ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Vergi de beklenen tahsilat olmayacak

Vergi de beklenen tahsilat olmayacak
YAYINLAMA: 23 Ocak 2022 / 19.06
GÜNCELLEME: 23 Ocak 2022 / 19.06
Vergi barışının çözüm olmadığı ve beklenen tahsilatın yapılmayacağı ifade edildi

Vergi barışı kanunundan dolayı taksitlendirmeden 88 trilyon TL’den kurumun veznelerine ilk taksitte 10 trilyon girdiği, taksitlendirilen miktara göre, bu rakamın düşük olduğu bildirildi. Yasanın sağlıksız ve aceleye getirilerek çıkarıldığını belirten muhasebeciler, bundan sonraki taksitler de tahsilatın daha da düşeceğini vurguladı.

10 trilyon

Defterdar İsmail Çelik, vergi barışı kanununun tanıdığı haklardan faydalanmak isteyen 80.000 kişinin vergi borcunu taksitlendirmek için başvurduğunu ve 88 trilyon vergi alacağını taksitlendirdiklerini açıkladı. Kanundan faydalanmak için başvuranların ilk taksitte kurumu veznelerine 10 trilyon ödeme yaptığını açıklayan Çelik, İlk taksitten dolayı ödeme miktarı 10 trilyon civarında, bazı vatandaşlar bankalar kanalıyla ödeme yaptığı için henüz kesin rakam bilemiyoruz” dedi.

Gerekirse icra yolu ile tahsil edilebilecek

Taksitlerini düzenli olarak ödemeyenlerin gecikme zammı ile birlikte ödeme yapmak zorunda olduğunu, ancak gerektiğinde yasanın ilgili maddesi gereği icra yolu ile de paranın tahsiline gidilebileceklerini söyleyen Çelik, “Mükellef taksitini düzenli olarak ödesin. Aksi halde hem gecikme zammı hem de icra işlemleri ile karşı karşıya kalabilirler. Çünkü böyle bir fırsat bir daha gelmez. Uygulama ve vatandaşın yararına, bu nedenle ihmal edilmemeli” diye konuştu.

Taksitlendirilmiş ama ödenmez

Vergi barışı kanununun sağlıksız ve aceleyle çıkarıldığını belirten Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Bayram Hamiş, Türkiye’de her beş yılda bir vergi affı çıkarılmasının alışkanlık haline geldiğini, hükümetin taksitlendirme ile beklediği hedefe ulaşamayacağını ifade etti. Hamiş, “Taksitlendirme yapılabilir, ama ödemeye gelince ödenemez. Çünkü iş yok, para yok. Bunun yanında böyle afları dört gözle bekleyen art niyetli kişiler de denetim elemanlarından kaçmak için bu yasalara sığınır ve ödeme yapmaz” dedi.

Hamiş, “Her ne kadar bu affa karşı çıktıysak da vergisini dürüstçe ödeyenler için belli bir indirim yapılıp onların da matrah artırımı Yapmasına yardımcı olunmalıydı. Yasalar hep çalandan yana olmamalı” dedi.

Af çözüm değil

Gaziantep’te taksitlendirilmiş 88 trilyon TL’nin ilk taksiti 10 trilyon Lirasının yapılandırılmasının normal olduğunu, ancak diğer taksitler de tahsilat miktarının aynı miktara ulaşmayacağını sesini taşıdıklarını kaydeden Hamiş sözlerine şöyle devam etti: “Kanun eksik, yarım, sivil toplum örgütlerinin görüşü alınmadan çıkarıldı. Mükellefe sanki lütufmuş gibi bir vergi indirimi uygulandı. Oysa KDV oranlarını indirip, herkesten gücüne göre vergi alınsa, herkes kayıt altına alınsa, her şey belgeli olsa, insanlar vergisini öder. Kimse vergiden kaçmaz. Fakat oranlar yüksek olunca kayıt dışılar artıyor. Af çözüm değil. Hemen her beş yılda bir vergi affı çıkarılıyor, sonuç aynı.”

Vergi tahsilatında artış oldu

Ocak, şubat ve mart aylarında toplam vergi tahakkukunun 319 trilyon TL olduğu, bunun 97 trilyonu tahsil edildiği, geçen yıl aynı dönemde vergi tahakkukunun 173 trilyon olduğunu, bunun da 68 trilyonu tahsil edildiği bildirildi ve geçen yılın aynı dönemine oranla tahsilata artış kaydedildiğini belirtti.

18 trilyon ödeme yapıldı

31 Ocak 2002 tarihi itibari ile geçen yılın 501 trilyon olan tahakkuk miktarlarının 346 trilyon lirasının tahsil edildiği, yine aynı yıl içerisinde kamu harcamaları, yatırım gibi alanlar için 418 trilyon ödeme yapıldığı öğrenildi.

İhracatta KDV ödemesi arttı

İhracat yapan firmalara KDV İadesi olarak geçen yılın ilk üç ayında 12 trilyon, bu yıl aynı dönemde ise 17 trilyon TL ödeme yapıldığı öğrenildi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *