ANASAYFA arrow right Ekonomi

Vergide adalet olmadan ücrette adalet olmaz!

Vergide adalet olmadan ücrette adalet olmaz!
YAYINLAMA: 09 Aralık 2020 / 20.44
GÜNCELLEME: 09 Aralık 2020 / 21.13
DİSK Gaziantep Bölge Temsilcisi Ali Güdücü, asgari ücretin net 3 bin 800 liraya yükseltilmesi ve vergiden muaf olması gerektiğini söyledi

Güdücü, “İşverenlere sürekli vergi indirimlerinin getirildiği, bazı şirketlerin vergilerinin sıfırlandığı bir ülkede, asgari ücretlinin ağır bir vergi yükü altında olması kabul edilemez. Vergide adalet olmadan ücrette adalet olmaz. Üstelik pandemi koşullarında, işçiler ciddi bir yaşam savaşı içinde iken asgari ücret üzerindeki vergi ve kesinti yükünün kaldırılması bir tercih değil, sosyal devlet olmanın bir zorunluluğudur” dedi. 

Asgari ücretli işçi yılın 122 günü vergi ve diğer kesintiler için çalışıyor

Asgari ücretten yapılan vergi ve diğer kesintilerin asgari ücretin niteliği ile bağdaşmadığına dikkat çeken Güdücü, “Dolaylı-dolaysız vergi ve diğer kesintileri dikkate aldığımızda işçinin eline brüt asgari ücretin sadece yüzde 67’si net harcanabilir ücret olarak geçiyor. İşçinin kazandığı üç liranın biri vergilere ve kesintilere gidiyor. İşçilerin eline daha para geçmeden ücretinden doğrudan kesintiler yapılıyor. Asgari ücretli bir işçinin brüt ücretinden kesilen damga vergisi, gelir vergisi, primler ile KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergiler de hesaba katıldığında 1000 TL’ye yakın bir kesinti söz konusu. 2 bin 943 TL brüt asgari ücretin yalnızca  bin 960 TL’si işçinin eline harcanabilir olarak kalıyor. Asgari ücretli işçi yılın 122 günü vergi ve diğer kesintiler için çalışıyor” şeklinde konuştu.

Mevcut sistemle adalet dilim dilim doğranıyor

Güdücü, asgari ücrete vergi muafiyeti ve sigorta prim desteği sağlanarak, şu anki asgari ücret seviyesinde bile işçinin eline 2 bin 943 TL geçeceğinin altını çizerken, “Bir başka ifadeyle şu anki asgari ücretin net ödenmesi halinde dahi asgari ücret 620 TL fazla olacaktır. Sosyal devletin gereğini yapmak, asgari ücretten alınan vergiyi kaldırmak ülkeyi yönetenlerin, siyasi iktidarın sorumluluğudur. Bunun yanında asgari ücretin tanımı gereği, tüm ücretlilerin asgari ücret kadar gelirinden de vergi alınmamalıdır. Vergide adaletin temeli, az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasıdır. Ancak işçi sınıfının uğradığı bir başka vergi adaletsizliği de vergi dilimlerinden doğmaktadır. Mevcut sistemle adalet dilim dilim doğranmakta” tespitinde bulundu.

Türkiye, Avrupa ülkeleri içinde en düşük asgari ücrete sahip 4 ülkeden biri

“Türkiye’nin, Avrupa ülkeleri içinde en düşük asgari ücrete sahip 4 ülkeden biri olduğu gerçeği yok sayılmaktadır” ifadelerini kullanan DİSK Gaziantep Bölge Temsilcisi Ali Güdücü, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Bilindiği gibi 2008 yılına kadar ücretliler için vergi iadesi uygulaması söz konusuydu. Ücretliler belirli temel harcamaları için topladıkları fatura ve fişler karşılığında devletten vergi iadesi almaktaydı. Ancak vergi iadesi ücretin bir parçası değildi. Devlet tarafından yapılan bir ödemeydi. 1 Ocak 2008’de vergi iadesi uygulaması kaldırıldı ve bunun yerine Asgari Geçim İndirimi (AGİ) uygulaması başlatıldı. AGİ’nin dahil edilmesiyle net asgari ücret olduğundan yüksek gösterilmeye başlandı.”

SGK işveren primleri destekleniyorsa işçi primleri de desteklenmeli

Güdücü, “2020 itibarıyla AGİ hariç net asgari ücret 2 bin 324 TL değil, aslında 2 bin 103 TL’dir. İşveren tarafından işçiye ödenen net asgari ücret budur. 2008’de AGİ’nin asgari ücrete dahil edilmesi, asgari ücretin görünenden fazla arttığı yanılgısına yol açmaktadır. Ülkeyi yönetenler birçok zaman kavramakta zorluk çektikleri şu gerçeği kabul etmelidir: Rakamlarla oynayarak gerçekler değişmez. Gerçekleri değiştirmek için tercihlerin değişmesi gerekmektedir. İşverenlerin devasa vergi teşvikleri aldığı bir ülkede, asgari ücretten vergi alınmamalıdır. Çağdışı damga vergisine son verilmelidir. Vergi dilimlerinde adalet sağlanmalıdır. SGK işveren primleri destekleniyorsa, işçi primleri de desteklenmeli” değerlendirmesi yaptı. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *