ANASAYFA arrow right Ekonomi

Vergi yükü azaltılmalı ve yapılandırılmalı

Vergi yükü azaltılmalı ve yapılandırılmalı
YAYINLAMA: 10 Eylül 2020 / 21.22
GÜNCELLEME: 10 Eylül 2020 / 21.29
GÜNSİFED Başkanı Öztürkmen, “Pandeminin ekonomiye olan etkilerinin daha da derinleşmemesi için reel sektörün vergi ve kredi ödemeleriyle ilgili olarak yeni ertelemeler ve yapılandırmaların devreye girmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi

Pandemide sonbaharın gelişiyle birlikte ikinci dalganın yaşanması durumunda ekonomik yaraların daha da derinleşeceğini söyleyen GÜNSİFED Başkanı Enver Öztürkmen, “Ekonomik olarak böyle bir dönemi daha az hasarlar atlatabilmemizin tek yolu ise eldeki kaynakları koruyabilmek olacaktır. Bu nedenle Eylül ayı itibariyle reel sektörün yapması gereken ödemelerin ertelenmesi, vergisel yüklerin daha da hafifletilmesi veya yapılandırılması gibi yeni uygulamaların acilen hayata geçirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde iş dünyası üzerindeki yük katlanarak artacak ve ekonomik yaralar daha da derinleşecektir” uyarısı yaptı.

Halen birçok sektörde işler istenilen seviyelere ulaşamadı

“Bizler iş dünyası temsilcileri olarak ertelenen krediler ve mali yükümlülüklerin yılın son çeyreğindeki cari dönem vergileriyle birleşmesi halinde ciddi bir ödeme güçlüğü yaşanacağı konusunda hemfikiriz” diyen Öztürkmen, “Haziran ayı itibariyle her ne kadar normalleşme sürecine girmiş olsak dahi halen bir çok sektörde işler istenilen seviyelere ulaşabilmiş değil. Pandeminin ekonomiye olan etkilerinin daha da derinleşmemesi için reel sektörün vergi ve kredi ödemeleriyle ilgili olarak yeni ertelemeler ve yapılandırmaların devreye girmesi gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde açıklama yaptı.

Reel sektör zorlanacak

Güneydoğu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GÜNSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Enver Öztürkmen, iş dünyasının kredi ve vergi ödemelerinin ertelenmesiyle ekonomik anlamda rahat bir nefes alındığını, fakat bu ertelemelerin eylül ayı itibariyle son bulmasının halen devam eden pandemi sürecinde reel sektörü zora sokacağını belirtti.

Öztürkmen açıklamasında, “COVID-19 pandemisinin ekonomik hayata etkilerini azaltmak için yürürlüğe giren ve mart ayının ikinci yarısından itibaren uygulanmaya başlanan erteleme gibi önlemler istihdam ve üretime olumlu şekilde yansıdı. Yaşanan olumlu etkilerin en belirgin verileri ise ikinci çeyrekte küçülmenin yüzde 10’un altında kalması ve işten çıkarma yasakları ve kısa çalışma ödeneği destekleri ile işsizlik artışındaki yavaşlama oldu. Yine bu dönemdeki 6 ay geri ödemesiz krediler ve vergilerdeki erteleme uygulamaları reel sektörü rahatlatan uygulamaların başında yer aldı” dedi.

GÜNSİFED Başkanı Öztürkmen, “Tüm bu tedbirlerden sonra reel sektörde ciddi bir rahatlama yaşandı, fakat içinde bulunduğumuz eylül ayında kredilerdeki geri ödemesiz dönem ve vergilerdeki ertelemelerin devam eden ekim, kasım, aralık dönemlerinde son bulması reel sektör için ciddi sıkıntılar doğurabilir. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki COVID-19 pandemisi halen etkisini kaybetmedi. Bu etkiler sağlık alanında hissedildiği gibi sosyal yaşamda da ciddi şekilde hissedilmekte. Dolayısıyla her sektör için geçerli olmak üzere piyasa ekonomisine olan etkileri halen Mart-Nisan dönemindeki kadar güçlü” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *