ANASAYFA arrow right Yaşam

Veteriner hekimlik, tüm dünyada stratejik öneme sahip bir meslek

Veteriner hekimlik, tüm dünyada stratejik öneme sahip bir meslek
YAYINLAMA: 23 Ekim 2020 / 21.24
GÜNCELLEME: 23 Ekim 2020 / 21.37
Gaziantep-Kilis Bölgesi Veteriner Hekim Odası Başkanı Meltem Peri, Veteriner Hekimliği Öğretiminin 178. Yıldönümü dolayısıyla açıklama yaptı

Veteriner hekimliğin tüm dünyada stratejik öneme sahip bir meslek olarak kabul edildiğini belirten Peri, “Bu önemine binaen gelişmiş ülkeler kaliteli ve yeterli bir eğitim ve öğretim için gerekli önlemleri alıyor. Veteriner hekimlik, hayvanların ve insanların sağlığı, refahı ve çevrenin korunması amacıyla faaliyet gösteren istisnai bir meslek. Veteriner hekimler, gıda güvenliği, biyo güvenlik, biyolojik çeşitlilik, anti mikrobiyal dirençlilik ve iklim değişikliği gibi dünyanın en acil sorunlarının çözümüne katkıda bulunmak için çalışıyor” dedi.

Başta insan sağlığı olmak üzere, çevre sağlığını, biyo güvenliği, sosyal hayatı, ekonomiyi, ticareti ve değerlerimizi ciddi oranda tehdit ve tahrip ederek, bütün dünyayı kuşatan Covid-19 sebebiyle tüm veteriner hekimler bu salgın ile mücadele kapsamında görev başında ve ülkemizin en büyük ilinden, ülkenin en ücra köşesindeki köy ve mezrasına kadar ayakta olduğunu söyleyen Başkan Peri, “Bir taraftan laboratuvarlara kapanarak hayatları kurtaracak aşı, serum ve ilaç üretmek için olağan üstü gayret gösterilerek, COVID-19 aşısının insanlarda deneme aşaması olan Faz-1 aşamasına gelinmiş, diğer taraftan sahada, salgın ve zoonotik hastalıklara karşı koruyucu aşılamalar, hastalık mihraklarına müdahale, tedavi hizmetlerinin kesintisiz olarak sürdürülmesi, insanımızın gıda güvenliğinin sağlanması gibi hizmetler onlarca riske rağmen gece gündüz demeden devam ettirilmekte” ifadelerini kullandı. 

Ülkemizde 33 Veteriner Fakültesi bulunuyor

Peri, ülkemizde 33 Veteriner Fakültesi’nin bulunduğunu hatırlatırken, “Yeni Veteriner Fakülteleri açılması ile zarar gören hayvan sağlığı, insan sağlığı, çevre sağlığı ve hayvancılığımız olacaktır. Yeni fakülteler açmak yerine, mevcut fakültelerimizin Uluslararası Akreditasyon Kurumu olan Avrupa Birliği Veteriner Hekimlik Eğitim Kurumları Birliği (EAEVE) tarafından denkliğinin onaylanması için çaba harcanmalıdır. Yükseköğretim Kurumu tarafından Eğitim ve Öğretime Başlanması ve Sürdürülebilmesi İçin Asgari Koşulları ve Genel İlkeleri Belirlenen Programlar içerisine Veteriner Fakülteleri de dahil edilmelidir. Yeni Fakülte açılışları için asgari standartlar ile açılış kriterlerine uyulmalı” diye konuşma gerçekleştirdi.

İyi donanımlarla çağdaş veteriner hekimlik uygulamaları gerçekleştirilmeli

Gaziantep-Kilis Bölgesi Veteriner Hekim Odası Başkanı Meltem Peri, konuşmasını şu kelimelerle devam ettirdi: “Veteriner Fakültelerine girişte taban puan veya yüzdelik başarı sınırı kriterleri getirilmeli, veteriner hekimlik eğitim ve öğretiminin araştırma ve uygulama ağırlıklı olması zorunluluğundan dolayı, veteriner fakültesi kontenjanları ülkemizde ihtiyaç duyulan veteriner hekim sayısı, fakültelerin fiziki yapısı, hayvan hastanesi, uygulama çiftliği, laboratuvar ve akademik altyapıları da dikkate alınarak yeniden gözden geçirilmelidir. Veteriner Hekimliği Çekirdek Eğitim Programı hayata geçirilmeli, derin müfredat ayrılıklarına son verilmelidir. COVID-19 Pandemisi ile uzmanlığın önemi daha iyi anlaşılmış olup, Veteriner Hekimlikte Uzmanlık Eğitimi bir an önce başlatılmalıdır. Veteriner hekimlerin biyolojik savaşla mücadele konusunda eğitim almaları sağlanmalıdır. Mesleğimizin yüksek standardını ve sürdürülebilirliğini devam ettirmek ve mümkün olan en iyi hizmeti sunmak için yüksek kaliteli bir veteriner hekimlik eğitim ve öğretiminin ülkemize kazandırılmasının yanı sıra, sürekli eğitimler ile iyi donanımlarla çağdaş veteriner hekimlik uygulamaları gerçekleştirilmeli.”

Başkan Peri, “Birçok başarı  ve gurur öyküsünü barındıran bunca yılın üzerine bu sene ülkemizdeki virüsü ilk izole eden bilim insanı da aşı  çalışmalarında faz 1 aşamasına gelen ekibin başındaki bilim insanı  da virolog Veteriner Hekim hocalarımız  oldu. Veteriner Hekimler gıda  güvenliği, halk sağlığı zoonoz hastalıklarla mücadele ve bilimsel çalışmalar konusunda sorumlu olan bir meslek grubu olarak tek sağlık konseptinin hayata geçirilmesini istiyoruz. 178. Yıldönümümüzde Mehmet Akif Ersoy Ord. Prof Süreyya Tahsin Aygün, Dr. Yüzbaşı Kemal Cemil, Osman Nuri Koçtürk ( Tarhana Osman)’leri rahmetle anıyor, günümüzdeki başarılarından dolayı Prof. Dr Osman Erganiş, Prof. Dr Aykut Özdarendeli, Prof. Dr Aykut Özkul hocalarımıza saygılarımızı  sunuyoruz” şeklinde açıklama yaptı. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *