ANASAYFA arrow right Yaşam

Valilik binasını arsa karşılığında yapıyoruz

Valilik binasını arsa karşılığında yapıyoruz
YAYINLAMA: 12 Mart 2021 / 20.52
GÜNCELLEME: 12 Mart 2021 / 20.53
Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi Mart ayı ikinci Birleşimi Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Osman Toprak, başkanlığında gerçekleştirildi

CHP Grubu, yeni valilik binasının Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılacak olmasını eleştirirken, Başkanvekili Toprak, “Arsa karşılığında valilik binasını yapmış oluyoruz, belediyenin bütçesinden bir şey çıkmış olmuyor” şeklinde cevap verdi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi Mart ayı ikinci Birleşimi Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Osman Toprak, başkanlığında yapıldı. Meclis yoklama alınması ile açılırken, bir önceki tutanağın kabul edilmesiyle devam etti. Görüşülen 53 gündem maddesinin 32’si oy birliği 21’i ise oy çokluğu ile kabul edildi. Kabul edilen iki maddenin görüşmeleri devam ettiğinden komisyona süre verildi.

120-150 milyona yeni valilik binası yaptırmasını doğru bulmuyoruz

CHP Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Yılmaz Kireç, “Yeni valilik binasının Büyükşehir Belediyesi’nin yapacağını, karşılığında hazineden daha fazla taşınmaz elde edileceği söylendi, bizde evet dedik. Fakat ekonomik ömrünü tamamlamamış bir bina olduğundan Valilik binasının yıkılmasına karşıyız. Belediyelerin valilik binası yaptığını yeni görüyoruz. Geçen mecliste 183 milyon lira borçlanma talebinde bulundunuz, evet dedik. Borçlu bir belediyenin 120-150 milyon lira bedelle yeni valilik binasını yaptırmasını doğru bulmuyoruz.

Binanın, depreme dayanıksız olduğu bilimsel raporlarla tespit edildi

Toprak, “Valilik binası yeni olarak görünüyor olabilir, ancak yapılmış olan analizlerde depreme dayanaklılığının olmadığı, riskli bir bina olduğu bilimsel raporlarla tespit edildi. Valilik binasının Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesi ile yapacağız, ancak karşılığında harcanan bedel kadar hazine taşınmazı belediye mülkiyetine geçecek” dedi.

Şikayet ettiğimiz şeyi kendimiz yapıyoruz

  1. maddede yer alan Şehitkamil İlçesi 15 Temmuz Mahallesi N38-17d nazım imar paftasında nazım imar planı değişikliği ile ilgili konuşan CHP Büyükşehir Belediye Meclisi Beyhan Külekçi, “Maddedeki adanın birleştirilip yolun ortadan kaldırılması talebi var. Şikayet ettiğimiz şeyi kendimiz yapıyoruz. Bundan sonraki taleplerin de önünü açmış oluyoruz. Dolayısıyla ret veriyoruz” dedi.

Mevzu olan yerle ilgili herhangi bir emsal artışı söz konusu değil

Toprak, “Mevzu olan yerle ilgili herhangi bir emsal artışı söz konusu değil. Şahıslardan bu şekilde makul talepler geldiği takdirde site şeklinde yapılanmanın önünü açabilmek için daha düzenli bir yapılaşma olması halinde  bizler de karşılıyoruz” şeklinde konuştu. 

  1. maddede yer alan Şehitkamil İlçesi 15 Temmuz Mahallesi N38c-17c-4a, 4b, N38c-17d-3b paftalarında uygulama imar planı değişikliğinde yine söz alan Külekçi, “Aralık ayın bu madde yol düzenlemesi olduğundan evet oyu kullanmıştık, ilçeden emsal artışı ile geldiğinden red veriyoruz” açıklamasını yaptı.

Başkanvekili Toprak, ilgili madde hakkında 25 binlik ve 5 binlik taramasına düzgün olarak emsal düzenlenmiş ve etrafındaki emsallerle uyumlu. Yeşil alanın yer değiştirmesinin nedeni de, daha önce üst taraf yeşil alan olarak belirlenmişti, fakat topografik olarak orada yeşil alan uygulaması çok da mümkün görünmüyor. Yeşil alan alt tarafa kaydırıldı, yapılaşma noktasında da daha doğru yapılaşmanın önü açılmış oluyor” dedi.

Haklı bir karar olduğunu düşünüyoruz

Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu ise şunları söyledi: “Bu bölge yaklaşık 30 yıldır etrafı komple inşaata verilmiş ama kendi arada kalmış imarlı bir yer. Her tarafı 0,25- 0,50 olmasına rağmen burası zamanında 0,15’e 0,30 olarak bırakılmış. Burada bir nüfus artışı söz konusu değil. Şu anda Gaziantep’teki yapılan binalarda 0,15 ile 0,30 bir şey yapılması mümkün değil. Buradaki yapılmak istenen en önemli şey, yol akslarının düzgün bir şekilde Abdulkadir Yüksel Bulvarı’na bağlantısını sağlamak ve Seçkin Koleji’ne alternatif bir yapı oluşturmaktı. Burada yapılan uygulama 0,15 kaldığı müddetçe düzenlenmesi mümkün değil, 14 metrelik yolun açılması da söz konusu değildi. Normal şartlarda Necmettin Erbakan Bulvarı’nın yoğunluğunun fazla olması, alternatif olarak 14 metrelik yol açmayla başlayan bir çalışmaydı. Buranın gerçekten dönüşümünü ve yapılmasını sağlayabilmek adına bunu önerdik. Haklı bir karar olduğunu düşünüyoruz.”

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Osman Toprak, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Büyükşehir Belediyesi daha Türkiye genelinde uygulanmadan önce kendi kiracıları ile alakalı genelgeler kapsamında tamamıyla kapatılan işyerlerinden kira alınmaması, pandemi döneminde kapanmayan işyerlerinden de kira bedellerinin yüzde 50 oranında alınmasına ilişkin bir karar almıştık. Bu destekleri pandemi süreci devam ettiğinden dolayı bir müddet daha kiracılarımızın ekonomik sıkıntılarını bir nebze olsun giderebilmek adına sürdürme kararı aldık.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *