ANASAYFA arrow right Ekonomi

Vatandaşın cebinden ilaç için daha fazla para çıkacak

Vatandaşın cebinden ilaç için daha fazla para çıkacak
YAYINLAMA: 10 Eylül 2021 / 21.14
GÜNCELLEME: 10 Eylül 2021 / 21.30
Resmi Gazete’de yayınlanan Sağlık Uygulama Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğiyle 52 ilaç Sosyal Güvenlik Kurumu’nun geri ödeme listesinden çıkarıldı

Tüketici Hakları Gaziantep Şube Başkanı Eczacı Bülent Yılmaz, ilaca ulaşmanın zorlaşacağını vurguladı, “Vatandaşın cebinden ilaç için daha fazla para çıkacak” dedi. Eklem ağrılarında, romatizma ağrılarında kullanılan merhemler, diş çıkaran bebeklerin damaklarına sürülen jeller, boğaz ağrılarında kullanılan ağız spreyleri gibi 52 ilaç SGK’nın geri ödeme listesinden çıkarıldığını hatırlattı.

Bebeklerin ağrı kesici jelinden ve merheminden tasarruf edilmesi yanlış

Yılmaz, “Bu ilaçların içerinde hayati olan ilaç yok ama diş çıkaran bir bebeğin ağrısını dindirmek için damağına sürdüğümüz bir jelden tasarruf ederek SGK’nın giderlerini azaltmayı düşünmek sosyal devlet anlayışı açısından son derece yanlış. Bebeklerin ağrı kesici jelinden ve merheminden tasarruf edilmesini çok yanlış buluyoruz” açıklamasını yaptı. 

SGK’nın geri ödeme listesinden çıkardığı ilaç sayısı artabilir

“İlaç Geri Ödeme Komisyonu şu gerekçeyle bu kararları alıyoruz diye hiçbir zaman bir açıklama yapmıyor” diyen Başkan Yılmaz, devletin ilaca daha az para ödemek istediğini, dolayısıyla ilerleyen zamanlarda geri ödeme listesinden çıkarılarak ilaç sayısının artacağına vurgu yaptı. “Devlet yavaş yavaş ilaç için az para ödemek istiyor, ancak bunu yaparken sosyal devlet anlayışı açısından daha bilinçli ve daha duyarlı davranmamız gerekiyor. Yıllarca prim ödeyen vatandaşına şunu ödemem deyip bu listeyi her geçen gün çoğaltırsanız o zaman sosyal devlet ilkesinden uzaklaşmış olursunuz” ifadelerini kullandı.

Paranla sağlık alabileceğin döneme gelindi

Paran sağlık alabileceğin döneme gelindiğini ifade eden Yılmaz, “Ne kadar paran varsa o kadar sağlık hizmeti alacaksın. Ekonomide ki kara delik, kapatılmaya çalışılırken, sağlıkta oluşan kara delik ne yazık ki gözden kaçırılıyor. Önleyici sağlık hizmetlerine yatırım yapılmıyor. Her şeyden önce insanların hastalanmasını önlememiz gerekiyor. Bu da yapılmıyor. 52 ilacın geri ödemesi listesinden çıkarılmasının iki yansıması olacak. Birincisi; eczanelerin ciroları düşecek, ikincisi ile vatandaş ile eczacı arasında tartışma yaşanacak” diye konuştu.

Yılmaz, “Devlet eşdeğer ilaçlarda bir fiyat belirliyor ve belirlediği eşdeğer ilacın fiyatın yüzde 10 fazlasına kadar karşılıyordu. Yani 100 liralık bir ilaç reçeteye yazıldıysa devlet 110 liralık eşdeğer bir ilacı vatandaş almak istediğinde bundan bir fark almıyordu. 115 lira tutuyorsa vatandaş 5 lirasını ödüyor. Şimdi bu oranı yüzde 5’e düşürdü. Devlet 100 liralık bir ilaç için en fazla 105 liraya kadar öderim, diyor. 130 lira ise 25 lirasını vatandaş ödeyecek. Bu vatandaşların eczaneye gittiğinde cebinden artık çok daha fazla para çıkacağı anlamına geliyor” şeklinde konuştu. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *