. Ama şu anda üyelerimize yönelik e-ticarette at yapı hazırlama ve markalaşma için eğitim veriyoruz. Ayakkabı sektörü pandemiden ağır bir hasar aldı. Sektörün en az 5 yılda kendini toparlamasını bekliyoruz” dedi.

Cumhuriyet tarihinin ayakkabı ihracat rekoru kırıldı

Kiraların anormal şekilde yükselmesine sitem eden Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, konuşmasını şöyle tamamladı: “Enerji maliyetlerin artması, vergi matrahı ve SGK primlerinin yüksek olması perakende sektöründe istenilen rakamlara ulaşılmasını engellemekte. Yeni sezon ürünlerinde yüzde 20-40 arasında zam geldi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Temmuz ve ağustos ayında cumhuriyet tarihinin ayakkabı ihracat rekoru kırıldı ve bu rakamlar bizi çok sevindirdi.” Hüseyin Karataş  

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *