ANASAYFA arrow right Yaşam

Veterinerlere de yıpranma payı verilmeli

YAYINLAMA: 27 Eylül 2022 / 22.29
GÜNCELLEME: 27 Eylül 2022 / 22.29
Meltem Peri, “Mesleki haklarımızın kazanılması için elimizden geleni yapacağız. Bazı haklar için bireysel ve oda olarak yapılanın bir etkisi olmuyor gibi görünüyor ama bunu sürekli gündeme getirerek bir şekilde sesimizin duyulacağına inanıyoruz. Onun için de durmadan mücadele ederek yıpranma payı, sağlıkta şiddet gibi mesleki haklarımızın kazanılmasını amaçlıyoruz” dedi.

Gaziantep Kilis Bölgesi Veteriner Hekimler Odası'nın 19’uncu Genel Kurulu üyelerin yoğun katılımı ile yapıldı. İki listenin yarıştığı seçimde 179 oy alan mevcut Başkan Meltem Peri, güven tazeledi.

Yerelde yapılacak çalışmaların olduğunu kaydeden Başkan Peri, görev sürecinin çoğunu pandemi döneminde geçirdiklerini, dolayısıyla birlikte organizasyonlar yapabilmek için zamanın çok kısıtlı olduğunu söyledi. “Genel kuruldaki geniş katılımı görünce daha sık buluşmamamız ve bir arada olmamız gerekiyor. Meslekte bir rekabet ortamı bulunuyor ve bu rekabet ortamından kaynaklı olarak insanlar birbirlerine kızabiliyor veya öfkelenebiliyor. Ancak bir arada olunduğunda tüm sorunlar çözülüyor. Dolayısıyla birçok organizasyonla bir araya gelmeyi hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Peri, özlük hakları, yıpranma payı ve Sağlıkta Şiddet Yasası gibi taleplerinin olduğunu sözlerine eklerken, “Sağlıkta şiddet kanayan yaramız. Çünkü sağlıkta şiddet bizim için de aynı oranda geçerli. Hastayı iyileştirememe, tedavi edememe, sürecin uzaması ve o dönemde oluşan stresten kaynaklı hasta yakınlarıyla problemler yaşadığımız, darp edildiğimiz, tehdit edildiğimiz, sözlü şiddete maruz kaldığımız durumlar oluyor. Hatta geçtiğimiz dönemde bir meslektaşımız bir mezbahada imha kararı aldığı bir et yüzünden bıçaklanarak öldürüldü. Meslektaşımızın amacı sadece sahaya sağlıklı et sunmaktı. Sağlıkta Şiddet Yasası için birliğimiz çalışmaları devam ediyor ancak henüz bir netice alınmadı” hatırlatmasını yaptı.

 “Yıpranma payı daha önce veteriner hekimliğin sahip olduğu haklardan birisiydi. Daha sonra meslek barışına olumsuz etki olacağını ve beşerî sağlıkta yıpranma payı olmadığı için veteriner hekimlerden de bu hak alındı” diyen Peri, “Beşerî tıp alanında yıpranma payı verilirken, buna veteriner hekimler dahil edilmedi.  Biz diyoruz ki bizim elimizden mesleki barış bahanesiyle aldığınız hakkı sonradan o meslek grubuna verip veteriner hekimlere tekrar vermemeniz büyük bir haksızlık ve bu hakkın tekrar verilmesini istiyoruz. Çünkü hasta yakını tarafından darp veya şiddete maruz kalabildiğimiz gibi hastalarımız tarafından da hasar görebiliyoruz. Büyükbaş sektöründe olup da darbe almamış çok az meslektaşımız var” şeklinde konuştu.

Sektöre değinen Gaziantep Kilis Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Meltem Peri, hayvancılık sektörünün kötü olmasının veteriner hekimleri olumsuz etkilediğini sözlerine ekledi, konuşmasını şöyle bitirdi: “Pet hayvancılık sektörü biraz daha lükse girdiği için ekonomik durumdan dolayı ertelenebildiğinden işler iyi değil. Çünkü insanlar artık hesap yapmaya başladılar. Büyükbaş sektöründe ilaçlara gelen zamlar, bazı ilaçların ve aşıların temin edilememesinden, yakıt ve maliyetlerin artmasından ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Yem maliyetlerinin artması sonrasında üreticiler hayvanlarını kesime gönderiyor. Sonuç olarak hayvancılık sektöründe yaşanan sorunlar veteriner hekimlik mesleğini de olumsuz etkiliyor.” Ali Göksular

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *