ANASAYFA arrow right Yaşam

Yağışlar yüzleri güldürdü, kuraklık tehlikesi sürüyor

Yağışlar yüzleri güldürdü, kuraklık tehlikesi sürüyor
YAYINLAMA: 21 Ocak 2021 / 20.53
GÜNCELLEME: 21 Ocak 2021 / 21.25
Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, son yağışları Sabah’a değerlendirdi

Yağışların çiftçileri sevindirip, umutlandırdığını, ancak kuraklık tehlikesinin devam ettiğini vurgulayan Başkan Yiğit, “Geçen haftalarda çiftçilerimizin kuraklık konusunda çok endişeleri vardı, ancak son yağışlar, kar çiftçilerimizi sevindirdi. Kuraklık tehlikesi devam ediyor, lakin Mart ve Nisan ayında da yağışlar olursa kuraklıktan kurtulmuş olacağız” dedi.

Mart ve Nisan aylarındaki yağışlar çok önemli

Kar ile beraber havaların soğumasının toprağa ve ağaçlara çok faydası olduğunu kaydeden Yiğit, “Kar yağışından önce toprağa zarar veren haşereler ölmüyordu. Çünkü mevsim kurak geçince çiftçiler sürekli ilaç kullanmak zorunda kalıyordu. Yağan karla beraber çiftçilerin yüzü gülmeye başladı, umutsuzluktan kurtulmuş oldu. İnşallah Mart ve Nisan aylarında ki yağışlar çok önemli. Çünkü bu aylarda ağaçların uyanma dönemleri, ekinlerin de başak dönemi olduğundan önemli” ifadelerini kullandı.

Çiftçi para kazanmalı ki üretimi artırsın

Yiğit, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ile video konferans yolu toplantı yaptıkların belirtirken, “Genel Başkanımız her ay Ziraat Odalarından bilgi alıyor. Toplantıda illerdeki sorunları dile getiriliyor. Çiftçilerimizin maliyetli her geçen gün artıyor. Geçen yıl kilosu bin 700 lira satılan gübrenin kilosu 3 liraya çıktı. Bu fiyat artışların üzerine gidilmesi gerekiyor. Maliyet ne kadar az olursa, çiftçi o daha fazla üretim yapar. Maliyetler artıyor, ama çiftçilerin kazancı artmıyor, üretim azalıyor. Çiftçi para kazanmalı ki üretimi artırsın” şeklinde açıklamada bulundu.

Maliyetine göre 400 TL pahalı değil

Başkan Yiğit, kuraklık nedeniyle zeytinde yüzde 30 rekolte kaybı yaşandığına dikkat çekti. “Artan maliyetlere rağmen Zeytinyağı fiyatlarında fazla bir artış olmadı. Geçen sene 350 TL olan zeytinyağının tenekesi bu sene 400 TL’ye satılıyor. Maliyetine göre 400 TL pahalı değil. Merdiven altı zeytinyağı satanlara caydırıcı ceza verilmeli ki bir daha satmasın. Bu kişiler hem haksız kazanç elde ediyorlar hem de halkın sağlığı ile oynuyorlar” tespitini yaptı. 

Yarım olan barajların tamamlanıp faaliyete geçmesi lazım

Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, çiftçilerimizin borçların ertelenmesiyle ilgili bir gelişme olmadığının altını kalın harflerle çizdi, konuşmasını şu şekilde bitirdi: “Tüm esnaf ve sektörlere destek verildi ama maalesef çiftçiye destek verilmedi. Çiftçiye daha çok destek verilmesi lazım ki daha çok üretsin, halkımız gıda maddelerini daha ucuza alsın. Bundan hem üretici mağdur hem tüketici mağdur. Çiftçiye verilen desteğin mutlaka geri dönüşü var. Mazot ve gübre desteği artırılmalı, ürün desteği artırılmalı. Ayrıca yarım olan barajların biran önce tamamlanıp faaliyete geçirilmesinin yanın sıra yağışların artması için de ağaçlandırma çalışmalarına hız verilmeli.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *