ANASAYFA arrow right Güncel

Yağışlar geç geldi, sezon bir ay geç başladı

Yağışlar geç geldi, sezon bir ay geç başladı
YAYINLAMA: 16 Kasım 2020 / 21.01
GÜNCELLEME: 16 Kasım 2020 / 21.05
Akdeniz ve Ege’den gelenler Nizip zeytini diye satılıyor

Kış aylarında sofraların vazgeçilmezi yeşil zeytin tezgahlarda yerini alırken, Kalealtı’nda, 5 liradan başlayan zeytinin kilosu çeşidine göre 15 liraya kadar yükseliyor. Zeytin fiyatlarının geçen yıla göre ucuz olduğunu, ancak ilerleyen zamanlarda yükseleceğinin sinyalini veren Derviş Öğüt, “Akdeniz, Ege ve diğer bölgelerden gelen zeytinleri Nizip zeytini diye satıyorlar. Yani halkımız, yemin eden tezgahtan mal almamalı. Çünkü yemin eden tezgah sahtekardır, yalan söyler ve işine hile katar” şeklinde konuştu.

Zeytin sezonu bir ay geç başladı

Zeytin sezonunun bir ay geç başladığını ifade eden Öğüt, “Normal şartlarda zeytin hasadı Kasım ayının ilk günlerinde başlardı. Ancak bu sene yağışlar geç olduğundan sezon bir ay geç başlıyor. Tüm zeytin ağaçlarında kuraklık mevcut iken zeytinler solmuş bir vaziyette. Dolayısıyla bir daha yağış olmalı ki bu solan zeytinler kendilerini toparlasın. Bu yıl rekoltemiz iyi ama yağışı beklemek gerekiyor” dedi.

Sezon 5 liradan açıldı

Sezonun 5 liradan açıldığını anlatan Öğüt, “Üreticinin elinden kilosunu 5 liradan alıyoruz. Bu fiyatın aşağısından zeytin bulamazsınız. Tezgahlarımızda ki Ayvalık zeytinin kilosu 6-7 lira arasında değişirken, Gemlik zeytini 7,5 lira Antep zeytini 10 lira, halkalı zeytin 6 liradır. Çekirdeği çıkarılmış, basılmışın zeytinin kilosunu ise 15 liradan satıyoruz.  Bu fiyatların zeytinlerin yağ oranlarına göre değişiyor. Örneğin; koyunun, keçinin veya ineğin eti nasıl farklı ise bunlarda o şekilde farklı” ifadelerini kullandı.

En çok Antep cins zeytin tercih ediliyor

Öğüt, tezgahlarda satılan zeytinlerin Gaziantep ilçelerinin yanı sıra Eğe ve Akdeniz Bölgeleri’nden geldiğini kaydederken, “Nizip, Oğuzeli, Yavuzeli gibi ilçelerin yanı sıra Kilis gibi illerden geliyor. En çok Antep cins zeytini tercih ediliyor. Çünkü yağlı ve kalitelidir. Ayrıca Gemlik zeytinine de rağbet fazla” değerlendirmesinde bulundu.

Herkes kendi işini yapmalı

Derviş Öğüt, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Çokça yeşile benzeyen parlak zeytinlerin kızarmaması için ilaç kullanıyorlar. Bunlarda bazı satıcıların elinde mevcut. Dolayısıyla vatandaşlarımız zeytin alırken, çok dikkatli olmalılar. Alıcıların yemin eden herkese inanmayacak. Zeytinin sağlık açısından birçok faydası da bulunmaktadır. Zeytin çekirdeği Basur hastalığına, vücuttaki yaralara ve iç hastalıklara iyi geldiği söyleniyor. Bu işi yapanlar işini en iyi şekilde yapsın. Ama kentte adım attığın her yerde zeytin satıldığına rastlıyorsunuz. Geçen yıllarda kuyumcuların ve eczanelerin önünde satıldığını gördük. O yüzden herkes kendi işini yapmalı.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *