ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Vergi sisteminde reform yapılmalı

Vergi sisteminde reform yapılmalı
YAYINLAMA: 05 Aralık 2021 / 17.26
GÜNCELLEME: 05 Aralık 2021 / 17.26
Aslan, vergi barışından yararlanma çağrısında bulundu.

Mevcut vergi sisteminin ülke ekonomisinin temel sorunlarından biri olduğunu belirten Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, sistemin açık, rekabetçi bir piyasa ekonomisi ile bağdaşmadığını açıkladı.

Ödeme zorluğu çeken mükellef için fırsat

Gaziantep ticaret odası başkanı Mehmet Aslan, kayıt dışının en önemli nedenlerinin başında vergi yükü ve yüksek vergi oranlarının geldiğini söyledi. 27 Şubat 2003 tarihinde yürürlüğe giren ve 31 Mart’ta başvuru süresi sona erecek olan vergi barışı kanununun, ödeme zorluğu çeken mükellef açısından önemli bir fırsat olduğunu belirten Aslan, “Artık vergi afları yerine, vergi formu yapılanmasının zamanıdır” dedi.

Vergi oranları düşürülmeli

Aslan, 14. Vergi Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, verginin herkesin gücü oranında katlanacağı bir yükümlülük olduğunu, vergi sisteminde yapılan düzenlemelerde her fırsatta mükellefin yükünün artırıldığını ve bunun da kayıt dışılığı körüklediğini belirtti.

Kazancın %65’i vergi olarak ödeniyor

Vergi oranlarının sürekli yükseltilmesi ve bu kapsamda gerçekleştirilen uygulamaların sanayinin rekabet gücüne büyük zarar verdiğini, vergi politikalarının yatırım üretiminin önünü açacak, büyümeyi teşvik edecek şekilde olması gerektiğini ifade eden Aslan sözlerine şöyle devam etti: “Vergi reformu için önemli bir fırsat yakalanmıştır. Vergilerin ödenebilir boyutlara çekilmesi, ekonominin kayıt altına alınmasını kolaylaştıracak ve vergi gelirini artıracak. İşletmeler kazancının %65’ini vergi olarak ödüyor. Mükelleflerin bütün harcamalarının gider olarak kabul edildiği ve enflasyon muhasebesinin uygulandığı bir sistemi oluşturmalıdır. Aslında vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı maliye politikasının sosyal amacıdır.” Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Aslan vergi sisteminde yapılacak formların vergi aflarının da önüne geçeceğini sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *