ANASAYFA arrow right Güncel

Vatandaş hayal kurmayı umutlanmayı bıraktı

YAYINLAMA: 21 Eylül 2022 / 21.21
GÜNCELLEME: 21 Eylül 2022 / 21.21
Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz milli piyangocuları da vurdu. Kazı-kazanın fiyatlarının geçen yıla oranla yüzde 100 artması sonucunda satışlar yüzde 70 dolaylarında geriledi.

Ülkemizde İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Gaziantep, Mersin, Adana ve Bursa olmak üzere toplamda 8 Milli Piyango ve Şans Oyunları Bayileri Esnaf Odası bulunuyor. 16 bin kişi bu sektörden evine ekmek götürüyor.

Sektör yavaş yavaş erimeye ve kan kaybetmeye devam ediyor

Ancak Varlık Fonu’na devredilen Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü daha sonra ise Demirören-İtalyan Sisal S.P.A ortaklığına devredilmesiyle birlikte Türkiye genelinde 14 bin, şehrimizde ise 70 milli piyango bayisi işi bıraktı. Çünkü esnafın komisyon oranı yüzde 9’dan 4’e düşürüldü, kredi kartı ile alışveriş dönemi kapandı, nakit devri başladı ve şubelerin kapısına kilit vuruldu. Dolayısıyla sektör yavaş yavaş erimeye ve kan kaybetmeye devam ediyor.

Satışlar geçmiş yıllara oranla yüzde 70 düştü

Sektörün sorunlarının artarak sürdüğünü kaydeden Gaziantep Milli Piyangocular Odası Başkanı Sabri Yıldırım, satışların geçmiş yıllara oranla yüzde 70 civarında düştüğünü vurguladı. “Kazı-kazan başta olmak üzere birçok şans oyunu yüzde 100 zamlandı. Şu anda kazı-kazanların fiyatları 10 ile 50 lira arasında değişkenlik gösteriyor. İnsanlar, cebinde ki son parayla ‘Bana da çıkar’ umuduyla oynadığı şans oyunlarının yanından bile geçmiyor, geçse bile sadece bakıyor, oynamıyor. Çünkü günümüzde temel öncelik evine ekmek götürmek” ifadelerini kullandı.

Vatandaş, artık geleceğe dair plan yapmayı bıraktı

Yıldırım, “Geçmiş dönemlerde insanlar cebindeki son parayla kazı-kazan veya şans oyunu oynardı. Bir umudu ve hayali vardı, ülkemizde yaşanan ekonomik kriz insanların hayalini ve umutlarını bitirdi. Vatandaş, artık geleceğe dair plan yapmayı, hayal kurmayı ve umutlanmayı bıraktı. Kimlerin ne kadar zor durumda olduğunu çok iyi biliyoruz. Çünkü her gün yüzlerce kişi ile muhatap olan bir sektörün içerisindeyiz. Vatandaş feryat, figan ediyor, dayanacak güçlerinin kalmadığını dile getiriyorlar” açıklamasında bulundu.

Gereken adımlar vakit kaybedilmeksizin atılmalı

Sektörde yaşanan sorunların çözülmesi ve atılması gereken adımların vakit kaybedilmeksizin atılmasını isteyen Başkan Yıldırım, “Milli piyangonun özelleştirilmesiyle birlikte sektör olarak zor günler geçirmeye başladık. Komisyon oranlarımız yüzde 9’dan yüzde 4’e düşürülmesinin yanı sıra kredi kartı ile alışveriş yapıyorduk, şimdi nakit paran varsa alabilirsin, bir ürünümüz bittiğimiz anında gidip şubeden tedarik ediyorduk, şubenin kapanmasıyla ürün bulmada sıkıntı yaşamaya başladık. Bazen kargonun yolunu gözler olduk. Defalarca yetkililerden randevu istememize rağmen randevu verilmedi. Bu iş böyle gitmez. Birilerinin esnafının sesini ve çığlığını duyması gerekiyor. Bu sektörün bitmemesi, eski canlı günlerimizi tekrar kazanmak için komisyon oranlarımız yüzde 9’a yükseltilmeli, kredi kartı ile alışveriş yapılabilmeli ve şubeler yeniden açılmalı. Eğer bunlar yapılmazsa milli piyango adında bir sektör kalmayacak” uyarısı yaptı. Ali Göksular

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *