ANASAYFA arrow right Eğitim

Vakıf üniversitelerinde 35 akademisyenin daha sözleşmesi yenilenmedi

Vakıf üniversitelerinde 35 akademisyenin daha sözleşmesi yenilenmedi
YAYINLAMA: 28 Temmuz 2020 / 16.22
GÜNCELLEME: 28 Temmuz 2020 / 16.22

Okan Üniversitesi ve Altınbaş Üniversitesi’nden sonra İstanbul Esenyurt Üniversitesi de 35 akademisyenin sözleşmesini yenilemedi. Esenyurt Üniversitesi Rektörü Sudi Apak sözleşmelerin karşılıklı anlaşma yoluyla yenilenmediğini açıklarken, “Bütün hakları verildi. Sadece iki, üç akademisyen memnun ayrılmadı. Bundan dolayı günlerce uyuyamadım” dedi.

Yükseköğretim Kurulu’nun, ‘devlet ve vakıf üniversitelerinde çalışan akademisyenlerin maaşları eşit olacak’ kararının ardından birçok vakıf üniversitesinde işten çıkartmalarla ilgili kaygılar sürüyor. Akademisyenler ise YÖK’ü, sorumluluk almaya davet ediyor.

OKAN VE ALTINBAŞ’TAN SONRA ŞİMDİ DE ESENYURT ÜNİVERSİTESİ

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı devlet ve vakıf üniversitelerinde çalışanların eşit ücretli maaşa tabi tutulması yönünde geçtiğimiz ay karar aldı. YÖK, bu kararın önümüzdeki dönemde uygulamaya konulmasını isterken birçok vakıf üniversitesi, akademisyen ve üniversite personelinin işine son verme yoluna gitti. Okan Üniversitesi emekli profesörleri ücretsiz izne gönderdi, buna tepki gösteren Prof. Levent Sevgi’nin de sözleşmesini feshetti. Altınbaş Üniversitesi de geçtiğimiz aylarda 70’e yakın akademisyenin ve personelin sözleşmesini feshetti. Üniversitelerin almış olduğu kararlar tartışılırken bir haber de İstanbul Esenyurt Üniversitesi’nden geldi.

‘NEREDE, NASIL İŞ BULACAĞIZ?’

İstanbul Esenyurt Üniversitesi pandemi döneminde evden çalışma sistemine geçti. Geçtiğimiz Mayıs ayında da kısa çalışma ödeneğine başvurdu. Öğretim görevlileri uzaktan eğitimle bu dönemi bitirdi. Yükseköğretim Kurulu da vakıf üniversiteleri ve devlet üniversitelerinde çalışan akademisyenlere eşit ücret verilmesi yönünde karar verdi. Tüm vakıf üniversitelerinde çalışan akademisyenler gibi Esenyurt Üniversitesi’nde çalışan akademisyenler de YÖK’ün eşit ücret kararına sevinirken önlerinde tebligatlar gördü.

Duvar’dan Hacı Bişkin’in haberine göre meslek yüksek okulunda ve diğer fakültelerde 35 kişinin sözleşmesi yenilenmedi. Sendikalar ve Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, vakıf üniversitelerinin bu kararını, ‘sömürü’ olarak değerlendirdi. Daha fazla maaş vermek istemeyen ve 4 akademisyenin yapacağı işi bir akademisyene yüklemek isteyen vakıf üniversitelerine tepki gösteren meslek örgütleri de, YÖK’e, “Tavır alın” çağrısı yapıyor. Sözleşmeleri yenilenmeyen akademisyenler ve personeller de, “Bu dönemde, diğer vakıf üniversiteleri de işten çıkartma yaparken nereden, nasıl iş bulacağız?” sorusunu soruyor.

REKTÖR: BEN DE BU DURUMDAN RAHATSIZIM, GÜNLERCE UYUYAMADIM

Konuyla ilgili ulaşılan İstanbul Esenyurt Üniversitesi Rektörü Sudi Apak ise iddialarla ilgili açıklamalarda bulundu. Apak, akademisyenlerin sözleşmelerinin yenilenmemesiyle ilgili şunları söyledi:

“YÖK’ün eşit ücret kararını uyguluyoruz. Örneğin devlet üniversitesindeki bir doçent ne kadar para alıyorsa bizde çalışan doçent de aynı parayı alıyor. Haftada bir kez derslere giren doçentlerin ders saatini dolduracak zaman bulamadık. Şu an üniversitemizde emekli olan ve doktor olanların bir sıkıntısı söz konusu değil. Kendi istifa edenler var, alan uyuşmazlığı olanlar vardı, başka üniversitelere gitmek isteyenler vardı. Okula sadece bir gün gelip maaşını alanlar vardı. Bunlar sözleşmenin yenilenmemesini kendi rızalarıyla kabul ettiler. Bunların tazminatları, hakları neyse kendilerine verildi. Şu an üniversitemizde 250 kadrolu akademisyen bulunuyor. Sözleşmesi yenilenmeyen akademisyen rakamı çok fazla değil. Aynı zamanda yeni ilanlar da açıldı ve yeni akademisyenler de alınacak. Bu tamamen arz talep meselesi.

Sözleşmesi yenilenmeyen arkadaşlarımı davet ettim ve konuştum. Aralarında sadece iki üç kişi memnun ayrılmadı. Ben de bu durumdan rahatsız oldum. Günlerce uyuyamadım. Bunun dışında elimizden geleni yaptık.”

İlginizi Çekebilir
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
Ankara Tabip Odası'nın tıp fakültelerinin azalan tercihlerine yönelik nedenlerin sıralandığı notta, "Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın olumsuz etkisiyle yaşanan sorunlar, sağ...
#Eğitim / 30 Ağustos 2022
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Türkiye’de tarımın AKP dönemindeki çöküşü tartışılırken ziraat fakültelerinin faaliyet raporları da tarım eğitimindeki sorunları gözler önüne serdi. Pek çok fakültenin ra...
#Eğitim / 29 Ağustos 2022
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
Milli Eğitim Bakanlığı, 2022-2023 eğitim yılı başında 198 yeni okul, 3 bin 605 yeni dersliğin hizmete açılacağı; yeni inşa edilen ve güçlendirilen 450 eğitim binasında 6...
#Eğitim / 28 Ağustos 2022
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
Elektronik YÖKDİL 14 Mayıs'ta Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana'daki e-sınav uygulama binalarında gerçekleştirilecek.
#Eğitim / 06 Nisan 2022
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
MEB Açık Öğretim Liselerinde eğitimini tamamlayıp üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler, 2. dönem AÖL sınav sonuçlarını açıkladı.
#Eğitim / 24 Mart 2022
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS için başvuru tarihini kaçıran adaylar, bugün ve yarın başvuru yapabilecek. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru tarihini kaçıranlar için iki gün sürecek başvu...
#Eğitim / 16 Mart 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *