ANASAYFA arrow right Ekonomi

Vergiler artarken gelirler düşüyor

Vergiler artarken gelirler düşüyor
YAYINLAMA: 19 Ocak 2021 / 21.15
GÜNCELLEME: 19 Ocak 2021 / 21.15
Türk İş İl Temsilcisi ve Koop-İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Akif Sarıca, 2021 vergi dilimlerini Sabah’a değerlendirdi 

Çalışanların vergi yükü altında ezildiğini ve hakkaniyetli adil bir vergi sisteminin olması gerektiğini vurgulayan Sarıca, “Vergiler artarken gelirler düşüyor ve bu da emekçileri zora sokuyor" tespitini yaptı. “Verginin çok kazanandan çok az kazanandan az alınması lazım ancak bunun böyle olmadığını görüyoruz ve yaşıyoruz” ifadelerine yer verdi.  

İşçinin eline geçen ücretler vergi dilimine kurban gidiyor 

2021 vergi oranlarının Resmî Gazete yayımlandığını ifade eden Sarıca, “0-24 bin TL arası yüzde 15, 24 bin ile 53 bin TL yüzde 20 ve 53 bin ile 130 bin TL ise yüzde 27 vergi dilimine girecek. Geçen seneki vergi oranları ile bu seneki vergi oranları arasındaki matrahlarda yüzde 9 seviyesinde bir artırım olduğunu görüyoruz. Yani vergi her zamanki gibi emekçilerin üzerinden tahsil edilecek. Çalışanlar 4’üncü ayda yüzde 20 vergi dilimine girmekteler. İlerleyen zaman içerisinde yüzde 27 vergi dilimine girerken, yılın sonuna doğru işçinin eline geçen ücretler vergi dilimine kurban gidiyor” diye açıklamada bulundu.  

Vergi diliminin  bir an önce  masaya yatırılması gerekiyor 

Sarıca, verginin, adaletli, ödenebilir ve uygulanabilir olması gerektiğini bir kez daha hatırlatırken, “Emekçilerin 2021 yılını da vergi yükü altında geçireceklerini görüyoruz. Yapılan ücret artışları da vergi diliminden dolayı vergiye gittiğini, kişilerin reel ücretlerine olumlu bir neticesinin olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Kaynağından kesilen vergilerin yanı sıra dolaylı ödenen vergilerimiz bulunuyor. Aldığımız her türlü tüketim maddelerinde KDV ödüyoruz. Bunlarla beraber ücretlerin yüzde 30-40 vergi olarak kesiliyor. Bu sürdürülebilir bir vergi politikası değildir. Dolayısıyla bu konunun bir an önce masaya yatırılması gerekiyor” dedi.  

Asgari ücretle çalışan Ocak ayında aldığı maaşı Aralık ayında da almalı 

Vergi dilimlerinin düzenlenmesini isteyen Başkan Sarıca, “Yüzde 15 vergi diliminin yüzde 10’a yüzde 20’nin yüzde 15’e ve yüzde 27’nin ise yüzde 22’e düşürülmesini istiyoruz. Bu yapılamıyorsa matrahların araları açılmalı. Asgari ücretle çalışan Ocak ayında aldığı maaşı Aralık ayında da almalı. Temel düsturumuz bu ve bunun yasalarla düzenlenmesi lazım” şeklinde konuşma gerçekleştirdi.  

Her şeye yağmur gibi zaman geliyor 

Türk İş İl Temsilcisi ve Koop İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Akif Sarıca, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Her şeye yağmur gibi zaman geliyor. Dolar artınca ürünlerin fiyatları yükselirken, dolar düşmesine rağmen neden fiyatlar aşağıya inmiyor? Bu konuda devlete büyük bir düşüyor ve denetimlerin ciddi bir şekilde yapılması elzem.” Hüseyin Karataş 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *