ANASAYFA arrow right Yaşam

Verilen cezalar caydırıcı olmalı

Verilen cezalar caydırıcı olmalı
YAYINLAMA: 28 Şubat 2021 / 19.07
GÜNCELLEME: 28 Şubat 2021 / 20.22
Hayvanlara yönelik eziyet, kötü muamele, öldürme gibi eylemlerde hapis cezası öngören hayvan hakları ile ilgili yasa yakın zamanda TBMM gündemine gelecek

Hayvan Hakları Yasası’nın tüm hayvanları kapsaması ve masum hayvanların hayatının hiçbir insanın keyfi inisiyatifine bırakılmaması gerektiğini belirten Gaziantep Kilis Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Meltem Peri, “Hayvanlara zarar verenlere verilen cezaların caydırıcı olması ve kabahat değil suç olduğunun kabul edilmesi, damızlık olarak kullanılan yetişkin hayvanlara, doğum sonrası satışa sunulan yavrulara nasıl bakıldığının denetlenmesi, sahipsiz hayvanların tedavi ihtiyaçlarının, aşılama ve kısırlaştırma gibi zaruri ihtiyaçlarının tüm il ve ilçe belediyeleri tarafından profesyonel şekilde karşılanması bu yasada olmazsa olmaz” dedi.

2004 senesinden beri uygulanan yasaya göre sahibi olan bir hayvanın mal statüsünde değerlendirildiğini ve zarar veren için cezalandırma bir eşyaya verilen cezanın aynısının uygulandığını söyleyen Başkan Peri, “İnanıyorum ki; kasıtlı olarak bir hayvana zarar veren bir insan sorunlu olarak değerlendirmeli, daha ötesi insana zarar vermeye potansiyel bir suçlu olarak yargılanmalı ve ceza almalıdır. Uygulanan şiddetin niteliği değerlendirilmeli gerekirse hapis cezası uygulanmalıdır. Bizler protez ortez rehabilitasyonu, xenotransplantasyon (hayvanlardan insanlara doku ve organ nakli) gibi bilimsel araştırmalar yaparken bir caninin ayaklarını kesip ormana attığı haberlerini duyup sonrasında ceza bile almadı haberlerini duyuyoruz” ifadelerine yer verdi.

Sahiplenilen hayvanın terk edilmesi kişilerin keyfine bırakılmamalı

“Görünürde suç kabul edilmeyen heveslenerek evcil hayvan sahiplenen, sıkıldım gerekçesiyle onlardan vazgeçen insanlar var” diyen Peri, “Beklediğimiz uygulamalardan biri de bu ki; mikroçip uygulamasının zorunlu hale gelmesiyle bir nebze olsun aşılabileceğini düşünüyorum. Sahiplenilen hayvanın terk edilmesi kişilerin keyfine bırakılmamalı. Geçerli bir sebebi olan insanlar bile belli prosedürlere mecbur bırakılmalı. Kaldı ki; sahiplenmeden önce her ihtimali düşünmeleri gerektiğini defalarca söylüyor, evlat edinmenin zorlukları konusunda uyarıyoruz” şeklinde konuştu.

Belediyelerde veteriner işleri birimi kurulmalı

Gaziantep Kilis Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Meltem Peri, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Gerek sahiplenen, konu hakkında bilgisiz olduğu için kandırılan insanlar gerekse canlarıyla imtihan edilen savunmasız canlar için kanunların bu konuda yaptırımı olmalı. Çiftlik şartlarında üretilen yeterli bakım beslemesi yapılan damızlık hayvanlardan yine yeterli bakım beslemesi yapılıp, uygun yaşa gelen hayvanlar ev arkadaşı, can yoldaşı olarak insanlara ulaşmalı. Sokakta yaşayan hayvanların sağlık kontrolleri tüm il ve ilçe belediyelerinin aldığı sorumlulukla yapılmalı. Zoonoz (hayvanlardan insanlara geçen) hastalıklara karşı yapılacak mücadele, kontrolsüz üremeye yapılacak kısırlaştırma yöntemiyle müdahale halk sağlığı bakımından da önem taşıyor. Tüm sokak hayvanlarının kuduz aşısı ve paraziter mücadeleleri için belediyelerde veteriner işleri kurulmalı.” Hüseyin Karataş

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *