ANASAYFA arrow right Yaşam

Verimli tarım arazilerine lüks konutlar yapılıyor

Verimli tarım arazilerine lüks konutlar yapılıyor
YAYINLAMA: 10 Mayıs 2021 / 20.01
GÜNCELLEME: 10 Mayıs 2021 / 20.40
Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, Gaziantep’te verimli tarım arazileri içerisine yapılan lüks yapılarla tarımsal üretime hızla zarar verildiğini dile getirdi

Başkan Çolak, tarımsal girdilerin hızla yükselmesi ile çiftçinin elindeki verimli tarım arazilerini ekemediğini ve bunu fırsat gören yatırımcıların arazileri satın alarak yaşam alanlarına çevirdiğini söyledi. Çolak, bu plansız yapılaşmanın tarımsal üretim için ciddi bir risk olduğunu söyleyerek yetkilileri denetime davet etti.

Gaziantep’te plansız bir şekilde verimli tarım arazileri içerisinde inşaatların yükseldiğini dile getiren Çolak, “Pandemi sürecinde merkezde işini kaybetmeye başlayan esnaf ve ticaret insanları yeniden köylere koşmaya başladı. Yalnız köye dönüş tarım topraklarında üretim yapmak için değil. Verimli tarım arazilerinin tam ortasına yapılan villalarda zaman geçirmek için. Plansız bir şekilde hızla tarım arazilerinde binalar yükseliyor. Buna artık bir dur denilmeli. Bakanlık şu izni veriyor. Arazinin verimli olmayan yerine küçük bir yer ayrılmak şartıyla işletme tarzında mekan yapılabilir. Keşif yaptığımız köylerde tarım arazilerinin ortasına binalar yapıldığını gördük. Bu yapıların acilen denetlenmesi gerekiyor” ifadelerine yer verdi. 

Tarım girdi maliyetlerinin hızla yükselmesinden dolayı üretim yapamayan çiftçinin elindeki arazilerin yatırımcılar tarafından fırsata dönüştürülerek satın alındığını ve bu arazilerin tarımsal üretim dışında kullanıldığını belirten Çolak, “Ne yazık ki çiftçi artık girdi maliyetlerinin hızla artmasından dolayı üretim yapamıyor. Bunu fırsat gören bazı yatırımcılar ise tarımla hiçbir alakaları olmadığı halde bu arazileri köylünün elinden satın alıyor. Yatırımcılar özellikle de pandemi sürecinin uzamasından dolayı ben köyde doğal ortamda yaşamalıyım düşüncesiyle satın aldıkları tarım arazilerinin ortasına lüks villalar dikmekte ve verimli tarım arazileri keyif uğruna yok edilmektedir. Oda olarak bu konuda uzun süredir yetkililere uyarılarda bulunmuştuk, ancak görüyoruz ki denetimler zayıf ve tarım arazilerinin tam ortasına çok sayıda konut yapılıyor” diye konuştu.

Bölgemizde bu sene çok büyük bir kuraklık hissedeceğiz

Gaziantep’te sulu tarıma geçilmesi mutlak suretle Fırat Nehri konusunda devlet projesi geliştirilerek Fırat Nehri’nin yönünün Şahinbey İlçesi ve Barak Ovası’na yönlendirilmesi gerektiğini söyleyen Çolak, “Bölgemizde kırmızı mercimek ve Araban taraflarında sarımsak hasadımız başladı. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO)acilen taban fiyat açıklaması gerekmektedir. Çiftçi yine tüccarın eline bırakılmamalı. Çiftçinin bir alternatifi olması lazım. TMO’nun biz bu ürünleri alacağız demesi dahi ürün değerinin korunması yönünden yeterli. Bölgemizde bu sene çok büyük bir kuraklık hissedeceğiz. Sulu tarım olmazsa üretim de olmuyor. Fırat Nehri’nin devlet projesiyle Şahinbey İlçesi’ne Barak Ovası’na yönlendirilmesi gerekiyor. Çiftçiden üretim bekleniyorsa bu projelerin hayata geçirilmesi gerekiyor. Çiftçi zaten bankalara, akaryakıt istasyonlarına borçlu, nefes alamıyor” ifadelerinde bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *