ANASAYFA arrow right Yaşam

Vatandaş, kurbanlık olarak alacağı hayvanını özenle seçmeli

Vatandaş, kurbanlık olarak alacağı hayvanını özenle seçmeli
YAYINLAMA: 14 Temmuz 2021 / 21.07
GÜNCELLEME: 14 Temmuz 2021 / 21.16

Gaziantep Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Meltem Peri, kurbanlık hayvan konusunda uyarılarda bulundu. Peri, “Vatandaş kurbanlık olarak alacağı hayvanını özenle seçmeli. Bu hem yapılan ibadetin gerektiği gibi yapılması hem de insan ve çevre sağlığı için çok önemli. Eğer tercih edilen büyükbaş ya da küçükbaş hayvan olsun; hayvanın Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde olduğunu gösteren küpe, pasaport, veteriner hekim tarafından muayene edildiğini gösteren sevk raporunun görülmesi gerekiyor” açıklamasını yaptı.

Şüphe edilen bir durum olduğunda mutlaka bir veteriner hekimden yardım alınmasını isteyen Peri, “Vatandaşın gözle görülür dikkat etmesi gereken hususları sıralamak gerekirse; gözler, hayvanın sağlık durumu hakkında en net haber veren organdır diyebiliriz. Sağlıklı bir hayvanın gözleri canlı, parlak, bakışlar çevreyle ilgili olduğunu gösterir olmalı. Bakışları donuk, gözler mat, akıntılı ya da içine çökmüş olan hayvanların sağlıklarında şüphe edilmeli. Burun; hafif nemli olmalı, burun ucunun kuru olması da aşırı akıntı, müköz bir salgı olması da yine şüpheli yaklaşılması gereken durumlardan biri” dedi.

Hayvanın dişleri eksiksiz ve boynuzları kırılmamış olmalı

Peri, Kurbanlık hayvanın dişlerinin eksiksiz ve boynuzlarının kırılmamış olması gerektiğini vurgularken, “Tırnaklar; ayaklar yere düzgün basar pozisyonda olmalı. Tırnaklar sağlıklı görünümde olup, olması gerekenden uzun olmamalı. Gövde; kaburgalar ve bel bölgesindeki kemikler dokunulduğunda hissedilmemeli. Kuyruk altı kontrol edildiğinde hasta olduğuna işaret eden dışkı bulaşığı olmamalı. Kurbanlık hayvanların gebe olmaması, yeni doğum yapmış olmaması, büyükbaş hayvanların 2, küçükbaş hayvanların 1 yaşından büyük olması gerekmektedir. Kurbanlık hayvanlar bu kontrollerin veteriner hekimler tarafından yapıldığı, kurbanlık hayvan hizmetleri komisyonunca belirlenen kurbanlık satış yerlerinden alınmalı” şeklinde konuştu.

Sağlıklı olduğuna kanaat edilerek alınan kurbanlıkların kesim yapılacağı yerlerin de çok önemli olduğunu aktaran Başkan Peri, “Kesim yerleri veteriner hekimler tarafından kontrol edilen, bakanlıktan ruhsatlı mezbahalar, kombinalar veya geçici kurban kesim yeri olarak düzenlenmiş kesim alanlarında yapılmalıdır. En sağlıklı olan kesimin askıda yapılmasıdır. İç organlar mümkün olan en kısa sürede çıkarılmalı, memeler karkastan uzaklaştırılmalıdır. Kurban atıklarının çevre ve halk sağlığını tehdit edecek şekilde atılmamasına özen gösterilmeli, dışkı ve kanın çevreyi kirletmesine izin verilmemelidir. Atıkların kontaminasyonlara sebebiyet vermemesi için derin çukurlara gömülmesini sağlamak en doğrusu olacak.” Hüseyin Karataş

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *