ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Vergi ödeme akını başladı

Vergi ödeme akını başladı
YAYINLAMA: 26 Kasım 2021 / 15.26
GÜNCELLEME: 26 Kasım 2021 / 15.26
Vergi barışı kanundan yararlanmak isteyenler bir yandan vergi dairelerine, diğer yandan da belediyelerin çöp ve emlak müdürlüklerine akın ediyor.

Sürenin 31 Mart‘ta sona ermesi nedeniyle vergi, emlak, çöp gibi geçmiş dönemlere ait vergi borcu olan mükellef, kurumlarda yığılmalara yol açıyor. Belediyeler yoğunluk nedeniyle cumartesi ve pazar günleri de işlem yapmayı kararlaştırırken, servislere eleman takviyesi yapıldı.

Emlak servisinde diğer işlemler durduruldu

Maliye, çöp, emlak gibi devlete vergi borcu olan mükellef, vergi barışı kanunun tanıdı haktan faydalanmak için kurumlara akın ediyor. Vergi dairelerinde büyük bir yığılma olurken aynı yoğunluk belediyelerin çöp ve emlak müdürlüklerinde görülmeye başlandı. Vergi barışı kanunu ile mükellefin geriye dönük borç faizlerinin %80’i affedilerek kalan yüzde yirmilik kısmı ana borç ile birleştirildiğini belirten Şehitkamil Belediyesi Emlak Müdürü Mehmet Nuri Selvi, af nedeniyle borçu olanların başvurup aftan yararlandığını açıkladı. Günde ortalama 800 kişinin işlem yaptırdığını bildiren Selvi, 129 bin olan mükellef sayısının 140 bine ulaştığını, sayının 150 bine ulaşacağını tahmin ettiklerini açıkladı.

Cezanın %80’i affediliyor

Servisteki yoğunluk nedeniyle diğer tüm işlemlerin durdurularak vergi barışı için başvuruların kabul edildiğini, vezne sayısının artırıldığını belirten Selvi, “2000 yılından önce emlak borcu olanlar başvurup bu haktan yararlansın. Başvuranların cezasının %80’i affediliyor. Kalan yüzde yirmilik kısmı ile ana borç birleştirilip o ayın tepesi ile hesaplanarak dokuza bölünüyor toplam 18 ayda ödeniyor. Böylece tüm faizler de dondurulmuş oluyor. Geriye dönük borcu olanlar için bu fırsat kaçınılmaz. Zaman kaybedilmeden başvuru yapılsın” dedi.

Çevre temizlik için günde

500 kişi başvuruyor

Çevre temizlik müdürü Ahmet Erbalcı da vergi barışı kanundan faydalanmak için günde ortalama 500 kişinin işlem yaptırdığını belirtti. Hane mükellef sayısının 110 bin olduğunu, bu sayının 130 bine ulaşmasını tahmin ettiklerini açıkladı. Kanun nedeniyle borcu bulunanlar belediyelere akın ettiğini ifade eden Erbalcı, “Bugüne kadar hiç çöp vergisi vermemiş olanlarla karşılaşıyoruz. En çok sürekli ev değişikliği yapan kiracılarda sorun yaşıyoruz. Kiracı ev sahibi vergi ödüyor diyor, ev sahibi kiracı ödüyor diye ödemeyi ihmal ediyor ve yıllarca bu ihmallik sürüyor. Fakat bu fırsat bir daha gelmez. 31 Mart son başvuru tarihi. Bu yılın taksit ödemesi ise 31 Mayıs’ta sona eriyor” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *