ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Yabancı sermayeden en az pay alan ülkeyiz

Yabancı sermayeden en az pay alan ülkeyiz
YAYINLAMA: 11 Şubat 2021 / 13.36
GÜNCELLEME: 11 Şubat 2021 / 13.36

Türkiye’nin enflasyon, dengesiz büyüme ve cari işlemler olmak üzere üç temel sorunu olduğunu ifade eden Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hurşit Güneş, Türkiye’de kronik enflasyonun nedeninin, yüksek kamu açığı ve kur politikalarındaki dengesizlik olduğuna dikkat çekti. Ülkedeki birçok insanın faizle geçinmeye çalıştığını, Türkiye’de reel faiz yüzde 20 iken, batı ülkelerinde bu oranın yüzde 2-3 civarında olduğunu söyleyen Güneş, “Enflasyonun yüksek olduğu yerde, işadamları yatırım yapamaz. Türkiye’de yatırım kredileri dolara endeksli” dedi.

Prof. Dr. Hurşit Güneş, 2002 yılında Türk ekonomisi hakkında genel bilgi verdi ve yatırımcılara önerilerde bulundu. 2001’de ağır mali kriz geçirilmesi nedeniyle yüksek enflasyon yaşandığını belirten Güneş, “2002’de kamu açığına sıkı kontrol uygulanıyor. Kur devalüe oluyor, enflasyon hızla düşüyor. Öte yandan Türkiye’de yüksek reel faiz var. Ülkedeki birçok insan faizle geçinmeye çalışıyor. Türkiye'de reel faiz yüzde 20’iken, batı ülkelerinde bu oran yüzde 2-3 civarında. Enflasyonun yüksek olduğu yerde yatırım yapılamaz” dedi.

Türkiye’de yatırım kredileri dolara endeksli. 200l’de enflasyon çok yükseldi. Ülkede enflasyonun yükselmesinden kaynaklanan bir daralma yaşandı. Fakat faizler yavaş yavaş düşmeye başladı. Şimdi ise yüksek reel faizler sürüyor. Enflasyon düşerek canlanma oluyor. Fakat, çok yüksek bir canlanma olması ekonomiyi yönetenler tarafından engelleniyor. Çünkü canlanma olduğu zaman enflasyon yeniden yükselecek diye korkuyorlar. Canlanmayı kontrol altında tutuyorlar” dedi.

Türkiye’nin Nisan ayı itibarıyla 92.1 milyar dolar iç borcu bulunduğunu, bu borcu azaltmak için gelirle gider arasındaki dengenin sağlanmasının şart olduğunu savunan Prof. Dr. Hurşit Güneş, “Bu yılki gelirlerin yüzde 40 civarında artması bekleniyor. Harcamalarda ise yüzde 24’lük bir artış bekleniyor. Türkiye’nin IMF programlarını uygulamasında erken seçim olumsuz yönde etkili olur. Bu etki mali krize yol açmaz. Şu anda enflasyon hedeflenmesi tam olarak uygulanmıyor. Merkez Bankası faizlere tamamen hakim.

İsterse faizi yüzde 30 civarına indirebilir. Ancak bu durum enflasyonun fırlamasına neden olur. Yüzde 3’lük bir büyüme tahmin ediliyor. Ekonomi yönetimi büyüme konusunda oldukça muhafazakar. Türkiye aslında hızla büyür. Türk ekonomisinin durumuna sadece İstanbul olarak bakmamak lazım. Anadolu krizden daha az etkilendiği için ekonomide lokomotif Anadolu oluyor” şeklinde konuştu.

Krizden bazı kesimlerin ders çıkardığını kaydeden Güneş, “Çalışan kesim, öncelikle ücretten öteye güvenli bir işyeri olmasını tercih ediyor. Vatandaşlar, döviz riskini ve tasarrufun önemi konusunda deneyim sahibi oldu. Kamu harcamaları azaldı. Bütçesiz kamu harcamasından kaçınılmaya özen gösterildi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *