ANASAYFA arrow right Ekonomi

Vergi ve SSK borçları ile birlikte kredi borçları da ertelenmeli

Vergi ve SSK borçları ile birlikte kredi borçları da ertelenmeli
YAYINLAMA: 14 Ekim 2020 / 20.43
GÜNCELLEME: 14 Ekim 2020 / 21.03
Pandemi nedeniyle ertelenen borçların ödeme zamanının geldiğini söyleyen Gaziantep Helvacılar ve Dondurmacılar Odası Başkanı Emin Özlü, “Büyükşehir Belediye reklam vergisi adı altında esnaftan vergi alıyor. Çok zor bir dönemden geçerken, bu vergilerin alınmaması gerekiyor. Ertelenen vergilerin, SSK borçlarının ve alınan kredilerin ödeme zamanı geldi. Esnafın bunları ödeyecek durumu yok. Dolayısıyla ötelenmesini talep ediyoruz” dedi.

Pandemi tüm sektörleri etkilediği gibi sektörümüzü de etkiledi

Kış ayının gelmesiyle tahin ve helva yapımına başlanacağını belirten Özlü, “Esnaf yağmuru bekliyor, yağmur olmazsa zor. Çünkü hava hava soğumalı ki insanlar tatlı, helva veya tahin alsın. Esnaf, 12 ayın 6 ayı çalışırken, diğer 6 ayda ise işler durağanlaşır, satış olmaz. Pandemi tüm sektörleri etkilediği gibi sektörümüzü de etkiledi. Satışlar eskisi gibi olmasa da fena değildi diyebiliriz” diye konuştu.

Döviz artış girdi maliyetlerini yüzde 30 artırdı

Esnafa destek verilip el uzatılması gerektiğini kaydeden Özlü, “Pandemi sürecinde müşteri kaybı yaşadık, satışlarımız eskiye oranla düştü. Şu anda bile iş yok, oturuyoruz. Ayrıca dövizdeki artış nedeniyle kullandığımız ürünlerin ham maddelerine en az yüzde 30 zam geldi, fakat bu zamları ürünlere yansıtamadık. Çünkü böylesi bir ortamda nasıl zam yapacaksın?” ifadelerini kullandı. 

Sorunların bölgesel bazlı ele alınması ve çözülmesi gerekiyor

Başkan Özlü, sorunların bölgesel bazlı çözülmesi gerektiğini kaydederken, “Her bölgenin kendine göre sorunları ve sıkıntıları bulunmaktadır. TESK, federasyonlar ve odalar birlikleri toplantılar yapıp, bölgenin sorunlarını rapor haline getirip yetkililere iletmeleri gerekmektedir. Çünkü Ankara esnafının sıkıntılar ile Gaziantep veya başka ildekilerin sıkıntıları aynı değil” tespitini yaptı.

Ara eleman olmayınca sektör yavaş yavaş fabrikalaşmaya doğru gidiyor

Kayıt dışı çalışmanın eskisi gibi devam ettiğini vurgulayan Gaziantep Helvacılar ve Dondurmacılar Odası Başkanı Emin Özlü, konuşmasını şu kelimelerle sürdürdü: “Yaz ayında seyyar dondurmacılar kent genelinde köstebek gibi her gün satış yaptılar. Esnafımızda oturdu, bekledi. Üreten firmanın tespit edilip ona işlem yapılması gerekiyor, bunun başka bir çaresi yok. Ayrıca ara eleman olmayınca sektör yavaş yavaş fabrikalaşmaya doğru gidiyor. Böyle giderse el emeği göz nuru ürünler artık yapılmayacak.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *