ANASAYFA arrow right Güncel

Yağış olursa rekolte artar, olmazsa yüzde 70 düşer

Yağış olursa rekolte artar, olmazsa yüzde 70 düşer
YAYINLAMA: 07 Nisan 2021 / 21.03
GÜNCELLEME: 07 Nisan 2021 / 21.14
Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, Antepfıstığı rekoltesinin yüzde 70 oranında düşeceğini üreticinin Nisan yağmurlarını beklediğini söyledi.

Gıdaya çok ihtiyaç duyulduğu bir zamanda yağışların yetersiz olmasından dert yanan Yiğit, “Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki tarım arazilerinin bir kısmı yağış alırken, bir kısmı almadı. Yağışlarımız yetersiz olduğundan Araban ve Yavuzeli’ndeki çiftçi buğdayını sulamak zorunda kalıyor. Nisan ayı buğday ve arpanın başak çıkarma dönemir. Eğer bu ay yağışlar olursa buğday, arpa ve diğer hububatlarda rekolte yükseliyor, ancak tam tersi olursa rekolte düşer. O nedenle Nisan yağışları çok önemli” ifadelerini kullandı.

Gaziantep çiftçisinin kaderi yağışlara bağlı olmamalı

Havaların soğuk olmasının badem ve kayısı ağaçlarına zarar verebileceğini kaydeden Başkan Yiğit, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Gaziantep için kuraklık tehlikesinin halen devam ettiğine dikkat çekti. “Dünyadaki iklim değişikliği hem ülkemizi hem de bölgemizi olumsuz olarak etkiliyor. Mevsimler bir ay geç başlıyor ve bir ay geç bitiyor. Gaziantep çiftçisinin kaderi yağışlara bağlı olmamalı. Dolayısıyla kentimizde tamamlanan barajların bir an önce faaliyete geçmesi, yapımı devam eden barajların veya sulama kanallarının ise tamamlanıp kullanıma açılması gerekiyor” şeklinde konuşma yaptı. 

Bu sene fıstığın yok yılı olduğunu  dile getiren Yiğit, “Şu anda hem tüccarın hem de çiftçinin elinde fıstık var. Antep fıstığına yeni pazarlar bulmak için çalışmalar yapmalıyız. Fıstığın kilosu 40 liradan satılırken bu fiyat markete gelene kadar 70-80 lirayı buluyor. Dolayısıyla fıstığı üretenler değil işleyenler kazanıyor” dedi.

Yüksek elektrik maliyeti nedeniyle tarlalar sulanamıyor

Başkan Yiğit, sulama yapılan tarım arazilerinin arttırılması gerektiğini vurgularken, sulamada kullanılan enerji maliyetlerinin yüksekliğinden dert yandı. “Yağışlar olmadığından fazladan sulama yapmak zorunda kalan çiftçilerimiz zarar edecek. O nedenle çiftçiye daha çok destek verilip sulama alanların artırılması lazım. Ayrıca yer altı kuyu sularında yüksek enerji maliyetinden dolayı çiftçiler sıkıntı yaşıyor. Yüksek elektrik maliyeti nedeniyle tarlalar sulanamıyor. Bu sorunun bir an önce gözden geçirilip çözüm bulunması lazım” açıklamasını yaptı. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *