ANASAYFA arrow right Ekonomi

Wall Street bankaları Türkiye'de yüzde 60 civarı enflasyon bekliyor

Wall Street bankaları Türkiye'de yüzde 60 civarı enflasyon bekliyor
YAYINLAMA: 18 Mart 2022 / 15.20
GÜNCELLEME: 18 Mart 2022 / 15.20
JPMorgan ve Goldman Sachs, TCMB'nin faizi yüzde 14'te sabit tutmasının ardından yayımladıkları analizlerde enflasyonun yılın önemli kısmında yüzde 60'larda seyredeceğine dikkat çekti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini sabit tutma kararının ardından yabancı kurumlardan gelen ilk yorumlar yüksek enflasyon beklentisinin korunduğuna işaret etti.

JPMorgan ve Goldman Sachs ekonomistleri yıl içinde enflasyonun yüzde 60 civarında seyredeceğini öngördü.

JPMorgan Ekonomisti Yarkın Cebeci, Türkiye'de ekonomik görünüm ile para politikası kararları arasında bir kopukluk olduğunu, Merkez Bankası tarafından yaratılmış olan ciddi negatif reel faizin bu durumun somut bir yansıması olduğunu belirtti.

Aralık ayına kadar enflasyonun yüzde 60'ın üstünde ya da etrafında seyretmesini beklediklerini açıklayan Cebeci, bu durumun reel faizin uzun bir süre negatifte kalacağına işaret ettiğini söyledi.

Cebeci, bu ortamın Türk Lirası'nı da kırılgan bir konumda bıraktığını ifade etti. Merkez Bankası'nın son karar metninde iyimser göründüğünü söyleyen Cebeci, yıl sonuna kadar politika faizinde de bir değişiklik öngörmediklerini belirtti.

Goldman Sachs, Türkiye'de yıllık enflasyonun 2022'nin genelinde yüzde 60'ın üzerinde kalacağını tahmin etti.

ABD'li banka, Türkiye'deki yetkili kurumların "istikrarsız" politika duruşu ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra enerji fiyatlarının artması dolayısıyla Türkiye'deki enflasyonun yüksek kalacağını belirtti.

Goldman Sachs, Türkiye'ye ilişkin yeni bir rapor yayınladı. Raporda Türkiye'de yıllık enflasyonun 2022'nin genelinde yüzde 60'ın üzerinde kalacağı ifade edildi.

Banka, "Farklı kanallardan gelen etkilerle, (Türkiye'deki) enflasyonun 2022'nin büyük bir bölümünde yıllık olarak yüzde 60'ın üzerinde kalacağını tahmin ediyoruz. Türkiye'nin ödemeler dengesi, bölgede süren çatışmaların etkisiyle ve gelişmekte olan piyasalardaki risk iştahının cansızlığı nedeniyle zayıflayabilir" ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası, bugünkü toplantısında politika faizini yüzde 14'te sabit bıraktı. Piyasa beklentisi de bu yöndeydi. Böylece banka, son üç toplantıda faizi sabit tutmuş oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizi olan bir haftalık repo faizini yüzde 14 seviyesinde tutma kararı aldı. Bloomberg HT anketine katılan kurumların tamamı da faizin sabit bırakılacağını öngörmüştü.

Para Politikası Kurulu’nun karar metninde, “Çatışmaya dönüşen jeopolitik riskler ve salgında varyantlar, küresel ve bölgesel iktisadi faaliyet üzerindeki aşağı yönlü riskleri canlı tutmakta ve belirsizliklerin daha da artmasına yol açmaktadır” denildi.

Açıklamada, “küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesi ve enflasyonda baz etkilerinin ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağı” öngörüsüne yer verilirken, “Bu çerçevede Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir” ifadelerine yer verildi.

17 Şubat 2022 tarihli bir önceki PPK metninde kullanılan “cari işlemler dengesinin 2022 yılında fazla vermesi öngörülmektedir” ifadesi ise bu açıklamada yer almadı. Buna karşılık TCMB, “cari işlemler dengesinde enerji fiyatlarından kaynaklanan riskler yakından takip edilmektedir” dedi.

Merkez Bankası'nın faizi yüzde 14'te sabit bırakması sonrası yüzde 1'i geçen artışlarla dolar 14,79'a, euro 16,36 seviyesine çıktı. Ekonomistler, faizin sabit bırakılma kararını eleştirdi.

Merkez Bankası bu karar ile birlikte aralıksız üçüncü PPK toplantısında faiz oranını sabit bırakmış oldu. Öncesinde Eylül 2021’den başlamak üzere aralıksız dört toplantıda toplam 500 baz puan faiz indirimine gidilmişti

Bu ay başında açıklanan şubat ayı tüketici enflasyon verisinin başta gıda ve enerji fiyatları kaynaklı olmak üzere yüzde 54,44’e çıkmasının ardından, Türkiye’nin reel faizi gerçekleşen enflasyona göre eksi yüzde 40,44’e kadar inmiş durumda. 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *