ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Yabancı sermaye ayağımıza geldi

Yabancı sermaye ayağımıza geldi
YAYINLAMA: 13 Ocak 2021 / 13.23
GÜNCELLEME: 13 Ocak 2021 / 13.23
ABD, bölgede ortak yatırım atağında

Türkiye ile Amerika arasında ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla bölgeyi dolaştıklarını belirten ABD Adana Konsolosu Greta Holtz, diplomat olarak Türkiye ile ilişkileri en iyi duruma getirmek istediklerini söyledi. ABD Ankara Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı John D. Breidenstine de nitelikli böl- $ge için Gaziantep’in en şanslı kent olduğunu vurguladı.

ABD Adana Konsolosu Greta Holtz, beraberinde ABD Ankara Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı John D. Breidenstine ve Ticari İlişkileri Geliştirme Direktörü Abaseh Mirvali ile Şanlıurfa'dan sonra dün de Gaziantep’te incelemelerde bulundu. Kentteki bazı sanayicilerle görüştüklerini ifade eden Holtz, bölgedeki iş imkanlarını araştırdıklarını belirterek, “Diplomatlar olarak Türkiye ile ilişkileri en iyi duruma getirmek istiyoruz. Bu amaçla da, bölgedeki orta ve küçük ölçekli işletmeleri geziyoruz. Bölgede ne gibi sanayi kuruluşları var, hangi tür yatırımlar ağırlıkta onları tespit ediyoruz. Amacımız, iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek ve ABD’li firmalarla Türk sanayicileri arasında işbirliği kurmak” dedi.

ABD Ankara Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı John D. Breidenstine ise, Başbakan Bülent Ecevit’in ABD ziyaretinde Başkan Bush ile yaptığı görüşme sırasında iki ülke arasında ticari ilişkilerin geliştirilmesinin önemi üzerinde durduklarını, buna bağlı olarak bu geziyi düzenlediklerini vurguladı. Bölgede ABD’li firmalar olarak ne yapabiliriz sorusuna yanıt bulmak için nitelikli firma ve bölgeleri tespit etmeye çalıştıklarını, geçen yıl ABD - Türkiye arasındaki ticaret hacminin 6 milyar dolar olduğunu kaydeden D. Breidenstine, “Bu rakamı artırmak istiyoruz. Amacımız bölgedeki bazı nitelikli firmalarla ABD şirketlerinin işbirliğini geliştirmek. Ticaret iki yönlüdür. ABD’nin bölgeye yönelik ticaretini artırması, aynı zamanda bölgede nitelikli firmaları tespit etmek” deyi konuştu.

Breidenstine, “Çalışmamızın bir başka önemli kısmı, nitelikli bölgeleri belirlemek. Nitelikli bölgelerde hangi ürünlerin ihracatı yapılabilir (gümrüksüz olarak), bununla ilgili değerlendirmelerimiz de var. Amacımız, Türk ve ABD’li firmaları yan yana getirmek ve finans teminini sağlamak” dedi.

ABD ve Türk şirketlerini karşı karşıya getirildiğinde asıl gerekli ihtiyaçları ve yapılması gereken yatırımları da onların belirleyeceğini, halen bölgede birkaç tane ABD’li firma bulunduğunu söyleyen D. Breidenstine, bir soru üzerine nitelikli bölge için Gaziantep’in en uygun kentlerden biri olduğunu belirterek, “Bu konuda bizim net tavır koymamız imkansız. Bunu Türk hükümeti belirliyor. Gaziantepliler lobi oluşturarak hükümet nezdinde bu işi çözerse, Gaziantep nitelikli bölge olabilir” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *