ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Vatandaş nesi var nesi yok, sattı

Vatandaş nesi var nesi yok, sattı
YAYINLAMA: 20 Temmuz 2022 / 14.27
GÜNCELLEME: 20 Temmuz 2022 / 14.27
Bit pazarına nur yağar lafı artık rafa kaldırılmış. Eskiden kalabalık ve hareketliliği ile akla gelen bit pazarında şimdi esnaf sinek avlıyor.

Bit pazarı esnafı Ahmet Akçay, eskiden vatandaş yeni mal aldığı için evindeki eski eşyaları sattığını, şimdi ekmek almak için sattığını söyledi.

Bit pazarının kuruluşundan beri ticari hayatını pazarda sürdüren Mustafa Baştutucu esnafın en kötü zamanım bu yıl olduğunu dile getirdi.

Yaklaşık 50 iş yerinin faaliyet gösterdiği bit pazarı esnafı kan ağlıyor. Fiyatların her geçen gün Aşağı çekilmesine rağmen satışların azaldığından yakınan bir pazar esnafı, “Son birkaç yıldır hareketlilik giderek azalıyordu. Ancak geçtiğimiz yıllarda vatandaş bize mal satıyordu. Vatandaş sata sata evinde barkında eşya bırakmadı. Onların satacak bir şey kalmayınca, diğer vatandaşın da alacak durumu olmayınca burada akşama kadar boş bekliyoruz. Yani anlayacağınız bit pazarında sinek avlıyoruz” diye konuştu.

Bit pazarını bitler bile terk etti

Bit pazarının kurulduğu günden beri ticari hayatını burada sürdüren Mustafa Baştutucu, “Ben yaklaşık 25 yıldır bu pazar kuruldu kurulalı buradayım. Ancak en kötü yıl 2003 oldu. Eskiden burada kalabalıktan adım atacak yer bulunmazdı. Ben düdük çalarak yol açardım. Fakat şimdi sizde görüyorsunuz, esnaftan başka kimse yok. Bir zamanlar nur yağan bit pazarına ne nur ne bit yağıyor. Bit pazarında bit bile kalmadı, bu fukaralık da onlar bile bizi terk etti “diye konuştu.

Bit pazarında hareketliliğin her geçen gün azaldığını tekrarlayan Baştutucu, “Vatandaş ekmek parası için varını yoğunu sattı. Elinde satacak ne buzdolabı kaldı ne de televizyonu. Benim endişem şu ana kadar elindekileri satıp karnını doyurdu, şu anda onlarda kalmadığına göre şimdi ne yapacak?” diyen Baştutucu sözlerine şöyle devam etti: “80-90 milyon TL’ye buzdolabı satıyorum. Onun bile fiyatını sorup, pahalı bulan almayan var. Vatandaş o kadar zor durumda kalmış ki evindeki sıfır koltuğunu satmış. Biz bu sıfır koltukları 120-130 milyona satıyoruz. Onlar bir elimizde bekliyor. İnsana bir tek karınlarını doyurmanın mücadelesini veriyor. Düşünün ben 25 yıldır geçimimi buradan sağlarken, bugün iş arar duruma geldim. Öyle ki bazen arkadaşlarla konuşurken bir bekçilik olsa da yapsak diyoruz.25 yıllık esnaf bu hale düşmüşse vay ülkenin haline.”

Evlerindeki ütüyü bile satıyorlar

Uzun yıllardır bit pazarında çalışan Cengiz Karabiber de ikinci el piyasasında durgunluğun düşünülenden fazla olduğuna dikkat çekerken, vatandaşın büyük eşyalarını çoktan sattığını şimdi, ütüye kadar düştüğünü söyledi. “Vatandaş artık satacak bir şey bulamadığı için ütüsünü satıyorsa bu çok ürkütücü bir durum. Öyle vatandaşla karşılaşıyoruz ki onu 30 milyonluk elektrikli mutfak eşyasını ikinci el olarak 10 milyona almak bizi uzuyor. Çünkü birincisi ürün kullanılmamış, ikincisi de gerçekten bu ürünler bir evde olması gereken şeyler. Ancak insanlar iş yaparken eli ayağı olan ürünlerini üçte bir fiyatına satıp gidiyor. Biz bunlara bu fiyatlardan müşteri bulamıyoruz” şeklinde konuştu.

Yenisini aldıkları için satarlardı

şimdi ekmek almak için satıyorlar

12 yıldır ikinci el piyasasında ticaret yapan Ahmet Akçay, eskiden bit pazarına mal satanların ürünlerini yenilediği için eskisini sattığını, yoksulluktan açlıktan sattığını savunanlardan biri. “Vatandaş yokluktan yeni mallarını satıyor” diyen Akçay, “Eskiden vatandaş yeni eşyalarını çevresindeki fakir fukaraya verir, eskilerini de bize satardı. Şimdi yenileri satıyor. Bu durumda fakir fukara da nasibini alamıyor. Onlar satıyor. Satış bir parça olsa da üç ayda, dört ayda bir dolap satılmıyor. Eskiden bit pazarına nur yağardı, şimdi bit bile yağmıyor” dedi.

İflas eden esnaf iş arıyor

İkinci el piyasasında satışların durma noktasına gelmesine rağmen kıt kanaat kendi imkanlarıyla işini sürdürenlerin yanı sıra aylarca satış yapmamanın ardından işini terk etmek zorunda kalanlar da az değil. İflas ettiği için bit pazarındaki dükkanı satıp iş aramak zorunda kalan Ramazan Çapkın da bunlardan biri, “İflasla birlikte 20 milyarımı kaybettim diyen Çapkın, işler giderek kötüleşiyordu. Ancak bu kadar kötü günlerin geleceğini tahmin etmediğimizden işimize devam ettik. Dolayısıyla da 20 milyar civarında parayı kaybettim. Şimdi iş arıyorum” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *