ANASAYFA arrow right Sağlık

Yakını görememe, yaşın ilerlemesine bağlı doğal bir süreç

Yakını görememe, yaşın ilerlemesine bağlı doğal bir süreç
YAYINLAMA: 24 Ağustos 2021 / 16.51
GÜNCELLEME: 24 Ağustos 2021 / 16.51
Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mete Açıkgöz, özellikle 40’lı yaşlarından sonra yakın mesafede (40-50 cm) ince detayların seçilememeye başladığını, bunun tamamen yaşın ilerlemesine bağlı doğal bir süreç olduğunu söyledi.

Yakın okuma problemlerinin günlük hayatta çoğu zaman sorun yarattığına dikkat çeken Açıkgöz, “Her zaman yakın okuma gözlüğü taşımak ve kullanmak ayrı bir zahmet gerektirir. Yakın okuma problemlerinin çözümü lazerle etkin olmamaktadır. Excimer lazer sistemleri sadece uzak sorunlarını başarıyla çözmektedir” diye konuştu. 

Op. Dr. Mete Açıkgöz, “40 yaş sonrası ortaya çıkan bu fizyolojik rahatsızlığın çözümü son yıllarda daha da başarıyla uygulanan Trifokal ( 3 boyutlu) merceklerdir. Uzak, Orta ve Yakın mesafeyi kesintisiz bir şekilde gösterir. Akıllı mercek diye de bilinen bu lensler 10-15 dk süren iğnesiz dikişsiz bir kapalı operasyonla günübirlik olarak hastanın gözüne yerleştirilmektedir. Hastanın gözünde gözlük ile ilgili ne kusur varsa akıllı mercek ona göre tüm refraksiyon kusurlarını düzeltmektedir. Örneğin, hastada sadece yakın değil aynı zamanda uzak problemi de ve astigmatta eşlik ediyorsa, bu trifokal akıllı mercekler tek seferde tüm sorunları çözmektedir. Hifrofiilik hidrofobik yapılarda olabilen bu merceklerin ömrü çok uzun olup, insanın hayatı boyunca gözlüğe bağlı görme sorununu çözebilmektedir. Değiştirmeye gerek olmayıp tek plan tek seferde doğru ölçümle hasta hem yakın hem uzak hem astigmattan kurtulmaktadır. Hasta ertesi gün kendi özel günlük yaşantısına dönebilmektedir. Sürekli göz içindedir, çıkarılıp takılmaz, rahatsızlık vermez, her ortama girip çıkılabilir ve yüzme dahil her sporu rahatlıkla yapabilirsiniz. İşlem hem kısa hem de ağrısızdır. Hastanede yatmaya gerek kalmayıp aynı gün hasta taburcu olabilmektedir. 

Bu akıllı merceklerin hastaya uygun olup olmadığı göz hekimi tarafından belirlenir. Hastanın ön ve arka (retina) tabakasında başka bir sorun varsa hekim tarafından değerlendirilip alternatif tekniklere geçilebilir” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *